Haberler

Lozan Antlaşması'nın 88. Yıl Dönümünü

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Edirne İl Başkanı Şükrü Ciravoğlu, Lozan Antlaşması'nın Türkiye Cumhuriyeti'nin tapusu olduğunu belirterek, "24 Temmuz 1923'teki inanç ve duygularla kutlamanın gururunu yaşamaktayız" dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Edirne İl Başkanı Şükrü Ciravoğlu, Lozan Antlaşması'nın Türkiye Cumhuriyeti'nin tapusu olduğunu belirterek, "24 Temmuz 1923'teki inanç ve duygularla kutlamanın gururunu yaşamaktayız" dedi.

Ciravoğlu, Lozan Antlaşması'nın 88. yıl dönümü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye Cumhuriyeti'nin tapusu niteliğindeki Lozan Antlaşması'nın 88. yıl dönümünü 24 Temmuz 1923'teki inanç ve duygularla kutlamanın gururunu yaşadıklarını belirterek, şunları dedi:

"Büyük önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'ün Ekim 1927 de ifade ettiği gibi

(Bu Antlaşma, Türk milleti aleyhine yüzyıllardan beri hazırlanmış ve Sevr Antlaşması ile tamamlandığı sanılmış büyük bir suikastın çöküşünü bildirir bir belgedir. Osmanlı Devri'ne ait tarihte benzeri görülmemiş bir siyasi zafer eseridir. )

Yine Atatürk'ün deyişi ile (Osmanlı Devleti eski antlaşmalar adı altında birtakım ayrıcalık haklarının tutsağı idi. Hıristiyanlara ayrıcalık tanınmıştı. Osmanlı Devleti'nin, Osmanlı toprakları üzerinde yaşayan yabancıları yargılama hakkı yoktu. Kendi ülkesinde bulunan Türk unsurlarından aldığı vergiyi yabancılardan alamazdı. Ülkeyi bayındırlaştıramaz; demir yolu, okul yaptıramazdı. Bu gibi girişimlere yabancı devletler engel olurdu. ) şeklinde o günün koşullarına göre bir bölümü vurgulanan şartlar ve benzerleri bugün de dünya üzerinde değişik versiyonları ile hüküm sürmeye çalışmaktadır.

CHP, 1923 yılından beri aynı anlayış, azim ve ilkelerle; bu yüce emaneti her türlü koşul altında korumaya kararlıdır. Bu emanetin tapusu olan "Lozan Antlaşması"na sahip çıkmakta bizler için yaşamsal önem arz etmektedir. Lozan'a hangi koşullar altında ve nerelerden geçilerek gelindiğinin bilinmesi, anlamı ve öneminin iyi kavranması, gerek gelecek kuşaklara aktarılması gerekse Cumhuriyet'in yol haritasını oluşturması bakımından son derece önemlidir. Bağımsızlık ve devlet anlayışı bakımından tarihimizdeki bu önemli örneğin oluşumunu, sonsuza dek yaşamak ve yaşatmak kararlılığı ile kutluyoruz. "

- EDİRNE

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

Adliyedeki tuvalet krizi cumhuriyet başsavcısını görevinden etti

Adliyedeki tuvalet krizi cumhuriyet başsavcısını görevinden etti

Orta Doğu'da yeni savaşa 24 saat kaldı! Hizbullah'tan İsrail'e son uyarı

Orta Doğu'da yeni savaşa 24 saat kaldı! Hizbullah'tan İsrail'e son uyarı

15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nde 'SMA' eylemi

15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nde "SMA" eylemi

Bakmadan Geçme

Kurban bayramı teşrik tekbirleri ne zaman başlar, nasıl yapılır 2024? Kurban kestikten sonra kılınan namaz nedir, var mıdır 2024? Kurban etinin kaçta kaçı dağıtılır 2024? 15-16 Haziran Konya elektrik kesintisi listesi! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 15-16 Haziran İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 15 Haziran 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 15 Haziran Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 15 Haziran 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 15 Haziran AFAD ve Kandilli deprem listesi! 15 Haziran Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 15-16 Haziran 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 15-16 Haziran Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 15-16 Haziran Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 15-16 Haziran İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 15-16 Haziran Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 15-16 Haziran Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! MasterChef Battal Kaan kimdir? 2024 MasterChef Battal Kaan kaç yaşında, nereli?
Cumhurbaşkanı Erdoğan, G-7 Zirvesi'nde yanına gelen Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan, G-7 Zirvesi'nde yanına gelen Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile görüştü

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title