Haberler

'Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi' Bilgilendirme Toplantısı (2)

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, 'Demokratikleşme ile İlgili AK Parti Olarak Özel Bir Çabamız Var, Demokratikleşme, Sivilleşme Politikalarını En Başa Alan Partiyiz' Dedi

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, 'Demokratikleşme ile ilgili AK Parti olarak özel bir çabamız var, demokratikleşme, sivilleşme politikalarını en başa alan partiyiz' dedi.

Atalay, 'Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi' bilgilendirme toplantısında, iktidarları döneminde Türkiye'deki gelişimlere işaret etti. Türkiye'nin son 8.5 yıllık dönemde önemli aşamalardan geçtiğini söyleyen Atalay, 'Genel manada Türkiye, daha fazla demokratikleşmiş, daha fazla hukuk devleti olma yolunda adımlar atılmıştır. Türkiye, imajı daha yüksek ve etkin ülke haline gelmiştir. Uluslararası alanda Türkiye var oluyor ve bölgesinde belirleyici rol oynuyor. Türkiye dik bir duruş sergiliyor. Uluslararası alanda bunu önemli görüyoruz. Genç Cumhurbaşkanı ve genç Başbakanı ile iyi bir gelişme izliyoruz' diye konuştu.

Beşir Atalay, Türkiye'nin ekonomisinin istikrarlı bir şekilde geliştiğini, komşu ülkelerle ilişkilerinin düzeldiğini, bölgesinde belirleyici rol oynayan ülke haline geldiğini belirtti.

Uygulanan politikalarda Türkiye'nin menfaatleri ilk sırada yer aldığını vurgulayan Atalay, şöyle devam etti:

'Bugün Türkiye'nin komşuları ile sıfır problemi var. Savaşın eşiğine geldiğimiz komşularımızla vizeleri kaldırdık. Komşularımızla bütün ilişkilerimizde Türkiye ticaret yapıyor, kazanan Türkiye oluyor. 8-9 yıl önce Türkiye 26. ekonomik sıradaydı, şimdi 16. sıradayız. Artık G-20'lere katılıyoruz. Avrupa'nın en fazla büyüyen, ekonomisi en dengeli gelişen ülkesiyiz. Ekonominin istikrarı için kurallar ne ise onu uyguluyoruz. 2023'te Türkiye, ekonomik gelişmişlik sıralamasında 10. sırada olacak. Olamaması için de bir neden yok. Müteahhitlik sektöründe Çin'de sonra ikinci sıradayız. Her yerde iş adamlarımız var. Dünyanın neresinde bir sorun varsa aktif müdahil oluyoruz, sorun çözücü oluyoruz. Balkanlarda, Kafkaslarda, Ortadoğu'da Türkiye olaylara daha müdahil oluyor. Bunu Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak önemli görüyoruz.'

Dünyadaki enerji politikasında Türkiye'nin merkezi bir yere oturduğunu da ifade eden Atalay, 'Her yönden enerji merkezi durumuna geliyoruz. Enerji arzı ve takibi konusunda dünyanın vazgeçemeyeceği bir merkez haline geliyoruz. Samsun-Ceyhan hattı bunlardan biri. Nabucco bizim için önemli; Rusya enerji hattını Nabucco ile geliştirmek istiyor. Bu da bizim için önemli' diye konuştu.

- 'ÖZEL BİR ÇABAMIZ VAR'-

AK Parti'nin kuruluş programı ve seçim beyannamesinde, hükümet programlarının hepsinde 'demokratikleşme programlarını' en başa aldıklarını söyleyen Atalay, 'Demokratikleşme ile ilgili AK Parti olarak özel bir çabamız var, demokratikleşme, sivilleşme politikalarını en başa alan partiyiz' dedi.

Partilerin ve hükümetlerin genellikle programlarında ilk sırayı ekonominin aldığına işaret eden Atalay, kendilerinin demokratikleşmeyi ilk sıraya aldıklarını ve bu konuda önemli ve hızlı adımlar attıklarını belirtti.

Bu süreçte AB rüzgarını arkalarına aldıklarını ifade eden Atalay, sözlerini şöyle sürdürdü:

'AB süreci içinde demokratikleşme ve sivilleşmeyi daha rahat yapabileceğimizi gördük. Türkiye de bu manada çok önemli adımlar attı. Normalleşme, DGM mahkemelerinin kaldırılması, AB'ye giden adımlar içinde güvenlik sisteminde yapılan değişikler, anayasa değişiklikleri gerçekleştirildi. Türkiye, bu süreçte 27 Mayısların, 12 Eylüllerin ve 28 Şubatların olmaması için adımlar attı. İnsan haklarının gelişmesi, işkenceye sıfır toleransı kalıp haline getirdik. Türkiye işkencelerle, faili meçhullerle anılır bir ülke haline gelmişti. Yurt dışında böyle görünüyordu. Şimdi bunu silmek konusunda örnek gösterilen bir ülke konumundayız. İşkencenin cezasını artırdık, tecilini kaldırdık, Bakanlık olarak, güvenlik birimleri olarak böyle bir şeyi bünyemizde barındırmıyoruz. İnsan ve hukuk temel prensibimiz. Muhatabımız insan, her şey insan için. 'İnsanı yaşat ki devlet yaşasın' bunun kuralları da hukuktur. Güvenlik güçlerimiz 24 saat görev yapıyor. Hem insanı koruyacağız, hem hukuka uyacağız.'

Şehirlerde polise güvenin arttığını, bunun da kendilerini mutlu ettiğini söyleyen Atalay, 'Biz sivil toplumun örgütlenmesini teşvik ettik. Bugün her isteyen dernek kurabilir, toplantı, gösteri, yürüyüş yapabilir. Kanunumuz açıktır. Düşüncesini açıklamak isteyen herkes, çevreye zarar vermeden, şiddet uygulamadan bunu yapabilir. İstanbul'da her cumartesi 40 basın açıklaması olur, bundan kimsenin haberi olmaz. Ama bir tanesi gelir olay çıkarır bu da haber olur. Ancak bizim hiçbir kısıtlamamız yok' dedi.

- 'PROAKTİF BİR POLİTİKA YÜRÜTÜYORUZ'-

Atalay, hükümetleri döneminde Türkiye'nin en büyük başarısının 'milletin öz güveninin artması' olduğunu söyledi.

Kendini içine kapamış bir Türkiye'nin, dışa açılmış, her alanda 'ben de varım' diyen bir Türkiye haline geldiğini vurgulayan Atalay, 'Korkak, çekingen değil atılgan, proaktif bir politika yürütüyoruz. Bunu bütün dünya biliyor ve görüyor. İstikrar çok önemlidir. Bütün gelişmeler siyasi istikrarla, ekonomik istikrarla oluyor. Bunlar birbirlerini tetikliyor. 1991-2002 yılları arası Türkiye için kayıp yıllardır. Ekonomisini kaybettiği, demokrasisini kaybettiği, 28 Şubat gibi yıllardır. Koalisyonlar bizim ülkemizde sadece verimsizliğe neden olmuştur. Koalisyonlar her yerde zordur, hükümetler kısa ömürlü oluyor, riski göze alamıyorlar. Biz bu istikrarlı dönemi iyi değerlendirdik, hükümet olarak verimli kullandık' diye konuştu.

- 'TÜRKİYE İLK KEZ SİVİL ANAYASASINI YAPACAK'-

Türkiye'nin 2007 ve 2010 yılında iki büyük anayasa değişikliği yaptığını belirten Atalay, 2007'deki anayasa değişikliğiyle Cumhurbaşkanı'nın halk tarafında seçilmesinin sağlandığını, referandumla yapılan anayasa değişikliğinde ise insan hak ve özgürlüklerinin genişletildiğini anımsattı.

Atalay, 'Şimdi haziran ayında bir genel seçim yaşayacağız. 1 Ocaktan sonra seçim çalışmasına gireceğiz. Bu süreç en çok anayasanın tartışıldığı süreç olacak. Eminim bütün partiler seçim programlarına anayasayı getirecekler; bu da iyi olacak. Türkiye ilk kez sivil anayasasını yapacak' dedi.

Sivil anayasanın Türkiye'nin birikmiş pek çok demokratik sorununun önünü açacağını ifade eden Atalay, bütün partilerin buna hazırlık yapması gerektiğini belirtti.

İçişleri Bakanı Atalay, 'Herkes anayasa hazırlığını yapsın, burada tartışalım. Böyle olunca Türkiye sorunlarını daha iyi çözer. Bu dönemde karanlık bir şey kalmamıştır. Tarih bunu yazacaktır' diye konuştu.

Atalay, Türkiye'nin hedefleri olduğunu, Türkiye'nin 2023 yılında AB üyesi olmuş, komşu ve çevre ülkelerle maksimum ilişkileri geliştirmiş, dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girmiş, 82 milyon nüfusu ile mili geliri artmış bir ülke olacağını ifade etti.

Toplantıya, Vali Hüseyin Aksoy, protokol üyeleri, belediye başkanları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, iş adamları ve siyasi parti temsilcileri katıldı.

(SON)

(MKU-DLK-HRN-EHK) - SAMSUN

Kaynak: AA / Yerel

Haberler

Erdoğan'ın uykularını kaçıracak anket! Bugün seçim olsa AK Parti 2. oluyor

Erdoğan'ın uykularını kaçıracak anket! Bugün seçim olsa AK Parti 2. oluyor

İstanbul'da suya yüzde 36 ile 53 oranında zam

İstanbul'da suya yüzde 36 ile 53 oranında zam

Balıkesir'de üniversiteli motokuryeyi bıçaklayarak öldüren katilin 6 ayrı suç kaydı çıktı

Balıkesir'de üniversiteli motokuryeyi bıçaklayarak öldüren katilin 6 ayrı suç kaydı çıktı

Bakmadan Geçme

15 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 15 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 15 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 15 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 15 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 15 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 15 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Arda Güler Real Madrid'de kaç gol attı? 15 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 15 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 15 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Talisca Beşiktaş'a gelecek mi? Al Nassr Talisca'yı gözden çıkardı Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 15 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Otoyol ve köprü geçiş ücretlerine zam mı geldi? (ZAMLI) Köprü geçiş ücretleri ne kadar oldu? 15 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 15 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 15 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
Fidan'dan Hamas için 'Terör örgütü' ifadesini kullanan Avusturyalı mevkidaşına canlı yayında sert yanıt

Fidan'dan Hamas için "Terör örgütü" ifadesini kullanan Avusturyalı mevkidaşına canlı yayında sert yanıt

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title