Haberler

Lahmacun Kentin'den Unesco'ya

Güncelleme:

Gaziantep son 10 yıl içerisinde yaptığı tarihi ve kültürel hizmetlerle adeta lahmacun kentinden UNESCO'ya giden bir kent oldu.

Zeugma Antik Kent ve Yesemek Açık Hava Müzesi ile UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne giren Gaziantep adeta Türkiye'nin yüz akı oldu. Avrupa Diploması ödülünü ve 12 Yıldız Kent ödülünü alan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, yaptığı faaliyetlerle adından bahsettirmesini biliyor. Tarihi yapılar ve kültürel değerleri ortaya çıkarmada önemli bir değişim gösteren Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, yaptığı müzelerle de Gaziantep'in adını müzeler kenti olarak anımsattı.

Kentteki tarihi yapıların büyük bölümünü restore ederek gün yüzüne çıkardıklarını ifade eden Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı ve aynı zamanda Tarihi Kentler Birliği Başkanı olan Dr. Asım Güzelbey, kentte çok hızlı bir dönüşüm yaşandığını söyledi. Bu dönüşümün adının "Kebap lahmacun kentinden kültür kentine olan bir dönüşümdür" diyen Güzelbey, "Bundan 10 yıl önce Gaziantep denildiği zaman insanların aklına sadece kebap, lahmacun, baklava ve fıstık gelirken, bugün UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası Listesi'ne girmiş bir Gaziantep geliyor. Kültür yolu, kalesi, Bey Mahallesi, birçok tarihi eserleri ve dünya çapında üne sahip Mozaik Müzesi ile tarihi bir değişim yaşıyor. Bu değişime gerçekten ihtiyaç vardı. Çünkü burası dünyanın en eski yerleşkelerinden birisi." diye konuştu.

Gaziantep'in, Asurlar, Mısırlar, Bizanslar, Romalılar, Selçuklu ve Osmanlı gibi medeniyetlere ev sahipliği yapan bir kent olduğunu anımsatan Güzelbey, "Bugün bu medeniyetlerin eserlerini de Gaziantep'te görüyoruz. Onun için Gaziantep özüne ve geçmişine sahip çıktı, yapması gerekeni yaptı. Yaklaşık bin 500 tarihi eser restorasyonu ile zannedersem dünya rekor kıran bir şehir olduk." değerlendirmesini yaptı.

ARTIK MÜZELER KENTİ OLACAK

Bey Mahallesi'nde 200 tarihi Antep evini restore ederek gün yüzüne çıkardıklarını anlatan Başkan Güzelbey, Bey Mahallesi'nin hem Antep Savunmasına şahitlik yaptığını hem de Atatürk'ün nüfusa kayıtlı olduğu mahalle olma özelliğini taşıdığını kaydetti. Güzelbey, bu mahallede Atatürk'ü anlatan bir anı evi yapacaklarını, Gaziantep'in bundan sonra artık müzeler kenti olarak da anımsanacağını dile getirdi.

Kale ve etrafında restorasyon çalışmalarına başlarken insanların kendilerine "Bu eski yapıları ne yapacaksınız, yıkın yerine güzel park yapın" söylemlerinde bulunduğunu, ancak kendilerinin hem tarihi yapıları restore ettiğini hem de park ve yeşil alan yaptığını anlatan Güzelbey, her iki alanda da başarılı çalışmalar yaptıklarının altını çizdi. Yaptıkları bu çalışmanın beklentilerini karşıladığını ifade eden Başkan Güzelbey, "Bugün Gaziantep tek başına bir turizm kenti oldu. Bugün kalenin etrafında 20–30 tane Gaziantep plaklı olmayan otobüs veya minibüs görebiliyorsunuz. İnsanlar akın akın Gaziantep'in kalesini, tarihi yapılarını, Zeugma'sını, Gezegenevi'ni ve Bilimevi'ni görmeye geliyorlar. Ama bu arada lezzetli kebabını, lahmacununu, baklavasını da yiyorlar. Ondan da vazgeçmiyoruz bundan da." şeklinde konuştu.

İKLİM EYLEM PLANINI TÜRKİYE'DE İLK YAPAN KENT OLDU

Türkiye'nin sanayisi ile ünlü lokomotif kenti Gaziantep, bugün tarih ve kültür zenginlikleri ile de adından turizm alanında da bahsettiren iddialı bir kent olarak anılıyor. Geçmişi ile barışık modern kent imajını hakkıyla taşıyan Gaziantep aynı zamanda ilklere ve enlere imza atan kent olarak da ülkemizde ve yurt dışında ses getirmeye devam ediyor.

Bu bağlamda İklim Eylem Planı ile Gaziantep'e başka bir bakış açısı kazandıracaklarını açıklayan Güzelbey, dünya genelinden yaşanan küresel ısınmanın ciddi şekilde tehlike arz ettiğini vurguladı. Bu bağlamda Türkiye'de ilk kez Gaziantep'in İklim Eylem Planı hazırladığını belirten Güzelbey, "Artık dünyanın bütün belediye başkanları kentlerine yaptıkları parkları söylemiyorlar. Küresel ve ısınma iklimsel değişiklikler karşısında yaptıkları değişiklikleri anlatıyorlar. Tarih yapılara için yaptıkları çalışmaları anlatıyorlar. Bizde Gaziantep olarak ilk kez İklim Eylem Planı yaptık ve bundan bir ay önce Brezilya'da Rio+20 Zirvesi'nde projemizi anlattık." şeklinde konuştuk.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Asım Güzelbey Türkiye Zeugma Unesco Güncel Haberler

Kulisleri hareketlendiren iddia: Asgari ücret temmuz ayında 21 bin 320 liraya çıkacak

Kulisleri hareketlendiren iddia: Asgari ücret temmuz ayında 21 bin 320 liraya çıkacak

Dezenformasyonla Mücadele Merkezi: Lüks aracın Gençlik ve Spor Bakanlığı'yla hiçbir ilgisi yok

Dezenformasyonla Mücadele Merkezi: Lüks aracın Gençlik ve Spor Bakanlığı'yla hiçbir ilgisi yok

Kötü koku olayı ortaya çıkardı! Anne ve oğlu yaşadıkları evde ölü bulundu

Kötü koku olayı ortaya çıkardı! Anne ve oğlu yaşadıkları evde ölü bulundu

Bakmadan Geçme

23 MAYIS BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? Okulların Kapanmasına Kaç Gün Kaldı (SAYAÇ)? 23 Mayıs Okullar ne zaman, hangi tarihte kapanacak? Trafik kazası tespit tutanağı nasıl doldurulur? Kaza raporu E-devlet sorgula! Kaza Tespit Tutanağı nedir, nasıl yazılır? Resmi Gazete bugün (23 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 23 Mayıs dün gece deprem mi oldu? Ergin Ataman kimdir? Ergin Ataman kaç yaşında, nereli? Ergin Ataman hayatı ve biyografisi! LoL çöktü mü? 23 Mayıs LoL giriş ekranı neden açılmıyor? Vedat Zorba kimdir? Şehit Piyade Sözleşmeli Er Vedat Zorba nereli, memleketi neresi? Valorant Gece Pazarı ne zaman? Gece Pazarı başladı mı? 23 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 23 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 23 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 23 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 23 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 23 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır?
Bir bomba hizmet daha! Kaza tespit tutanakları artık e-Devlet'ten oluşturulacak

Bir bomba hizmet daha! Kaza tespit tutanakları artık e-Devlet'ten oluşturulacak

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title