Haberler

Mısır'da idam kararlarına tepki - İZMİR / BURSA /

Mısır'da 528 kişinin idama mahkum edilmesi, İzmir ve Manisa'da protesto edildi.

Mısır'da 528 kişinin idama mahkum edilmesi, İzmir ve Manisa'da protesto edildi.

İzmir'de, sivil toplum kuruluşları öncülüğünde, cuma namazı sonrası Konak Meydanı'nda toplanan vatandaşlar, Mısır'da darbe karşıtı 528 kişi hakkında verilen idam kararını kınadı.

Ellerinde karara tepki gösteren dövizler taşıyan İzmirliler, Mısır'daki darbeciler aleyhine slogan attı.

Meydanda kurulan dar ağacının yanında başörtülü kadınlar beyaz kefen giyerek "Rabia işareti" yaptı.

İzmir sivil toplum kuruluşları adına konuşan Rasim Çalar, Mısır'daki askeri darbenin ardından, sözde hukuki bir kararla, darbe karşıtı yüzlerce kişiye idam cezası verildiğini hatırlattı.

Karara, Türkiye'de bir ağacın kesilmesine ya da Twitter'in kapatılmasına gösterilen karşı duruş kadar bir tepkinin gösterilmemesini eleştiren Çalar, "Suriye'de 150 bin insan katledildi, katlediliyor hala duymadınız. Mısır'da 3 bin insan kurşuna dizildi görmediniz. Arakan'da 100 bin Müslüman diri diri yakıldı görmediniz. Filistin'de mazlum halkın üzerine fosfor bombaları yağdırıldı seyrettiniz. Şimdi 529 insanın idamına bari sessiz kalmayın da insanlık ölmemiş diyelim" dedi.

Protesto gösterisinin sonunda, şiirler ve Fetih Suresi'ni okundu, idam kararına tepki amacıyla toplanan imzalar Mısır Adalet Bakanlığı'na postalandı.

- Hukukçular da protesto etti

Ege Demokrat Hukukçular Derneği ile Anadolu Eğitim Kültür Bilim Vakfı İzmir Hukuk grubu üyeleri de İzmir Adliyesi önünde bir bir basın açıklaması yaptı.

Ege Demokrat Hukukçular Derneği Başkanı Mustafa Dora, Mısır'daki hukuksuzluğu ve idam kararlarını kaygı ve endişe ile izlediklerini belirterek ''Her fırsatta uluslararası normlardan, hukuktan, adaletten bahsedenler acaba şu an neredeler?" diye sordu.

İdamın bir ceza olmadığını, geri dönüşü olmayan bir felaket anlamına geldiğini söyleyen Dora, hiçbir yargılama sisteminin, savunması elinden alınmış insanlara karşı bu kadar insafsızca bir karar veremeyeceğini, 20 dakika süren duruşmada, bir dakikada 26 idam kararı alındığını belirtti.

- İdam kararı Manisa'da da kınandı

Cuma namazını Hatuniye Camisi'nde, Manisa Sivil Dayanışma Platformu (MASİDAD) öncülüğünde kılan vatandaşlar da slogan ve dövizlerle Mısır'daki darbe yönetimini protesto etti.

"Ey İslam ümmeti, suskunluğun bizleri öldürüyor" yazan dövizler taşıyan cemaat "Mısır halkı yalnız değildir", "Mısır'da demokrasi istiyoruz" sloganları attı.

Platform adına açıklama yapan dönem sözcüsü Mesut Öner, Mısır'daki askeri darbenin ardından, sözde hukuki bir kararla darbe karşıtı yüzlerce kişinin idam cezasına çarptırıldığını belirterek, şunları kaydetti:

"Vicdan sahiplerini hareket geçmeye davet ediyoruz. Mısır'da 529 kişinin hayatına son verecek olan bir kararın birkaç ay içinde nasıl böyle hızlı bir yargılama sürecine sığdırıldığı soru işaretleriyle dolu. Birkaç oturum ardından fütursuzca ve özensiz bir karar ortaya çıkmıştır. Bir kısmı tutuklu bulunan sanıkların göstermelik dahi olsa savunma yapmalarına fırsat verilmemiştir. Neredeyse her 26 dakikaya bir idam sığdırarak, kendi rekorunu kıran sözde Mısır adaleti, kararın ölçüsüzlüğünü izah etme ihtiyacı dahi hissetmemiştir."

- Mısırlı vatandaş kefen giydi

Yaklaşık 3 ay önce ülkesinden kaçarak Manisa'ya gelen Abdülmünayim Sıddık adlı Mısır vatandaşı da protesto gösterisine kefeni temsilen beyaz örtü giyerek katıldı.

Mısır'daki "kardeşleri" adına Türkiye Cumhuriyeti devletine ve Türk halkına teşekkür eden Sıddık, "Sisi'ye buradan diyorum ki, muvaffak olamayacaksın, başaramayacaksın. 'Onlardır ki, dünya hayatını ahiretle satın almışlardır' ve bunlar feraha ulaşamayacaklardır" diye seslendi.

Protestoya, platform üyeleri sivil toplum kuruluşları ile AK Parti Manisa İl Gençlik Kolları ile İHH ve Memur-Sen'a bağlı sendikaların temsilcileri de destek verdi.

-protesto

Kaynak: AA / Güncel

Konak İzmir Politika Güncel Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Bakmadan Geçme

Memur ve emekli zam oranı ne kadar? Memur ve emekli ne kadar zam alacak? Memur ve emeklinin temmuz zammı belli oldu! Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı hangi kanalda, saat kaçta? Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı ne zaman? Granada - Real Madrid maçı hangi kanalda, saat kaçta? Granada - Real Madrid maçı nereden izlenir? Yarın hava nasıl olacak? Yarın yağmur yağacak mı, yağmur var mı? 11 Mayıs Cumartesi – Pazar hava durumu! Canik dağları nerede? Canik dağları hangi ilde, hangi şehirde? Newcastle – Brighton maçı nereden, nasıl izlenir? Newcastle Brighton canlı yayın linki! Azerbaycan deprem mi oldu? Az önce nerede, kaç büyüklüğünde deprem oldu? 11 Mayıs Cumartesi depremler! KOCAELİSPOR – SAKARYASPOR CANLI: Kocaelispor – Sakaryaspor maçı nereden, nasıl izlenir? Kocaelispor Sakaryaspor canlı yayın linki! BOLUSPOR – ÇORUM FK CANLI: Boluspor – Çorum FK maçı nereden, nasıl izlenir? Boluspor Çorum FK canlı yayın linki! ŞANLIURFASPOR – MANİSA FK CANLI: Şanlıurfaspor – Manisa FK maçı nereden, nasıl izlenir? Şanlıurfaspor Manisa FK canlı yayın linki! TUZLASPOR – GENÇLERBİRLİĞİ CANLI: Tuzlaspor – Gençlerbirliği maçı nereden, nasıl izlenir? Tuzlaspor Gençlerbirliği canlı yayın linki! ADANASPOR – BANDIRMASPOR CANLI: Adanaspor – Bandırmaspor maçı nereden, nasıl izlenir? Adanaspor Bandırmaspor canlı yayın linki! 11 MAYIS BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? Dolar ne kadar, yükseldi mi? #128184 11 Mayıs Dolar ne kadar oldu, kaç TL? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 11 Mayıs Cumartesi Survivor yeni bölüm!
Yer: Diyarbakır! Genelev patronunun beyzbol sopasıyla saldırdığı müşteri ölümle pençeleşiyor

Yer: Diyarbakır! Genelev patronunun beyzbol sopasıyla saldırdığı müşteri ölümle pençeleşiyor

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title