Haberler

Mazlum-Der'den 'Koruculuk Kaldırılsın' Kampanyası

Güncelleme:

Koruculuğun kaldırılması için kampanya başlatan Mazlumder, "Daha az tecavüz, katliam ve gasp haberi almak için koruculuk kaldırılsın" dedi.

Köy koruculuğu 1924 yılında "çapulcu ve eşkıyalara karşı köylünün silahlandırılması" amacıyla 442 sayılı Köy Kanunu 74. maddesi ile yasallaştı. Köy koruculuğu, yürürlüğe girdikten kısa bir süre sonra fiilen uygulamadan kalktı. Ancak 26 Mart 1985 tarihinde bakanlar Kurulu kararıyla "geçici köy koruculuğu" adı ile yeniden uygulanmaya başlandı.

Mazlum-Der Diyarbakır Şubesi yaptığı basın açıklamasıyla koruculuk sisteminin kaldırılması için kampanya başlattıklarını duyurdu. Şube binasında düzenlenen toplantıda konuşan Şube Başkan Yardımcısı Av. Cihan Ülsen, silahlı Kürt muhalefetinin eylemlere başlamasıyla yoksul ve işsiz bölge halkının zamanla ya göç veya koruculuğu kabule zorlandığını öne sürdü.

İsmen geçici olan bu sistemin, PKK eylemlerini artırması ve çatışmaların yoğunlaşması ile zamanla kalıcı hale geldiğini dile getiren Ülsen, ellerinde silahla dağlarda, şehirlerde, köylerde gezen sivil insanların zaman zaman kendi köylüsüne bunu bir üstünlük ve ayrıcalık aracı olarak kullandığını ifade etti.

"SUÇ VE SUÇLU ÜRETEN MEKANİZMA"

Sayıları on binlerle ifade edilen geçici ve gönüllü köy korucuları başta 44 kişinin ölümüne neden olan Bilge köyü katliamı olmak üzere birçok katliamın yanında, adam kaçırma, yaralama, insanları zorla yerlerinden edip topraklarına el konulması, köy ve orman yakmaları, silah ve uyuşturucu kaçakçılığı gibi toplumsal travmalara neden olan birçok hadiseye sebep olduklarını hatırlatan Cihan Ülsen, "Yapılan araştırmalara göre 1990-2009 yılları arasında korucular tarafından 299 silahlı saldırı sonucu 192 kişinin ölümü ile 212 kişinin yaralanmış, 38 köy yakılıp 14 köy boşaltılırken 454 kişi işkence ve kötü muameleye maruz kalmış, 12 kişi de taciz ve tecavüze uğramıştır. Etkin soruşturmalar geçirmeyen korucular, göstermelik birçok yargılama sonucunda cezasızlık ile mükâfatlandırılmışlardır. Zaman zaman basit disiplin cezaları gibi uygulamalara tabi tutulmuş iseler de arkalarında buldukları devlet desteği, koruculuğun kendisinin suç ve suçlu üreten bir mekanizma olarak devamını sağlamıştır" dedi.

AKİL İNSANLAR DA KALDIRILMASINI ÖNERMİŞTİ

Barış sürecinin başlamasıyla oluşturulan Güneydoğu Anadolu Akil İnsanlar Heyeti tarafından hazırlanan raporda da ayrıntılarıyla yer alan koruculukla ilgili olarak neden olduğu acı sonuçlar itibariyle halkın büyük çoğunluğu tarafından sistemin lağvedilmesinin talep edildiğin görüldüğünü aktaran Ülsen, "Heyet tarafından da Kürtlerle barışın bir parçası olarak sistemin kaldırılarak mensuplarının rehabilitasyonu amacıyla gerekli yasal düzenlemelerin yapılması önerilmiştir" diye konuştu.

"SİSTEMİN SUÇ VE SUÇLU ÜRETMEYE DEVAM ETMESİNE GÖZ YUMULMASININ BARIŞA AYKIRI OLDUĞU KANAATİNDEYİZ"

Barış süreci içerisinde ivedilikle yapılması gerekenin koruculuk sisteminin kaldırılması olduğunu dile getiren Mazlumder Diyarbakır Şube Başkan Yardımcısı Av. Cihan Ülsen, şunları söyledi:

"Gerçekten sistem kaldırılırken ve kaldırıldıktan sonra korucuların bölge halkı ile karşı karşıya gelmemeleri ve yaşayabilecekleri travmalar nedeniyle, suça bulaşanlar tespit edilip haklarında gerekli yasal süreçler işletilirken kalanların rehabilitasyonu ve/veya istihdamı gibi gerekli tedbirler de alınmalıdır. Biz de Mazlumder olarak silahlı unsurların silahsız kişilere karşı tahakkümünü ortadan kaldırmak ve toplumsal barışın tesisi için barış süreci olarak adlandırılan bu dönemde en öncelikli ve ivedi konunun "koruculuğun kaldırılması" olduğuna inanıyoruz. Silahların susmasının savunulduğu bir dönemde sivil insanların halen "geçici köy koruculuğu" adı altında silahla dolaşmalarını ve sistemin suç ve suçlu üretmeye devam etmesine göz yumulmasının bu savunuya ve barışa aykırı olduğu kanaatindeyiz. Bu nedenle bugün başlattığımız kampanya ve bu kampanya çerçevesinde gerçekleştireceğimiz eylem ve etkinliklerle koruculuk sistemi tümden kaldırılıncaya kadar mücadele edeceğiz.

KAMPANYAYA DESTEK ÇAĞRISI

Mazlumder Türkiye'deki hak ve özgürlük alanlarını daraltan uygulamalar ile güvenlik endeksli politikaların insan haklarına zarar verdiği kanaatindedir. Dolayısı ile bu tür uygulamaların son bulması için çalışır. Başlatmış olduğumuz bu kampanyadan amaçlanan öncelikle suça bulaşan korucuların tespiti ve yargılanmasını sağlamak, bugüne kadar koruculuk yapmış kişilerin emekliliği veya istihdamı ile ilgili tedbirlerinin alınması ile yeni mağduriyetlerin oluşmasını engellemek ve sonuçta Koruculuk Sisteminin kaldırılmasını sağlamaktır. Daha az tecavüz, daha az katliam ve daha az gasp ve kaçakçılık haberi almak ve artık köy ve orman yakılması haberi almamak için herkesi sonuç alıncaya kadar kampanyamıza destek vermeye bekliyoruz"

Engin ÖZTÜRK

Kaynak: Temsilci / Güncel

Diyarbakır Güncel Haberler

Erdoğan'ın uykularını kaçıracak anket! Bugün seçim olsa AK Parti 2. oluyor

Erdoğan'ın uykularını kaçıracak anket! Bugün seçim olsa AK Parti 2. oluyor

TBMM'de ilginç polemik! AK Parti Grup Başkanvekili Yenişehirlioğlu: Biz saraydan talimat almıyoruz

TBMM'de ilginç polemik! AK Parti Grup Başkanvekili Yenişehirlioğlu: Biz saraydan talimat almıyoruz

13 yaşındaki kıza tecavüz davasına bakanlık müdahil oldu: Haberlere tepkili, tekrar travma yaşamak istemiyor

13 yaşındaki kıza tecavüz davasına bakanlık müdahil oldu: Haberlere tepkili, tekrar travma yaşamak istemiyor

Bakmadan Geçme

Arda Güler Real Madrid'de kaç gol attı? 15 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 15 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 15 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Talisca Beşiktaş'a gelecek mi? Al Nassr Talisca'yı gözden çıkardı Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 15 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Otoyol ve köprü geçiş ücretlerine zam mı geldi? (ZAMLI) Köprü geçiş ücretleri ne kadar oldu? 15 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 15 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 15 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Şampiyon olan takım Şampiyonlar Ligi'ne direkt gidiyor mu, eleme mi oynuyor? Real Madrid Alaves maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) Real Madrid Alaves maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Zaniolo sakatlandı mı, ne zaman sahalara dönecek? Tottenham Manchester City maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) Tottenham M.City maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Öğretmenlik Meslek Kanunu nedir, maddeleri nelerdir? Tottenham Manchester City maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! Tottenham M.City maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Yasemin Allen kimdir? Yasemin Allen kaç yaşında, nereli?
Otoyol ve köprü geçiş ücretlerine zam

Otoyol ve köprü geçiş ücretlerine zam

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title