Haberler

Müftü Akbaba: "Yılbaşı Kutlamaları Manevi Bir Faciadır"

Bitlis İl Müftüsü Abdülkerim Akbaba, sosyal medyada ve televizyon ekranlarında halkın yılbaşı kutlaması ve Milli Piyango kumarına teşvik edilerek manevi bir faciaya yol açıldığını savundu.

Bitlis İl Müftüsü Abdülkerim Akbaba, sosyal medyada ve televizyon ekranlarında halkın yılbaşı kutlaması ve Milli Piyango kumarına teşvik edilerek manevi bir faciaya yol açıldığını savundu.

Akbaba, yılbaşı kutlamaları ve Milli Piyango ile bilinçli olarak toplumun maneviyatının tahrip edildiğine vurgu yaparak, "Diyanet İşleri Başkanlığımız ve Din İşleri Yüksek Kurulu, her türlü şans oyunlarının, buna Milli Piyango dahil olmak üzere, haram olduğunu söylemiştir. Bundan dolayı bizler inançlarımıza göre yaşamak ve davranmak zorundayız. Piyangodan uzak durmak gerekir. Bunun adının başında milli kelimesinin de olması bizleri üzmektedir. Yılbaşları bir yılın sonunda kendi hayatımızın muhasebesini yapmamız gereken günlerdir. Burada artı ve eksilerimizi hesaplayarak o yılı veya o ayı nasıl geçirdiğimizin hesabını yapmalıyız. Hayatımızın değerlendirmesini yapmak zorundayız çünkü ahirette bundan hesaba çekileceğiz. Peygamber Efendimiz gafil olmaktan nasıl Allah'a sığınmış ise, bizler de gafil olmaktan Allah'a sığınmalıyız. Bu geceyi insanlar eğlenceyle geçirerek tefekkürden uzak olarak yaşamaktadır. Bununla yetinmeyen çoğu insanlarımız yılbaşı adı altında bir tüketim çılgınlığına girmektedir. Birçok iş yerleri kendilerini bu tüketimin kapitalist ekonominin çarkı olarak dizayn etmektedir. Oysa ki örnek aldığımız Peygamber Efendimizin, peygamber olduğu an ile vefatına kadar sadelikten ödün vermediğini görüyoruz" diye konuştu.

"O GECEDE BATI'YA ÖZENME KOMPLEKSİ VARDIR"

Akbaba, Batı'ya özenme kompleksinden kurtulmak gerektiğini ifade ederek, "Biz İslam'da bu aşırı tüketime israf diyoruz. 'İsraf edenler şeytanların kardeşleridir' diye buyuruyor yüce kitabımızda. Bizler bu israften, özellikle de haram olan işlerden uzak durmalıyız. Sadece bu israf boyutuyla da kalmıyor. Kültürel yönde de bir tahribattır yılbaşı eğlenceleri. Düşünür Sezai Karakoç, bizim dünyamızda batıya karşı bir kompleks oluştuğunu söylüyor. Yani halkı Müslüman olan bir ülkede bir Batı hayranlığı var. Bu gecelerde de iyice bir taklit ve benzemek var. Oysa ki Peygamber Efendimiz yemesinden içmesine, yürümesinden konuşmasına, tırnak kesmesinden yaşantısına kadar başkasına benzememek gerektiğini öğretmiştir" diye konuştu.

"ÇEVRECİ GÖRÜNENLERİN BU GECEDE SESLERİ YÜKSELMİYOR"

Çevreci olarak görünenlerin yılbaşında seslerinin kısıldığına dikkat çeken Akbaba, "Yılbaşlarında 'Noel Baba' adıyla bazı insanlarımız bazı kıyafetler giyerek birtakım muziplikler yapıyor. Bizim kendi değerlerimiz var. Mevlana Haftamız var, Yunus Emre'miz var, Nasrettin Hoca'mız var. Yetişecek nesillerimize ve yavrularımıza nasıl örnek olacağımızı düşünmeliyiz. Alacağımız hediyeleri bugün değil, daha değişik günlerde, daha değişik vesilelerle almalıyız. Yılbaşı vesilesiyle birtakım çarpıklıklara da şahit oluyoruz. Birtakım çevreci gözükenler var. Bunlar yılbaşı olduğu zaman pek seslerini yükseltmiyor. Yeşillikler kesiliyor, çam ağacı katliamı yapılıyor. Bunları pek göremiyoruz. Efendim falan okyanusta falan gemiye biniyorlar fakat kesilen çam ağaçlarına karşı bir tepki aldıklarını, karşı çıktıklarını ve tavır aldıklarını göremiyoruz" dedi.

Akbaba, bir peygamberin doğumunun haram ve eğlenceyle kutlanılmayacağını da vurgulayarak, "Biz tüm peygamberlere inanarak iman ediyoruz. Bir peygamberin doğumu miladi yıl dediğimizde Hz. İsa'nın doğumu akla gelir. Bizim için nasıl hicret önemliyse, Allah'a iman etmiş, onun davasını insanlara tebliğ eden ve Hz. Peygamberimizin gelişini müjdeleyen bir peygamber olan Hz. İsa'nın doğumu da o kadar önemlidir. Böyle bir peygamberin doğumunu haram olan bir şekilde kutlamak elbette haramdır. Onun için bizler neyiz, kimiz ve ne yapmalıyız, bunun muhasebesini yapmalıyız. Halkımızın bu konuda duyarlı olduğuna inanıyorum fakat bazı şeylerin hastalık gibi insanı kuşattığını görüyoruz. Özellikle halkımız; vergisinden, elektriğinden kesilerek biriktirilen Milli Piyango'da çıkacak paralar ekranlarda abartılarak, 'Sizlere çıksa ne yaparsınız?' gibi teşviklerle toplumun psikolojik bir rahatsızlığa sürüklendiğinin farkında olmalıdır. Cenab-ı Allah bizleri başkasının değerlerini taklitten muhafaza buyursun" şeklinde konuştu. - BİTLİS

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Abdülkerim Akbaba Yılbaşı Bitlis Müftü Yerel Haberler

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet getirdi

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet getirdi

Özel'in Arapça tabela çıkışına Şahan Gökbakar'dan tepki: Bu ülkeye yapılmış en büyük haksızlık

Özel'in Arapça tabela çıkışına Şahan Gökbakar'dan tepki: Bu ülkeye yapılmış en büyük haksızlık

Özhaseki'nin Hatay'da vatandaşları kentsel dönüşüme ikna etmeye çalıştığı programın görüntüleri ortaya çıktı

Özhaseki'nin Hatay'da vatandaşları kentsel dönüşüme ikna etmeye çalıştığı programın görüntüleri ortaya çıktı

Eurovision'da birinci olan Nemo: Kupayı kırdım

Eurovision'da birinci olan Nemo: Kupayı kırdım

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title