Haberler

Öğrenciler Mevlevi Müzesi'ni Gezdi

Afyonkarahisar Ayşegül Arsoy İlkokulu Tiyatro Kulübü öğrencileri 2-7 Aralık Mevlana Haftası dolayısıyla Afyonkarahisar Sultan Divani Mevlevihane Müzesi’ni gezdiler.

Afyonkarahisar Ayşegül Arsoy İlkokulu Tiyatro Kulübü öğrencileri 2-7 Aralık Mevlana Haftası dolayısıyla Afyonkarahisar Sultan Divani Mevlevihane Müzesi'ni gezdiler.

Müze hakkında bilgi alan öğrenciler Mevlevilik hakkında bilgi sahibi oldular. Konuyla ilgili öğrencileri bilgilendiren Sınıf Öğretmeni Özcan Çalışkan "Afyonkarahisar Mevlevihanesi 1710 yılında yapılmıştır. Ancak, bu yapı yıkılmış ve 1844'de Sultan Abdülmecit tarafından yenilenmiş, 1905'te de Sultan II. Abdülhamit tarafından yeniden onarılmıştır. Mevlevi kültüründe Afyon Mevlevihanesi Konya dergahından sonra önem sırasına göre 2. sırada gelmekte idi. Mevlevihane, semahane, harem-selamlık, matbah, derviş hücreleri gibi bölümleri ile büyük bir alanı kaplıyordu. Kesme taştan yapılmış olan semahanenin giriş kapısı üzerinde kitabesi ve Mevlevi sikkesi bulunuyordu. Kuzeye bakan cümle kapısındaki merdivenlerden sonra dedeganın hücrelerinin bulunduğu bir avluya giriliyordu. Bu avlunun ortasında da büyük bir şadırvan vardır. Avlunun sağında matbah kısmının bir bölümü ile çilehane yer alıyordu. Mevlevihane'nin Camisi kesme taştan olup, üzeri merkezi bir kubbe ile örtülmüştür. Kasnağındaki renkli camlarla caminin içerisi aydınlatılmıştır. Semahanenin doğusunda Şerbet hanenin üst katında da semahaneye bakan kafesli kadınlar mahfili bulunmaktadır. Semahanenin sol tarafındaki türbe bölümünde de Mevlevi şeyhlerine ait 12 ahşap sanduka bulunmaktadır. Burada Mevlana'nın torunlarından Aba Puş-i Veli, Sultan-ı Divani Mehmet Semai Çelebi, Hızırşah Çelebi, Şah İsmail'in oğlu Elkas Mirza ve diğer Mevlevi büyükleri gömülü bulunmaktadır. Tekke ve dergahların kapatılmasından sonra Mevlevihane Afyon Müftülüğünce kullanılmış ve günümüzde de camiye dönüştürülmüştür."

Gezi sonunda öğrenciler Mevlevihane girişinde hatıra fotoğrafı çektirdiler. - AFYONKARAHİSAR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Çelebi Konya Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Fenerbahçe Euroleague dörtlü finalde (Final Four) finale çıktı mı, elendi mi? TV8.5 canlı izle! (REAL MADRİD-BAYERN MÜNİH) 8 Mayıs TV8.5 HD kesintisiz donmadan canlı izle linki! Real Madrid Bayern Münih maçını şifresiz veren kanallar! Real Madrid Bayern Münih maçı nereden izlenir, hangi kanal veriyor? Fenerbaçe Monaco Eurolig serisi kaç kaç, kim önde? Monaco Fenerbahçe Beko maçı hangi kanalda, saat kaçta? EUROLİG Monaco Fenerbahçe Beko Basket maçı CANLI ŞİFRESİZ izleme linki var mı? Real Madrid Bayern Münih maçı CANLI izle! 8 Mayıs R. Madrid B.Münih maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Karagümrük Trabzonspor maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! Karagümrük TS maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Dzeko sakatlandı mı, derbi oynamayacak mı 2024? Karagümrük Trabzonspor maçı CANLI izle! 8 Mayıs Karagümrük TS maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Fatih Karagümrük Trabzonspor ilk maç kaç kaç bitmişti? Trabzonspor Karagümrük ZTK yarı final ilk maç sonucu! 10 Mayıs'ta okullar tatil mi, Cuma günü okul yok mu? 19 MAYIS RESMİ TATİL Mİ? 19 Mayıs okullar tatil mi, yarım gün mü? 19 Mayıs okullar açık mı, kapalı mı? Süper Lig şampiyonu ne kadar kazanacak 2024? New York Knicks Indiana Pacers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 9 Mayıs Basketbol NBA CANLI İZLE! EXXEN canlı maç izle! (REAL MADRİD-BAYERN MÜNİH) EXXEN kesintisiz donmadan canlı yayın! 8 Mayıs EXXEN spor canlı izle!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title