Haberler

Maliye Bakanı Şimşek:

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Büyük Küresel Krize Rağmen Türkiye'nin Kazanımlarını Kaybetmediğini Belirterek, 'Bir Yıl İçinde Tekrar Neredeyse Kriz Öncesi Dönemdeyiz

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, büyük küresel krize rağmen Türkiye'nin kazanımlarını kaybetmediğini belirterek, 'Bir yıl içinde tekrar neredeyse kriz öncesi dönemdeyiz. Büyük bir küresel krize rağmen, biz 2008'de zirveye vardığımız noktadan uzak değiliz' dedi.

Şimşek, Gaziantep Sanayi Odası'nı (GSO) ziyaretinde yaptığı konuşmada, bugün Gaziantep'e teşekkür için geldiğini belirterek, Türkiye'nin referandum sürecini başarılı şekilde geride bıraktığını, hayırı eveti ile kendisini ifade eden herkese saygı duyduklarını ve bu süreçte katkısı olan herkese teşekkür ettiklerini söyledi.

Anayasa değişiklik paketinin özellikle Avrupa ile yakınlaşmasında önemli paket olduğunu belirten Bakan Şimşek, milli iradenin daha güçlü şekilde devlete yansıtılmasının sağlandığını kaydetti.

Bir ülkenin zenginleşmesi ve istikrara kavuşması için vatandaşlarının özgürlük alanını genişletmesi ve demokrasi standartlarını geliştirmesi, iyi işleyen hukuk sistemine sahip olması gerektiğini anlatan Şimşek, bu açılımı yapmayan Çin'de kişi başına düşen milli gelirin Türkiye'nin dörtte biri kadar, ABD'de ise kişi başına gelirin 46 bin dolar olduğuna dikkati çekti.

- 'İŞDÜNYASI AÇISINDAN ÖNEMLİ DÜZENLEMELER'-

Türkiye'de Anayasa değişiklik paketi ve özellikle yargı bölümünün çok tartışıldığını hatırlatan Şimşek, şöyle dedi:

'Milli iradenin her yere yansımasını faydalı görüyorum. Vatandaşın değişen dünya vizyonuna göre uyum sağlanması lazım, bu uyumun bütün kurum ve kuruluşlarıyla hepimizin sağlaması lazım. Mesela Sosyal Güvenlik Reformu yapıldı, 2006'da ilk yapıldığı haliyle çok daha güçlü bir reformdu, ama Sosyal Güvenlik Reformu iptal edildi. Onun etkileri çok uzun vadede hissedilecek. Türkiye nüfusu genç bir ülke, 65 yaş üzeri nüfusun toplam nüfusa oranı yüzde 7 civarında. Ona rağmen sosyal güvenlik sisteminin parametreleri 1990'lı yılların başında siyasi müdahalelerle ciddi şekilde bozulduğu için bu sene ben sanayiciye, sosyal güvenlik kurumuna aktarılan paranın onda birini destek olarak versem, inanın bütün sektörler ayağa kalkar. Bu sene Maliye Bakanı olarak, Sosyal Güvenlik Kurumu'na transfer edeceğim miktarın toplamı bütçeden öngörülen rakam 57,7 milyar lira. Yaklaşık olarak 29-30 milyar avro. Bu doğru bir şey mi? Hayır.'

Şimşek, Anayasa değişiklik paketiyle yapılan düzenlemelerin doğru ve ülkenin yararına, işdünyası açısından da önemli olduğunu vurguladı.

- 'ZİRVEYE VARDIĞIMIZ NOKTADAN UZAK DEĞİLİZ'-

'Biz performansa dayalı bir kültürün dinamiklerini yerleştirirsek, bu ülkeyi kimse tutamaz' diyen Şimşek, şunları kaydetti:

'Büyük bir küresel krize rağmen biz kazanımları kaybetmedik. Bir yıl içinde tekrar neredeyse kriz öncesi dönemdeyiz, hemen hemen bütün göstergelerde oradayız. Kriz öncesi milli geliri 140 milyar dolardı muhtemelen bu sene sonu itibariyle 720'nin altına inmeyiz. Büyük bir küresel krize rağmen, önemli bir darbeydi önemli bir şoktu küresel kriz diye gelip geçmeyin bir de hala bitmedi, ona rağmen biz 2008'de zirveye vardığımız noktadan uzak değiliz. İstihdamda da aynı şekilde, faizde çok daha iyi noktadayız.'

Güneydoğu Anadolu ve başka bölgelerdeki Türkiye'nin birçok sorununun 'daha despot bir rejimle, askeri yöntemlerle çözülemeyeceğini' kaydeden Şimşek, daha çok özgürlükle ve daha çok demokrasiyle çözülebileceğini ifade etti.

Bakan Şimşek, 'Biz ekonomik açıdan kalkınacaksak, özgürlük alanını genişletmemiz, demokrasimizi iyileştirmemiz, hukuk sisteminin iyileşmesi lazım' dedi.

Şimşek, daha sonra sanayicilerin sorularını da yanıtladı.

- 'BÜYÜME PERFORMANSI ARTACAK'-

GSO Yönetim Kurulu Başkanı Nejat Koçer de referandum ile Türkiye'nin önemli bir demokrasi sınavından geçtiğini, Türkiye'nin zenginleşmesi ve demokrasinin gelişmesine katkı sağlayacak bir süreç başladığını söyledi.

Birinci ve ikinci çeyrek büyümede iyi performans gösterildiğine işaret eden Koçer, büyüme performansının artacağına inandığını, Gaziantep'in Türkiye'nin büyümesine en fazla koyan şehir olmaktan gurur duyduklarını belirtti.

Koçer, 'İnşallah bu demokratikleşme süreci bundan sonra ekonominin büyümesi, istihdamın daha da artması, krizin izlerinin silinmesi noktasında yeni çalışmaları getirecektir. Krizde sıkıntı yaşayan KOBİ'lerimize uygulanacak vergi, SSK ve buna benzer kolaylıklar geliyor. Sizlere o konuda teşekkür ediyorum' dedi.

GSO Meclis Başkanı Abdulkadir Konukoğlu da şirketlerinde büyük ve küçük müşterileri ayırdıklarını belirtirken, 'Devlet de büyük bir şirket olduğuna göre, Gaziantep de büyük müşteriler arasında. Bugüne kadar Gaziantep'e çok bakıyordunuz, teşekkür ederiz. Ama bundan sonra biraz daha çok bakarsınız, buna inanıyorum' dedi.

(ZEY-MRT-KUM) - GAZİANTEP

Kaynak: AA / Yerel

Haberler

Normalleşme süreci kısa sürdü! Bahçeli'den CHP lideri Özel'e zehir zemberek sözler

Normalleşme süreci kısa sürdü! Bahçeli'den CHP lideri Özel'e zehir zemberek sözler

Mehmet Şimşek: Çok uluslu şirketlere asgari kurumlar vergisi düzenlemesi kaçınılmaz

Mehmet Şimşek: Çok uluslu şirketlere asgari kurumlar vergisi düzenlemesi kaçınılmaz

Başımıza taş yağacak! Tavuğa tecavüz etti, o anları başka bir vatandaş kayda aldı

Başımıza taş yağacak! Tavuğa tecavüz etti, o anları başka bir vatandaş kayda aldı

TMSF, FETÖ firarisi Akın İpek'in tarihi yalısını 750 milyon liraya satışa çıkardı

TMSF, FETÖ firarisi Akın İpek'in tarihi yalısını 750 milyon liraya satışa çıkardı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title