Haberler
BBC

Musul Operasyonu: Irak Güçleri Kentin Batısında 'Köprü Ele Geçirdi'

Irak güçleri, Musul'da IŞİD militanlarını şehrin güneybatısınan sürmelerinin ardından, Dicle Nehri üzerindeki bir köprüyü ele geçirdiklerini duyurdu.

Irak güçleri, Musul'da IŞİD militanlarını şehrin güneybatısınan sürmelerinin ardından, Dicle Nehri üzerindeki bir köprüyü ele geçirdiklerini duyurdu.

Federal Polis Acil Müdahale gücü, Jawsaq semtine doğru ilerlediklerini ve Dördüncü Köprü'yü aldıklarını belirtti.

Musul'da, şehri doğu ve batı şeklinde ikiye bölen Dicle Nehri üzerinde bulunan beş köprü, çatışmalarda ağır hasar almıştı.

Ancak onarılmasının ardından Dördüncü Köprü'nün, Irak Ordusu'nun elindeki kentin doğu kesiminden batıya takviye getirmesine yardımcı olacağı söyleniyor.

Bu arada Birleşmiş Milletler (BM) yardım görevlileri, Musul'un batısında, IŞİD'in elinde tuttuğu bölgede yaşayan 750 bin kişinin durumundan çok kaygılı olduklarını açıkladı.

Dünya Gıda Programı, bölgede yaşayan bazı ailelerin gıda fiyatlarında büyük artış yaşandığını bildirdiğini ve hiç yiyecek alamadıklarını anlattıklarını açıkladı.

46 yaşındaki bir adamın "Durum inanılmaz. Yiyecek, temiz su, ısınmak için gaz, ilaç ve hiçbir hizmet yok" dediği aktarıldı.

Musul'u IŞİD'in elinden geri almak için girişilen operasyonun dört ay önce başlamasından bu yana, Batı Musul'da gıda az bulunur oldu.

Hükümet güçleri, ABD öncülüğündeki koalisyonun verdiği hava desteği ve karadaki askeri danışmanlarla IŞİD'in ikmal hatlarını kesti.

Irak Hükümeti, geçen ay Irak Ordusu ve İçişleri Bakanlığı'na bağlı Federal Polis Acil Müdahale Gücü ve Terörle Mücadele Hizmetleri birliklerinin Musul'un doğusun "tamamen kurtardığını" duyurmuştu.

'Yüzlerce sivil öldü'

Ordu'nun verdiği bilgiye göre, IŞİD'in kentin batısından da çıkartılması için operasyonların geçen hafta tekrar başlamasının ardından, IŞİD militanları, uluslararası havaalanı, bir askeri üs, bir enerji santrali ve bazı semtler de ele geçirildi.

Musul Operasyonu'nun komutanı General Abdül Amir Raşid Yarallah, Acil Müdahale Gücü'nün Jawsaq semti ve Dördüncü Köprü'nün batı yakasını da aldığını belirtti.

Dördüncü Köprü, ABD öncülüğündeki koalisyonun hava saldırılarıyla tahrip edilen köprülerin en güneyde olanı.

Hükümet güçleri Dicle'nin doğu yakasında kontrolü ele aldıkça, istihkam birlikleri köprüyü tamir edebilir ya da seyyar köprüler kurabilir.

Irak güçleri, Musul'un batısındaki dış mahallelerde başta hızla ilerledi, ancak militanların keskin nişancı ateşi, insansız hava araçları, anti-tank füzeleri, havan topu ve bomba yüklü araçlarla intihar saldırıları düzenledikleri yoğun nüfuslu yerlerde daha sert bir direnişle karşılaştı.

Bölgedeki çatışmalarda son birkaç günde yüzlerce sivilin de öldüğü belirtiliyor.

Ordu Sözcüsü General Yayha Resul, sokak çatışmalarının "yoğun" olduğunu söyledi, ancak "Güçlerimiz Batı Musul'un derinliklerine girdi, düşmanın direnişi kırıldı" diye de ekledi.

IŞİD lideri Ebu Bakr el Bağdadi'nin Temmuz 2014'te hilafet ilan ettiği camii ve eski şehir de Musul'un batısında yer alıyor.

BBC

Musul Dicle Irak Dünya Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Bakmadan Geçme

Granada - Real Madrid maçı hangi kanalda, saat kaçta? Granada - Real Madrid maçı nereden izlenir? Yarın hava nasıl olacak? Yarın yağmur yağacak mı, yağmur var mı? 11 Mayıs Cumartesi – Pazar hava durumu! Canik dağları nerede? Canik dağları hangi ilde, hangi şehirde? Newcastle – Brighton maçı nereden, nasıl izlenir? Newcastle Brighton canlı yayın linki! Azerbaycan deprem mi oldu? Az önce nerede, kaç büyüklüğünde deprem oldu? 11 Mayıs Cumartesi depremler! KOCAELİSPOR – SAKARYASPOR CANLI: Kocaelispor – Sakaryaspor maçı nereden, nasıl izlenir? Kocaelispor Sakaryaspor canlı yayın linki! BOLUSPOR – ÇORUM FK CANLI: Boluspor – Çorum FK maçı nereden, nasıl izlenir? Boluspor Çorum FK canlı yayın linki! ŞANLIURFASPOR – MANİSA FK CANLI: Şanlıurfaspor – Manisa FK maçı nereden, nasıl izlenir? Şanlıurfaspor Manisa FK canlı yayın linki! TUZLASPOR – GENÇLERBİRLİĞİ CANLI: Tuzlaspor – Gençlerbirliği maçı nereden, nasıl izlenir? Tuzlaspor Gençlerbirliği canlı yayın linki! ADANASPOR – BANDIRMASPOR CANLI: Adanaspor – Bandırmaspor maçı nereden, nasıl izlenir? Adanaspor Bandırmaspor canlı yayın linki! 11 MAYIS BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? Dolar ne kadar, yükseldi mi? #128184 11 Mayıs Dolar ne kadar oldu, kaç TL? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 11 Mayıs Cumartesi Survivor yeni bölüm! 11 Mayıs hangi burç? 11 Mayıs'ta doğanlar hangi burç oluyor? 11 Mayıs tarihi hangi burç olur? ANNELER GÜNÜ DUYGUSAL, KISA MESAJLAR! Anneler Günü resimli, uzun ve öz mesajları neler? Anneler Günü'ne özel kısa sözler neler?
Yer: Diyarbakır! Genelev patronunun beyzbol sopasıyla saldırdığı müşteri ölümle pençeleşiyor

Yer: Diyarbakır! Genelev patronunun beyzbol sopasıyla saldırdığı müşteri ölümle pençeleşiyor

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title