Haberler

Bursa'ya Has Bir Lezzet! Lahmacunun Tonton Kuzeni: Cantık

Güncelleme:

Bursa'ya has lezzetlerden biri olan ve lahmacuna benzerliği ile dikkat çeken cantık, özel günlerin de vazgeçilmez ikramı oluyor.

Üretimine Bursa'da başlanan ve yıllardır devam eden cantık, hem fiyatının uygun olması hem de doyurucu olması nedeniyle tercih ediliyor. "Bursa pidesi", "Bursa pizzası", "Bursa lahmacunu", "lahmacunun tonton kuzeni" gibi isimlerle de anılan cantık, düğün, mevlüt ve cenazelerde misafirlere ikram ediliyor.

1958 YILINDA BABASI BAŞLATTI

Bursa'da 29 yıldır cantık üretimi yapan Yusuf Pideci, yaptığı açıklamada, babasının 1958 yılında Kayhan Çarşısı'nda cantık üretimine başladığını söyledi. Firmanın başına 1988 yılında kendisinin geçtiğini belirten Pideci, "Burada 'cantık' diye bir ürün yapıyoruz. Bu sadece Bursa'ya has üründür ve pidenin değişik bir çeşididir. Kemalpaşa ve İnegöl'ü geçtikten sonra bilinmeyen, Bursa'da kilitlenmiş kalmış ilimize has bir üründür." dedi.

MAYALI HAMURDAN YAPILIYOR

Cantığın yapılışı hakkında bilgi veren Pideci, "Cantık mayalı hamur ve daha kıymasından yapılır. 120-125 gram arasındaki bir hamurla içinde 60-65 gram harmanlanmış dana kıyma ve malzemesiyle beraber, kenarlarında 2-3 santimetre boşluk kalacak şekilde hazırlanan bir üründür. Lahmacuna da benzetilir ancak lahmacun mayasız bir hamurdan yapılır ve içerisinde kuyruk yağı vardır. Cantıkta sadece dana kıyma vardır. Aradaki fark budur." diye konuştu.

9 CANTIKTAN SONRA ÜCRETSİZ

Pideci, dükkanda eskiden uygulanan bazı gelenekleri devam ettirdiklerini belirterek, şunları kaydetti: "Burada demir ve soba üreticileri vardı. Bilek gücüyle çalışıp yorulan insanlar vardı ve yemek yiyecek yerler kısıtlı ve az olduğundan dolayı o zaman içerisinde çok fazla müşterimiz varmış. Babam o vakitlerde aldığı kararla ücretini ödeyerek 9 cantık yiyenlerden sonrakiler için ücret almamış. 9'dan sonrası ücretsiz olduğu için 14-15 cantık yiyen müşterilerimiz vardı. Şuanda da aynı şey geçerli ve 9 cantık yiyenlerden sonrası için ücret almıyoruz. Yaklaşık 5 yıldır 9'un üzerine çıkan yok hala."

ÜCRETİ 3,5 TÜRK LİRASI

Genelde 4 çeşit cantık ürettiklerini aktaran Pideci, kıymalı cantığın ücretinin 3,5 lira, kuşbaşılı cantığın 5 lira, peynirli ve kaşarlı cantığın ise yine 3,5 lira olduğunu ifade etti.

''GÜNÜMÜZDE BİRAZ DAHA KOLAYA KAÇILMIŞ''

Pideci, cantığın üretimine 1950'li yıllarda başlandığını öğrendiklerini anımsatarak, "Babamın anlattığı kadarıyla o yıllarda cantık tatar böreği olarak yapılmış. Babamın yapmış olduğu cantıkla şuanda yapılan cantık arasında çok büyük fark var. Onlar aynı hamuru uzatıp soğanları güveç içerisine akşamdan koyarak sabah çiğ kıyma ve baharatla iyice yoğurduktan sonra kapattıkları bir ürünmüş. Sirkülasyonun çok olması ve akşamki soğanın yetmemesi nedeniyle günümüzde biraz daha kolaya kaçılmış ve yuvarlak yapılmıştır." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA / Güncel

Kayhan Ekonomi Güncel Haberler

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

İsrail basınından skandal Eurovision manşeti: Sayemizde reyting gördünüz

İsrail basınından skandal Eurovision manşeti: Sayemizde reyting gördünüz

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title