Haberler

Okullarda Bulaşıcı Hastalıklar ve Hijyen

Eskişehir Sağlık Müdür Yardımcısı Ahmet Özmen, Okul Temizliğinin, Titizlikle ve Usulüne Uygun Olarak Yapılması Gerektiğini Bildirdi

Eskişehir Sağlık Müdür Yardımcısı Ahmet Özmen, okul temizliğinin, titizlikle ve usulüne uygun olarak yapılması gerektiğini bildirdi.

Özmen, yazılı açıklamasında, eğitim ve öğretime başlayan okullarda uygun ortam bulduğunda bulaşıcı hastalıkların kolayca yayılma fırsatı bulabildiğini belirtti.

Okul temizliğinin, titizlikle ve usulüne uygun olarak yapılması gerektiğini ifade eden Özmen, şunları bildirdi:

'Okuldaki tozlu ortam, astım ve alerjik hastalıkları tetikleyebilir. Temizlik için kullanılan buharlaşan deterjan ve temizleyiciler de alerjiye neden olabilir. Toz kaldırmadan, alerjik olmayan temizleyicilerle temizlik yapılmalıdır. Tuvalet ve lavaboların temizliği en önemli kısımdır. Tuvaletler, musluklar, lavabo, sabunluklar ve kapı kolları her teneffüs sonrasında antiseptik solüsyonlarla temizlenmelidir. Lavabolarda sıvı sabun tercih edilmeli ve devamlı eklenmelidir. Okul yemekhanesi ve kantini tuvaletlere uzak olmalıdır. Sınıflar, her teneffüste havalandırılmalı, sınıfların ve okulun diğer tüm bölümlerinin günlük temizliği yapılmalıdır. Okul duvarlarında haşerelerin barınmasına imkan verecek kırık,çatlak gibi yerler varsa onarılmalı ve haşerelere yönelik mücadele yapılmalıdır.'

Yemekhane ve kantinin temizliği, orada çalışanların temizlik ve hijyen kurallarına uyup uymadıklarının sık sık kontrol edilmesi gerektiğini kaydeden Özmen, şöyle devam etti:

'Buralarda çalışanların belirli aralıklarla sağlık kontrolünden geçirilmeleri, portör muayeneleri yapılmalı, uygun iş kıyafeti giymeleri, maske, bone ve eldiven kullanmaları mutlaka sağlanmalıdır. Kullanılan malzemelerin, alet ve cihazların temizliği de son derece önemlidir. Mümkün oldukça bardak, tabak, kaşık ve çatal gibi malzemeler kullanılıp atılan cinsten olmalıdır. Öğrenciler için yemeklerin sağlıklı ve hijyenik koşullarda hazırlanmış olması gereklidir. Çay, kahve ile tost ve sandviç gibi vazgeçilmezler haricinde, açıktan gıda sunumu engellenmelidir. Yüksek kalorili, bol yağlı, kızartmalı yiyecekler, katkı maddeleri içeren gıdalar, asitli, şekerli içecekler, gıda boyası ve aromatik katkılar içeren çikolata, ciklet ve şekerlemeler gibi ürünler yerine, süt, ayran ve peynir gibi ürünler, meyve, yumurta ile ceviz ve fındık gibi kuru yemişlere ağırlık verilmelidir.'

- 'SAĞLIK TEMİZLİKLE BAŞLAR'-

Özmen, başta grip salgınları olmak üzere birçok bulaşıcı hastalıkların okul ortamında hızla yayılabildiğine işaret ederek, 'bulaşıcı hepatitler, döküntülü viral enfeksiyonlar, bağırsak parazitleri' gibi pek çok bulaşıcı hastalıkların da dikkat edilmemesi durumunda okul ortamında kişiden kişiye kolayca yayılma fırsatı bulabildiğini belirtti.

Bu bulaşıcı hastalıkların, sadece öğrencilerle sınırlı kalmayacağını, onlardan ailelerine ve tüm topluma yayılabileceğini ifade eden Özmen, bu nedenle okul sağlığı konusunun herkes için önemli olduğunu, 'sağlık temizlikle başlar' sözünün unutulmaması gerektiğini kaydetti.

(TAR-NÖZ) - ESKİŞEHİR

Kaynak: AA / Yerel

Haberler

Gümrük ekiplerinden Mersin'de tarihi yakalama! 1 milyar TL'lik kaçakçılık önlendi

Gümrük ekiplerinden Mersin'de tarihi yakalama! 1 milyar TL'lik kaçakçılık önlendi

Deniz Akkaya'dan kızıyla ilgili ağızları açık bırakan sözler: Önce dövdü sonra balkona kilitledi

Deniz Akkaya'dan kızıyla ilgili ağızları açık bırakan sözler: Önce dövdü sonra balkona kilitledi

Çankırı Karatekin Üniversitesi'nde İstiklal Marşı'na saygısızlık yapan araştırma görevlisi açığa alındı

Çankırı Karatekin Üniversitesi'nde İstiklal Marşı'na saygısızlık yapan araştırma görevlisi açığa alındı

Bahçeli 5 yıl sonra aynı yerde! Sinan Ateş'in yerini Ahmet Yiğit Yıldırım aldı

Bahçeli 5 yıl sonra aynı yerde! Sinan Ateş'in yerini Ahmet Yiğit Yıldırım aldı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title