Haberler

Milli Mücadele Dönemi İlk Kadın Mitinginin 93. Yıl Dönümü

Yusuf Çelik - Mondros Mütarekesi'nden sonra Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde başlayan haksız işgali kınamak ve bunu dünya kamuoyuna duyurmak için Kastamonu'da 10 Aralık 1919'da yapılan kadın mitinginin üzerinden 93 yıl geçti.

Yusuf Çelik - Mondros Mütarekesi'nden sonra Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde başlayan haksız işgali kınamak ve bunu dünya kamuoyuna duyurmak için Kastamonu'da 10 Aralık 1919'da yapılan kadın mitinginin üzerinden 93 yıl geçti.

Milli Mücadele döneminin ilk kadın mitingi olma özelliğini taşıyan mitingde, yurdun dört bir tarafında yapılan haksız işgal, katliam ve vahşet protesto edildi.

-Zekiye Hanım'ın konuşması-

Kastamonu Müdafaa-i Hukuk Hanımlar Cemiyeti tarafından Zekiye Hanım'ın başkanlığında gerçekleştirilen mitinge, o günkü zor şartlar altında 3 binin üzerinde kadın katıldı.

Miting tertip komitesi başkanı Zekiye Hanım, meydanı dolduran kadınlara şöyle seslendi:

"Hanımlar! Büyük felaketlerimiz önünde evlatlarımızın, kardeşlerimizin kanıyla suladığımız yurtlarımızın işgaline, kardeşlerimizin felaketine susacak mıyız- Hayır hanımefendiler! Mağlubuz, silahımız yok, fakat göğsümüzde imanımız, bütün dünyayı halkeden Allahımız var. İşte biz de imanımıza ve Allahımıza istinaden haksızlara haksızlıklarını yüzlerine vurur ve cihan huzurunda ilan ettikleri adaleti taleb ederiz."

-"Onur duyuyorum"

10 Aralık Kastamonu Kadın Platformu Derneği Başkanı Ferhan Çelen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, o dönemde cephede savaşan erkeklerin yanı sıra kadınların da büyük fedakarlıkları olduğunu belirtti.

Çelen, 1919'da dönemin Kastamonu bürokrat hanımlarının bir araya gelerek böyle bir mitinge imza attıklarını kaydederek, "Ülkemizin bağımsızlığının kazanılmasında bu fedakarlıkların rolü son derece büyüktür. O dönemde gösterilen bu duyarlılığı, biz de çeşitli etkinliklerle günümüz gençliğine aktarmaya gayret gösteriyoruz. Bu fedakarlıklar gösterilmeseydi, bugün bu kadar rahat ve huzurlu yaşayamazdık. Kastamonulu bir hanım olarak şehrimizin kadınlarının sergilemiş olduğu bu davranıştan çok onur duyuyorum" ifadelerini kullandı.

-Gurur ve övünç günü-

Kastamonu Üniversitesi Öğretim Üyesi Tarihçi Doç. Dr. Mehmet Serhat Yılmaz ise Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti Hanımlar Şubesi'nin arkasında olduğu 10 Aralık kadın mitinginin kurulan bir komitenin organizasyonu altında yapıldığını ifade ederek,

"Zekiye Hanım'ın başkanlığını yaptığı komitede, Kamuran Hanım, Saime Hanım, Bedriye Hanım, Münire Hanım, Refika Hanım ve Neyyire Hanım gibi isimler yer almıştır. 10 Aralık 1919 günü Darül Muallimat (Kız Öğretmen Okulu) bahçesinde toplanan kadınların sayısı kalabalıklaşmış ve 3 bini aşmıştır. Zekiye Hanım burada, milli hisleri uyandıran bir konuşma yapıyor."

Konuşmanın son derece diplomatik bir üslup içerdiğini aktaran Yılmaz, "Bu kadınlar bir araya gelip seslerini dünya kamuoyuna, özellikle itilaf devletlerinin temsilcilerinin eşlerine duyurmak istemişler ve bunu da başarmışlardır. Bu, 3 binden fazla kadın, Amerikan Başkanı Wilson'un eşine, Fransız cumhurbaşkanının eşine, İtalya kralının eşine ve İngiltere kraliçesine, işgallerin hukuki olmadığını duyurmuşlardır" şeklinde konuştu.

10 Aralık'ın Türk kadınlarının gurur ve övünç günü olduğunu da vurgulayan Yılmaz, "Milli müdafaada gayretlerin, fedakarlıkların ve kurtuluşa kavuşma noktasında ümitsizlik ve yeise yer olmadığının bir göstergesidir" ifadesini kullandı.

Yayıncı: Ebubekir Gülüm - KASTAMONU

Kaynak: AA / Yerel

Türkiye Yerel Haberler

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Miçotakis, Hamas için 'Terör örgütü' deyince Erdoğan devreye girdi

Miçotakis, Hamas için "Terör örgütü" deyince Erdoğan devreye girdi

İlkokulda başladı, lisede devam etti! İstanbul'da 15 kişi, talihsiz kız çocuğuna şantajla tecavüz etti

İlkokulda başladı, lisede devam etti! İstanbul'da 15 kişi, talihsiz kız çocuğuna şantajla tecavüz etti

Bakmadan Geçme

Evde bakım maaşı yatan iller Mayıs 2024! 20 Mayıs resmi tatil mi? 20 Mayıs okullar ve iş yerleri tatil mi? #128197 14 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 14 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 14 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! Sözleşmeli öğretmenlik yeni mülakat puan dağılımı ne 2024? 14 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 14 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 14 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 14 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 14 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! 14 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 14 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 14 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Aston Villa Liverpool maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) A.Villa Liverpool maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 14 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 14 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? #128680
CHP'li belediye ilçe meydanındaki ay yıldızlı anıtı kaldırdı

CHP'li belediye ilçe meydanındaki ay yıldızlı anıtı kaldırdı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title