Haberler

Öğrencilerde Sınav Kaygısı

Kırklareli Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Saymaz,

Kırklareli Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Saymaz,

"Sınava, kendinize güvenerek girin. Sınavları, ne kadar çalıştığınızı ve çalışmalarınız karşısında elde edeceğiniz başarıyı gösteren bir fırsat olarak değerlendirin" dedi.

Saymaz, öğrencilerin sınav kaygısı konusu ile ilgili yaptığı yazılı açıklamada, birçok öğrencinin sınav heyecanı yüzünden başarısız olduğunu, sınav sırasında midede ve karın bölgesinde gerilme, sınavdan bir önceki gece uykusuzluk, sınav sırasında zihnin bulanıklaşması, daha önce öğrenilenlerin hatırlanmaması sınav heyecanının bir göstergesi olduğunu belirtti.

Aslında pek çok insanın sınavlarda heyecanlandığını, bir miktar kaygının aslında performansı arttırdığını ve kişiyi iyi motive ettiğini belirten Saymaz,

"Ancak pek çok üniversite öğrencisi, sadece sınav kaygısı yaşadığı için akademik başarısı düşüyor. Bu da öğrenciyi genel olarak olumsuz etkiliyor" ifadesini kullandı.

-SINAV KAYGISI İLE BAŞA ÇIKMA-

Sınav kaygısının giderilebileceğini bildiren Saymaz, şöyle devam etti:

"Sınava tam çalışmış olarak girin, spor yapın, sınavdan önceki gece iyi uyuyun. Sınava, kendinize güvenerek girin. Sınavları, ne kadar çalıştığınızı ve çalışmalarınız karşısında elde edeceğiniz başarıyı gösteren bir fırsat olarak değerlendirin. Aç karınla sınava girmeyin. Taze sebze ve meyveler stresi azaltır, kolalı içecekler, çikolata, yumurta, kırmızı et, şeker ve çok baharatlı yiyecekler stresi arttırır. Sınava acele içinde girmeyin. Sınav öncesi yapmanız gereken şeyler varsa onları yapın, sınav yerine biraz erken gidin. Sınavdan hemen önce gevşemeye çalışın, son ana kadar asla ders çalışmayın. Sınav sırasında, soruları dikkatlice okuyun ve zamanınızı ayarlayın. Sınavda zaman zaman duruşunuzu, oturma pozisyonunuzu değiştirirseniz, bu sizi rahatlatacaktır. Çok heyecanlanıp aklınıza bir sorunun cevabı gelmediğinde o soruyu geçin. Sınıf arkadaşlarınız sınavlarını erkenden bitirip çıkmaya başladığında panik olmayın. Unutmayın erken bitirenlere fazla puan verilmiyor."

-SINAVDA SAKİN OLMA-

Sınav sırasında sakin olmak için daha önceden günü gününe ders çalışmak gerektiğini vurgulayan Saymaz, şunları kaydetti:

"Sınava, uykusuz girmeyin. Sınavdan en az bir saat önce çalışmayı bırakın. Sınava yanınızda getirmeniz gerekenleri de öğrenip, zamanında sınav yerine gidin. Sınavdan hemen önce, sınıf arkadaşlarınızla, sınav hakkında konuşmayın. Bu bütün grubu olumsuz etkileyip kaygınızı arttırabilir. Sınav sorularına bir göz atıp kendinize bir plan yapın. Nereden başlayacağınızı, hangi soruya ne kadar zaman ayıracağınızı belirleyin. Eğer sınavda anlayamadığınız bir yer varsa, sınavı veren kişiden açıklama isteyin.

Sınava elinizden gelenin en iyisini yapabileceğinizi düşünerek, ama aynı zamanda da sınırlarınızı kabul edip gerçekçi bir şekilde yaklaşın. Bilginizi sonuna kadar kullanmaya çalışın, ancak, bilmediğiniz ya da hatırlayamadığınız sorularda kendinizi suçlamayın. Eğer aklınıza, yapmaya çalıştığınız soru ile ilgili hiçbir şey gelmiyorsa, başka bir soruya ya da bölüme geçin.

Sınavda artık düşünemediğinizi ya da çok gergin olduğunuzu fark ederseniz, sınav kağıdını bir kenara koyun ve arka arkaya derin nefes alın. Bu sırada sadece derin nefes alıp vermeye konsantre olun. Başkalarına ya da kendinize dikkatinizi vermeyin. Zamanınızı, kaygılanarak, şüpheye düşerek, kendinizi suçlayarak geçirmeyin. 'Ne yapabilirdim?' diye değil, 'Şu anda ne yapabilirim?' diye düşünün."

- KIRKLARELİ

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

Beklenen açıklama geldi! Jose Mourinho resmen Fenerbahçe'de

Beklenen açıklama geldi! Jose Mourinho resmen Fenerbahçe'de

Tansu Çiller'in eşi Özer Çiller hayatını kaybetti

Tansu Çiller'in eşi Özer Çiller hayatını kaybetti

Zorunlu askerlik devam edecek mi? Bakan Güler, tartışmalara noktayı koydu

Zorunlu askerlik devam edecek mi? Bakan Güler, tartışmalara noktayı koydu

Ekmek bıçaklı vahşet! Eve köpek getirdiği için kavga ettiği oğlunu öldürdü

Ekmek bıçaklı vahşet! Eve köpek getirdiği için kavga ettiği oğlunu öldürdü

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title