Haberler

Layık Mı Görülmedik Denek Olarak Mı Kullanıldık?

Güncelleme:

Şanlıurfa'ya büyük umutlarla 6 milyon lira karşılığında getirilen ve geldiği zaman övgüler dizilen Da Vinci Cerrahi Robotu, sessiz sedasız Adana'ya götürüldü.

Geçtiğimiz şubat ayında NASA tarafından uzaydaki astronotları ameliyat etmek amacıyla üretilen Da Vinci Cerrahi Robotu, Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu tarafından temin edilip, Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde hizmet vermesi için Şanlıurfa'ya getirildi.

Yaklaşık 6 milyon liraya mal olan cerrahi robotun Türkiye'de sadece 6 ilde bulunduğu belirtilmişti. Urfa'da başarılı ameliyatlara imza atan robotun sadece Urfa'dan değil hatta bütün Türkiye'den hastaları çekebileceği ve Urfa'nın cazibe merkezi olacağı ifade edilmişti. Ancak bu robotik cihaz daha sonra sessiz sedasız bir şekilde Urfa'dan Adana'ya nakledildi.

Robotun neden Urfa'dan nakledildiğine ilişkin bugüne kadar resmi bir açıklama yapılmadığı gibi Gazete İpekyol'un ulaştığı yetkililer bu konuda adeta ser verip sır vermiyor. Bazı yetkililerin iddiası ise, Harran Üniversitesi ile Sağlık Bakanlığı arasında yapılması planlanan afiliasyon gerçekleşmediği için gitti yönünde. Ancak Urfalıların denek olarak kullanılmış olma ihtimali veya tam tersi layık görülmediği için götürülme ihtimali de var.

AFİLİASYON GEREKÇE GÖSTERİLİYOR

Harran Üniversitesi bünyesinde inşaatı tamamlanma aşamasına gelinen Tıp Fakültesi Hastanesinin afiliasyonu için Sağlık Bakanlığı ve Harran Üniversitesi arasındaki protokol, Vali İzzettin Küçük ve Rektör Prof. Dr. İbrahim Halil Mutlu ve Şanlıurfa Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Cihan Ekmen tarafından geçtiğimiz aylarda imzalanmıştı. Ancak daha sonra Maliye Bakanlığı, devletin zarara uğratıldığını gerekçe göstererek söz konusu afiliasyonları durdurduğunu açıklamıştı. 6 milyonluk robotik cihazın neden Adana'ya götürüldüğü sorusuna işte bazıları bu durumu gerekçe gösteriyor.

MÜSTEŞAR AÇILIŞINI YAPMIŞTI

Şubat ayında Urfa'ya gelen Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Eyüp Gümüş robotun açılışına katılmış ve şu ifadeleri kullanmıştı: "Bizim Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesinde de inşallah hizmete giriyor. Cihaz geldi, arkadaşlar eğitimlerini de alacaklar. Türkiye'nin bütün bölgelerinde en üst düzeyde cerrahi işlemlerinin yapılmasını istiyoruz. Güneydoğu'da yine hastalarımızın büyükşehirlere, Ankara, İzmir'e ve İstanbul'a gelmeden burada da kendi tedavilerinin olması için en üst düzey teknolojiyle dağıtacağız. Türkiye'nin 29 bölgesinde vatandaşlarımız daha uzak illere gitmeden tedavilerinin olmasını istiyoruz. Bu teknolojilerden bir tanesi robotik cerrahidir. Eğitimlerimiz tamamlandıktan sonra inşallah hastalarımız üst düzey teknolojiyle burada ameliyat olacaklar. Geçen ay itibariyle Erzurum, Antalya, İzmir ve yine Sakarya'da ilaveten bu cihazlar alınmıştır. Ana tedavilerin artık İstanbul'da, Ankara'da, İzmir'de olmasını kaldırıyoruz…"

GÜLÜM: ŞANLIURFA CAZİBE MERKEZİ OLABİLİR

Verilen eğitimlerin sonunda 28 Nisan'da Da Vinci Cerrahi Robotu'nun yapmış olduğu başarılı ameliyat sonrası basına açıklamada bulunan dönemin Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yöneticisi, Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Gülüm; Da Vinci Robotu ile cerrahi operasyonların Urfa'da yapılmaya başladığını ifade etmişti. Gülüm, "Türkiye için çok sayılı olan Urfa'ya komşu olan hiç bir ilde Da Vinci Robotu sistemi mevcut değil, Şanlıurfa'da robotik cerrahi sistem kullanılarak yapılan ilk ameliyat ile prostat sorunu olan 55 yaşındaki hastaya radikal prostatektomi ameliyatı başarılı bir şekilde yapıldı. Şanlıurfa'ya komşu illerin hiçbirinde bu cerrahi sistemin olmadığı göz önüne alınırsa buralardaki hastalar için de Şanlıurfa cazibe merkezi olabilir. Hatta yabancı ülkelerden de hasta kabul edebiliriz. Robotla prostat kanseri yani radikal prostatektomi tüm dünyada robotla en çok uygulanan robotik ameliyattır. Robotik cerrahi ile hastalarda daha az kanama, daha az ağrı, erken ayağa kalkması gibi faydalar sağlanabilmekte, bunun yanında doktorlar için de ameliyat bölgesine yakın çalışma, üç boyutlu görme, organı 16 kata kadar büyütebilme, sinir koruyucu veya tümör cerrahisinde daha hassas, etraf dokulara zarar vermeksizin ameliyat yapma avantajları mevcuttur" ifadelerini kullanmıştı.

Ağız birliği etmişcesine konuşmayan yetkililerin bu konudaki sessizliğinin daha ne kadar süreceği ve robotun Adana'ya gönderilme gerekçesinin tam olarak ne olduğunu açıklamaları merakla bekleniyor.
(kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci / Güncel

Harran Üniversitesi Sağlık Bakanlığı Türkiye Yerel Sağlık Güncel Haberler

Fidan'dan Hamas için 'Terör örgütü' ifadesini kullanan Avusturyalı mevkidaşına canlı yayında sert yanıt

Fidan'dan Hamas için "Terör örgütü" ifadesini kullanan Avusturyalı mevkidaşına canlı yayında sert yanıt

Bahçeli'den emniyet müdürlerinin açığa alınmasına ilişkin açıklama: Bir komplo devrede, sabrımızı taşırmasınlar

Bahçeli'den emniyet müdürlerinin açığa alınmasına ilişkin açıklama: Bir komplo devrede, sabrımızı taşırmasınlar

Müge Anlı'nın programında kan donduran anlar! Muhabir, canlı yayında ceset buldu

Müge Anlı'nın programında kan donduran anlar! Muhabir, canlı yayında ceset buldu

Kararı valilik açıkladı! Giresun'da açık alanlarda alkol kullanımına yasak getirildi

Kararı valilik açıkladı! Giresun'da açık alanlarda alkol kullanımına yasak getirildi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title