Haberler

Nasreddin Hoca Doğum Şenlikleri'ne Davet

Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, Nasreddin Hoca Doğum Şenlikleri öncesi bir kutlama mesajı yayınlayarak vatandaşları düzenlenecek etkinliklere davet etti.

Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, Nasreddin Hoca Doğum Şenlikleri öncesi bir kutlama mesajı yayınlayarak vatandaşları düzenlenecek etkinliklere davet etti.

Vali Tuna, mesajında, 13. Yüzyılda Anadolu'da Mevlana, Yunus ve nice gönül erleriyle birlikte hoşgörü ikliminde birlik-beraberlik ruhunu yeşerten Nasreddin Hoca'nın Eskişehir'in Sivrihisar ilçesine bağlı, adı sonradan "Nasreddin Hoca Mahallesi" olarak değiştirilen Hortu köyünde doğduğu belirtti. Nasreddin Hoca'nın, din adamı, eğitimci ve hukukçu kimliğiyle insanları iyiliğe, güzelliğe, hayra ve barışa davet ederken mizahı kullandığını ifade eden Tuna, "O, Türk mizah gücünün, ince zekasının efsaneleşmiş kahramanıdır ve hayatını, "Tebessüm sadakadır" anlayışı üzerine inşa etmiştir. Nasreddin Hoca'nın fıkralarında, görünenin arka planında Türk dünyasının nükte, zeka ve hoşgörü anlayışı yatmaktadır. Onun her fıkrası hoşgörü ikliminde mizahla hikmetli dersler verir. Hikmetli dersler verirken şahsına has üslubuyla kırmadan, gönül incitmeden taşı gediğine oturtmuştur. Aslında onun asıl hedefi kişiler değil, kötü ve çirkin davranışlardır. İnsanların kıyafetlerine göre ağırlanan meclislerde "Ye kürküm ye" diyerek; kötülüğü emreden nefsin sembolize edildiği eşeğe ters binerek; başkalarının kötülüğüne çabalarken aslında ahiret ağacının kendi dünya dalını kesenleri uyarmak için ağaca çıkıp kendi bindiği dalı keserek, emeksiz kazanç peşinde olanlara "Parayı veren düdüğü çalar." cevabını vererek, fırsatçılara "Kazan doğurdu" diyerek halkı eğitmeyi gaye edinmiş bir bilgedir Nasreddin Hoca. Türk milletinin gönül medeniyetinin manevi mimarlarından olan Hoca'mızın büyük bir ümitle gönüllere çaldığı sevgi ve hoşgörü mayası tutmuştur. Sadece ülkemizde değil, bütün Türk dünyasında tanınan ve sevilen Nasreddin Hoca'nın "Dünyanın merkezi" dediği memleketi Eskişehir, bugün Türk dünyasının buluşma merkezi olmuştur.

Vali Güngör Azim Tuna, Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkentliği ve UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Başkentliği süreci içerisinde; UNESCO Türkiye Milli Komitesi Başkanlığı, Eskişehir Valiliği ve Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı iş birliğiyle Uluslararası Nasreddin Hoca Çalışmaları Semineri düzenlendiğini hatırlatarak, açıklamasını şöyle sürdürdü;

"2013 Türk Dünyası Kültür Başkentliği'nin maskotu olan Nasreddin Hoca'nın şehrin çeşitli yerlerine konulan heykelleri, hem Eskişehirlilerden, hem de yerli ve yabancı turistlerden büyük ilgi görmüş, Sivrihisar ilçesi Nasrettin Hoca Mahallesi'nde bulunan Nasreddin Hoca'nın evinin çatısı yapılmış ve her yıl Nasreddin Hoca kutlama programının gerçekleştirildiği alanda " Şenlik Alanı peyzaj düzenlemesi" yapılmıştır. Umudu diri tutmanın, sönen umudu yeşertmenin ve engin hoşgörünün canlı örneği olarak bize güç ve cesaret veren müşterek kültür unsurumuz Nasreddin Hoca'nın 8 Haziran 2014 tarihinde düzenlenecek olan Doğum Şenlikleri kutlamalarına Eskişehirli vatandaşlarımı davet ediyorum." - ESKİŞEHİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Güngör Azim Tuna Nasreddin Hoca Sivrihisar Eskişehir Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Hangi renkleri karıştırırsak kırmızı olur? Kırmızı rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Hangi renkleri karıştırırsak mor olur? Mor rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Fuşya rengi nasıl elde edilir? Fuşya hangi renklerin karışımı ile yapılır? Turuncu nasıl elde edilir? Turuncu hangi renklerden oluşur, guaj boya ile nasıl yapılır? 5 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 5 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 5 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 5 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 5 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Kahverengi nasıl elde edilir? Guaj ve akrilik boya ile kahverengi nasıl yapılır? 6 Mayıs Pazartesi 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 6 Mayıs burç yorumları nedir? Real Madrid şampiyon mu oldu? 2024 İspanya La Liga şampiyonu kim oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title