Haberler

Minsk'te Ukrayna Zirvesi

Güncelleme:

Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev, tarafları "çatışmanın çözümünde sorumlu davranarak taviz vermeye" çağırdı.

Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev, tarafları "çatışmanın çözümünde sorumlu davranarak taviz vermeye" çağırdı. Nazarbayev, "insani yardım sağlanması için Ukrayna'da ateşkes ilan edilmesini" önerdi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev, Belarus Devlet Başkanı Aleksandır Lukaşenko ve AB temsilcileri, Ukrayna'daki krizi değerlendirmek için Belarus'un başkenti Minsk'teki bir araya geldi.

Bağımsızlık Sarayı'ndaki toplantıda Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev ile Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko bir ikili görüşme de gerçekleştirdi.

Akorda basın servisinden yapılan açıklamaya göre, Nazarbayev Minsk toplantısında, Güneydoğu Ukrayna'daki silahlı çatışmalardan etkilenen çocuk ve kadınlara insani yardım ulaştırılmasına destek vermeye hazır olduklarını belirterek, "insani yardım sağlanması için ateşkes ilan edilmesini" önerdi.

Daha fazla kan dökülmemesi ve krizin barışcıl yolla çözümlenmesi çağrısını yineleyen Nazarbayev, krizin daha da derinleşmesinin büyük küresel çatışmaları tetikleyebileceği uyarısı yaptı.

Tarafları sorumlu davranarak çatışmanın çözümünde taviz vermeye çağıran Kazakistan Devlet Başkanı Nazarbayev, ''karşılıklı taviz vermeden hareket edemiyoruz.Karşılıklı tavizler vermenin kolay bir çözüm olduğu açık'' dedi.

Nazarbayev, Avrupa Birliği Komisyonu temsilcilerinin de katıldığı Minsk toplantısında uluslararası topluma da çağrıda bulundu.

Avrupa'ya giden Rus gazının bir kısmının Ukrayna üzerinden geçtiğine atıfda bulunan Nazarbayev, yaklaşan kış mevsimine dikkatı çekti ve arzı güvenliğini tehdit eden krizin çözümünde uluslararası toplumunun devreye girmesi gerektiğini belirtti.

AB ve Rusya'nın birbirlerine karşı yaptırım kararları alarak ülke insanlarını müzdarip bıraktığını dile getiren Nazarbayev, tarafların karşılıklı yarar üzerine tesis edebileceği yapıcı bir işbirliğinin yaptırımların kaldırılmasıyla başlayacağını kaydetti.

Nazarbayev, Kazakistan'ın Avrasya Ekonomik Birliği çerçevesinde işbirliğinin devamı ve güçlendirilmesinden yana olduğunu vurgulayarak, ''Ukrayna ve Avrupa Birliği ile çok taraflı ticari ilişkilerin normalleşmesini tartışmaya hazırız'' dedi.

Minsk toplantısının krizin çözümünde tarafları bir araya getirdiğini ifade eden Nazarbayev, müzakere sürecinin devamının düzenli toplantılar gerektirdiğini belirterek, Kazakistan'ın bu toplantıları organize etmeye hazır olduğunu iletti.

Nazarbayev, gelinen noktada Ukrayna'nın tamamına yardım edilmesi gerektiğini işaret ederken, ülkedeki ekonomik krizin derinleştiğine de vurgu yaptı. Ekonomik çöküşün engellemesi için Ukrayna'nın uluslararası yardıma ihtiyacı bulunduğunu belirten Nazarbayev, savaştan etkilenen Ukrayna'nın doğu kesimindeki büyük maden bölgesi Donbas havzasının yeniden imarı için fon oluşturulmasını önerdi.

-Nursultan Nazarbayev'in konuşması

Kaynak: AA / Politika

Rusya Federasyonu Avrupa Birliği Ukrayna Politika Güncel Haberler

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Kenan Sofuoğlu'ndan çok konuşulacak Cumhurbaşkanı Erdoğan itirafı: 'Vekillik yaparım' demek hayatımın en büyük hatasıydı

Kenan Sofuoğlu'ndan çok konuşulacak Cumhurbaşkanı Erdoğan itirafı: 'Vekillik yaparım' demek hayatımın en büyük hatasıydı

İsrail basınından skandal Eurovision manşeti: Sayemizde reyting gördünüz

İsrail basınından skandal Eurovision manşeti: Sayemizde reyting gördünüz

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title