Haberler

Manisa'da Sezon Öncesi Bağcılığın Yol Haritası Tartışıldı

İZTB Yönetim Kurulu Üyesi Zincirlioğlu: "Bir emtianın fiyatının çok fazla yükselmesi durumunda onu dünya piyasasında satma şansı çok fazla yok. 5,5 liradaki üzüm satış fiyatı İzmir Ticaret Borsasında 3,20 3,30 seviyesine inmiş durumda, bu bir balondu ve balon bir şekilde patladı"

Türkiye kuru üzüm üretimi ve ihracatında lider konumdaki Manisa'da, yeni sezon öncesi ürünün değerlendirilmesi konusunda izlenecek yol haritası ele alındı.

Manisa Ticaret Borsası (MTB) önderliğinde düzenlenen "Bağ Danışma Kurulu" toplantısıyla üniversite ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, ziraat odaları ve ziraat mühendisleri odası temsilcileri, üzüm üretimi ve pazarlanmasında izlenecek yol haritası konusunda fikir alışverişinde bulundu.

Toplantıya katılan İzmir Ticaret Borsası (İZTB) Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Zincirlioğlu, katılımcılara üzüm piyasalarının güncel durumu ve gelecek döneme ilişkin beklentiler konusunda bilgi verdi.

Kuru üzüm üretiminin büyük bölümünün ihracatta değerlendirildiğini ve üreticilerin öncelikle tarımsal ilaçlama (pestisit) konusuna dikkat etmesi gerektiğini belirten Zincirlioğlu, ihracat için her şeyden önce Avrupa'daki sağlık, hijyen ve gıda koşullarına uyulması gerektiğini, sonrasında ise rekabetçi fiyata dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

-"Fiyatı alıcı piyasalar belirliyor"

Zincirlioğlu, zaman zaman üreticilerin ortaya atılan fiyat spekülasyonları nedeniyle zarara uğrayabildiğini, geçen sezon başında da 5 liraya yükselen kilo fiyatının daha da artabileceği gibi söylentilerin çıktığını belirterek, şöyle konuştu:

"Bir emtianın fiyatının çok fazla yükselmesi durumunda onu dünya piyasasında satma şansı çok fazla yok. 5,5 liradaki üzüm satış fiyatı İzmir Ticaret Borsasında 3,20-3,30 seviyesine inmiş durumda, bu bir balondu ve balon bir şekilde patladı. Fiyat normal seviyelere indi. Buradan geriye eski seviyelerine çıkar mı, bunu ancak alıcı piyasalar karar verecek. Eğer piyasalar alımlarını tamamlamadılarsa yeniden alıcı olurlarsa belki. Ancak bu konuda bize gelen herhangi bir talep yok. Eylül-ekim aylarında diğer orijinlerde fiyatların daha uygun olması nedeniyle oradan ihtiyaçlarının büyük bir kısmını karşıladılar."

Yeni sezonla ilgili iyi bir verimin olduğunun konuşulduğunu ve geride bırakılan sezonda yaşananların bir daha yaşanmaması için bu işin tüm paydaşlarının bir araya gelmesi gerektiğini dile getiren Zincirlioğlu, şunları kaydetti:

"Bu iş beraber yürüyecek. Benim şahsi önerim, yeni mahsul gelmeden önce buradaki paydaşların, borsalarımız, kardeş borsalarımız, TARİŞ, ihracatçılar birliği, ziraat odasındaki arkadaşlar oturup bir strateji çizmemiz lazım. Aynı sürecin bir daha yaşanmaması için daha vaktimiz var. Bu paydaşların sezon başında yan yana gelip, hem rekolte tespitinde hem de izlenecek olan stratejilerde, söylenecek demeçlerde belli bir süreci takip ederlerse hiç kimse yanlış bir yere gitmez, yüksek beklentiler içine girmez. Sağlıklı bir mahsul olur diye düşünüyorum. Bu emtia başka ülkelerde de bu üretilmektedir ve oradaki üretilen fiyatları baz alarak ortak bir fiyat çerçevesinde bunu götürmemiz lazım. Yoksa dünya piyasasından farklı bir fiyattan bunu satma şansımız maalesef yok." - Manisa

Kaynak: AA / Yerel

Türkiye İzmir Yerel Haberler

Özhaseki'nin Hatay'da vatandaşları kentsel dönüşüme ikna etmeye çalıştığı programın görüntüleri ortaya çıktı

Özhaseki'nin Hatay'da vatandaşları kentsel dönüşüme ikna etmeye çalıştığı programın görüntüleri ortaya çıktı

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet geçirdi

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet geçirdi

Eurovision'da LGBT propagandası yaparak birinci olan Nemo: Kupayı kırdım

Eurovision'da LGBT propagandası yaparak birinci olan Nemo: Kupayı kırdım

500

Yorumlar (1)

Ali Osman Ünaloslem2312@hotmail.com:

Fiyat 3.20-3.30 larda olunca normalmiş nasıl normal anlamıyorum.2010'da da sezon çok iyidi kuru üzümü 2860 sattık para kazandık.Mazot o sene 3tl,askeri ücrette 560 tl di,şimdi mazot 4.3,askeri ücrette 850 tl yani kuru üzümde en az 4 tl olması lazım.şimdi İZTB yönetim kurulu üyesi İlhan Zincirlioğluna soruyorum 3.20-3.30 fiyatlar sizce normal mi?Arkadaşım çiftçileri aptal yerine koyuyorsunuz yazıklar olsun size,insanların haklarını yiyiyosunuz haram olsun söylenecek çok şey var da ama boşver(anlamışınızdır herhalde))

1
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title