Haberler

Nasreddin Hoca Filmleri Festivali Başlıyor

Güncelleme:

Akşehir Belediyesi ve Film Yönetmenleri Derneği'nin organize ettiği 2. Altın Eşek Komedi Filmleri Festivali 1-6 Temmuz'da yapılacak.

İlki geçen yıl yapılan ve Yüksel Aksu’nun ENTELKÖY filminin birinci seçildiği festivalin ikincisine 2012-13 sezonunda gösterimi girmiş komedi filmleri aday gösterildi. En İyi Komedi Filminin 10.000 TL En İyi Komedi Oyuncusunun 5.000 Tl ile ödüllendirileceği festivalin jürisi alışılagelmişin dışında bir yöntemle oluşturuluyor. Festivale katılacak her filmin yönetmeni aynı zamanda festivalin jürisini oluşturacak.Jüri başkanlığını ise bir önceki yıl Altın Eşek ödülünü alan filmin yönetmeni Yüksel Aksu yapacak.

ERTEM EĞİLMEZ İÇİN ÖZEL BÖLÜM

Türkiye komedi sinemasının büyük ustası Ertem Eğilmez ve Arzu Film Ekolü için festivalde özel bör bölüm hazırlandı. Arabesk, Hababam Sınıfı ve Şekerpare filmlerinin gösterileceği özel bölümde ayrıca Ertem Eğilmez ve Arzu Film Ekolü üzerine bir panel düzenlenecek.

FESTİVALİN İLGİNÇ BAŞLAMA ÖYKÜSÜ

Nuri Bilge Ceylan, Reis Çelik, Atalay Taşdiken, Yüksel Aksu ve Mehmet Eryılmaz bir akşam otururken, Akşehir Belediye Başkanı Abdulkadir bey hemşerisi Atalay Taşdiken’i arayıp Nasrettin Hoca Festivali kapsamında film gösterimleri yapmak istediklerini ve buna yardımcı olmasını ister.

Konu Nasrettin Hoca olunca , masada çeşitli espirilerle konuşulmaya başlar. Nuri Bilge ``Bunu hocaya yakışır bir festivale dönüştürelim`` der. ‘Festivalin ilki için masadaki yönetmenler komedi olmasa da filmlerini gönderecek ve her yönetmen aynı zamanda festival jürisi olacak ‘önerisini ortaya atar. Bu fikir temel alınarak festivalin birincisi gerçekleştirilir ve Yüksel Aksu’nun ENTELKÖY EFE KÖYE KARŞI filmi jüri üyeleri tarafından 1. ALTIN EŞEK ödülüne değer bulunur.

Festivali düzenleyenlerin misyonu ise kendi ağızlarından şöyle açıklanıyor;

Nasrettin Hoca gibi bir dünya insanının Akşehir’den çıkması bizim sonsuza kadar gururlanacağımız ve övüneceğimiz bir şeydir. Ama Nasrettin Hoca Akşehir’lidir kuru övünmesiyle kalmak bizim anlayışımız olamazdı. Hocayı yaşatmak, onun insanlığa, dünyaya ve kainata bakışını gündemde tutmak bizim en büyük önceliğimizdir. Yıllardır sürdürülen Nasrettin Hoca şenliklerinde bir çok sanatsal etkinliğe yer verdik. Ama sinema bölümünün eksikliğini her zaman hissettik. Bunun için yaptığımız girişimler sonuç verdi ve bu yıl Altın Eşek Komedi Filmleri Festivali ’nin ikincisinin düzenlemenin keyfini ve onurunu yaşıyoruz. Sinema Genel Müdürlüğü ve Film Yönetmenleri Derneği işbirliği ile gerçekleştirmekte olduğumuz bu festivalimizi önümüzdeki yıllarda daha büyütmek ve uluslararası boyuta taşımak birinci önceliğimiz olacaktır.

Nasrettin Hoca’ya yakışır esprilerle düzenlemeye çalıştığımız bu festivalin dünyada da büyük ilgi göreceği umudunu taşıyorum. Hoca Nasrettin’in gülümseten, hoşgörü yayan ruhunun ülkemize ve dünyaya barış getirmesi dileğimle herkesi festivalimize davet ediyorum.

Abdulkadir Oğul / Akşehir Belediye Başkanı

Dünyada komedi filmleri temalı bir çok festival vardır. Ama yanılmıyorsam, içinde KOMEDİ ruhunu en anlamlı taşıyacak en samimi tek festival başında Nasrettin Hoca kimliğini taşıyan olacaktır. Böyle bir film festivalinin tek adresi de kuşkusuz Akşehir’dir.

Nasrettin Hoca Altın Eşek Komedi Filmleri festivali geç kalmış bir festivaldir. Geç kalmıştır çünkü gülmece, yermece ve nüktenin yeşerdiği topraklar Anadolu topraklarıdır. Bu konuda dünyanın da ilham kaynağı olmuştur. Nasrettin Hoca’dan Karagöz-Hacivat’a, Keloğlan’dan Sümbülizade Vehbi Efendiye, Neyzen Teyfik’ten, Can Yücel’e uzanan sayısız isim ruhumuzun ışıklı gülümseme ve düşünme kaynağını oluşturmuştur.

Giderek zorlaşan ve acıları yükselen dünyamızda Yeşilçam’ın İsmail Dümbüllü’sü, Münir Özkul’u, Vahi Öz’ü, Kemal Sunal’ı, İlyas Salman’ı, Ferhan Şensoy’u ve daha niceleri bu köklü gelenekle yüzümüzü ve aklımızı gülümsetmedi mi ? Her küstüğümüzde onlar bizi gülümsetti, kızgınlıklarımızı giderip barıştırmadı mı. ? Onların filmleriyle kahkaha kardeşliği kurmadık mı ?

Tutmayacağını bilsekte : Gelin göle maya çalalım. Gelin kürkümüzü zengin sofralarında bırakıp eşeğe ters binelim. Gelin Akşehir’I GÜLME KARDEŞLİĞİ’nin başkenti yapalım. Gelin Altın Eşek Film Festivali’ni el ele vererek dünyanın bir numarası yapalım.

Reis Çelik / Film Yönetmenleri Derneği Başkanı

Kaynak: Star / Kültür Sanat

Nasreddin Hoca Arzu Film Akşehir Kültür Sanat Haberler

AK Parti'nin 'Neden oy vermediniz?' anketinde çarpıcı sonuç! Vatandaş ekonomiden oldukça dertli

AK Parti'nin "Neden oy vermediniz?" anketinde çarpıcı sonuç! Vatandaş ekonomiden oldukça dertli

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

ABD'li senatörden skandal Gazze yorumu: Gazze Hiroşima olsun

ABD'li senatörden skandal Gazze yorumu: Gazze Hiroşima olsun

CHP'li Ağbaba ile AK Partililer arasında deprem tartışması! Hakaretler havada uçuştu

CHP'li Ağbaba ile AK Partililer arasında deprem tartışması! Hakaretler havada uçuştu

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title