Haberler

Kurtulmuş'tan İki Dil Açıklaması

Has Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş: 'Türkiye'nin Resmi Dili Türkçedir'

Bursa'da konuşan Halkın Sesi Partisi (HAS Parti) Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, demokratik özerklik tartışmalarının seçime 6 ay kala gündeme getirildiğini belirterek, "Türkiye'de kutuplaşma, kamplaşma yaratılmaya çalışılıyor. Türkiye'nin resmi dili Türkçe'dir. Türkçe resmi dil olmak şartıyla, etnik kökenli vatandaşlarımızın ana dillerini öğrenmeleri en tabi haklarıdır. Ana lisan, ana sütü kadar helaldir" dedi.

Anadolu gezisine Bursa'dan başlayan HAS Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, kentin tarihi ve turistik yerleri ile Orhan Gazi ve Osman Gazi Türbelerini gezerek, esnafla sohbet etti. Ulucamii'de Cuma namazı kılan Kurtulmuş, daha sonra İl merkezinin açılışını yaptı.

İl Merkezinde gazetecilerle bir araya gelen Kurtulmuş, ülke gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Partinin kuruluşundan bir ay geçmesine rağmen Türkiye'nin pek çok ilinde örgütlendiklerine dikkat çeken Kurtulmuş, Türkiye'nin siyasal iktidarın merkezini HAS Parti'nin oluşturacağını belirtti. Türkiye'de parlamentodaki partilerin yanlışlarla, bölerek ve parçalayarak çözüm ürettiğini öne süren Numan Kurtulmuş, "Ancak iki senedir Türkiye'de sürdürülen demokratik açılım çalışmaları gerçekten sadece bir söz olmaktan çıkartıldı. Eğer ülkede makul çoğunluğun kabul edebileceği, herkesin hakkının, hukukunun korunduğu, bütün yurttaşların özgür ve eşit yurttaşları olduğu siyasi ve hukuki reform süreci oluşturulsaydı, bugün Türkiye bambaşka bir noktada olacaktı" diye konuştu.

VATANDAŞI 'HAZRETİ OY' OLARAK GÖRMÜYORUZ

HAS Parti olarak sahne oynan demokrasi oyunun oyuncularını değil, oyunu değiştirmeye talip olduklarını ifade eden Kurtulmuş, siyasetin aslında milletin söz sahibi olma işi olduğunu vurguladı. Siyasetteki temel ilkelerini anlatan Kurtulmuş, "Biz vatandaşa, seçmene, 'Hazreti Oy' gözüyle bakmayacağız. Biz her insanı, her seçmeni 'Hazreti İnsan' olarak görüyoruz" dedi.

TÜRKLER VE KÜRTLER BU TOPRAKLARA PARAŞÜTLE İNMEDİ

'Demokratik özerklik tartışması hakkında ne düşünüyorsunuz?' şeklindeki bir soruya yanıt veren Kurtulmuş, 30 yıldır devam eden bu meselenin kalıcı olarak çözülme mecburiyeti olduğunu söyledi. "Türkler ve Kürtler, bu topraklara paraşütle gelmedik" diyen HAS Parti Genel Başkanı, "Biz aynı coğrafyanın çocuklarıyız. Eşit ve özgür yurttaşlık temelinde yeni bir Türkiye'yi inşa etmeliyiz. İnsanlarımızın çok büyük bir kısmı ayrılık taraftarı değildir. Bu Türkiye'nin en büyük gücüdür. Türkiye'de 30 senedir, bir tarafta terör örgütünün, diğer tarafta derin çetelerin arasında sıkışıp kalmış bir nüfustan, bir Kürt nüfusundan bahsediyoruz. Bu insanların tamamının özgür ve eşit yurttaşlar haline geleceği, bir hukuki reformun acilen başlatılması gerekmektedir" dedi.

ANA LİSAN, ANA SÜTÜ KADAR HELALDİR

İki dil sorununa da değinen Prof.Dr. Kurtulmuş, "Türkiye'nin resmi dili Türkçe'dir. Türkçe resmi dil olmak şartıyla isteyen etnik kökenli vatandaşlarımızın, kendi ana dillerini öğrenmeleri en tabi haklarıdır. Ana lisan, ana sütü kadar helaldir. Resmi dil Türkçe olmak hatta eğitim dili Türkçe olmak şartıyla kendi dillerini hatta kendi yöresel kültürlerini seçmeli ve ders olarak öğrenmelerinde bir sıkıntı yoktur. Ama bu anadil meselesini seçime 6 ay kala gündeme getirip buradan bir kamplaşma, kutuplaşma üzerinden kimlik siyaseti devşirmeye çalışmayı da sorunları çözmek bakımından olumlu bir perspektif olarak görmüyorum" diye konuştu.

AKP'NİN OYLARI BÖLÜNMEYE BAŞLADI

AK Parti'nin son yıllarda sosyal yardımlaşmaya ağırlık vererek, oy potansiyeli olduğunu dikkat çeken HAS Parti Genel Başkanı Kurtulmuş, "Vatandaşı fakirliğe, yoksulluğa mahkum etmek en büyük zulümdür. AKP Hükümeti yaptığı sosyal yardımlarla, yoksulun fakirin oyunu almaya çalışıyor. Ancak vatandaş artık gerçeğin farkına varıyor. AKP'nin oyları bölünmeye başladı.

Türkiye'deki gelir dağılımında adaletsizlik var. 2006 yılından bu yana 'sınıf altı' tabirini kulanmaya başladık. Sınıf altı tabiri, başkalarının yardımıyla yaşayan hiçbir güvencesi olmayan insanlar grubu. Türkiye'de bu sayı ise 19 milyon 200 bin civarında. Diğer taraftan da refah içinde yaşayan insanlar var.Bu sayı ise sadece 500 bin civarında. 'Biri yer biri bakar, kıyamet ondan kopar' derler. Bu adaletsizliğin getirisi, seçimlere yansıyacak" dedi.

Bir gazetecinin, 'Sizin İslami Sol'u temsil ettiğinizi söyleyebilir miyiz?' sorusu üzerine Kurtulmuş, partisinin ideolojiler üstü olduğunu söyledi. Kurtulmuş, "İslam'ın özü sosyal adaletçidir. Özgürlükçüdür. Bu nedenle, bu memleketin sağ'ı da sol'u da Müslümandır. Partimizde sol, milliyetçi, liberal, milli görüşçü ve İslami gruplardan temsilciler vardır. ancak hepimizin ortak fikri tektir. Bu da adalet ve özgürlüktür. Biz de 'Gavur' lafı gayrimüslime söylenmez. 'Gavur' Çanakkale'de karşımızda duran 72 düvele denir ve bu hala da öyledir" diye konuştu.

AB MESELESİ, PLATONİK AŞK MESELESİDİR

Türkiye'nin AB sürecindeki konumu ile ilgili olarak da değerlendirmede bulunan Kurtulmuş, "AB meselesi, platonik aşk meselesidir. Tek taraflı. Bunu Sarkozy ve Merkel de zaten yüzümüze söylüyor. AB bize tam üyelik ve serbest dolaşım ile ilgili görüşlerini açıkladı. Bu süreci ve Türkiye'nin takınacağı tavrı birlikte göreceğiz" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Politika

Haberler

Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında neler oluyor? İşte 7 soru 7 cevapta gündemi sarsan dosya

Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında neler oluyor? İşte 7 soru 7 cevapta gündemi sarsan dosya

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yozgat ve Şanlıurfa'yı işaret etti: Yanlış aday yüzünden kaybettik

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yozgat ve Şanlıurfa'yı işaret etti: Yanlış aday yüzünden kaybettik

Akıllara durgunluk veren olay! 17 yaşında kayboldu, 27 sene sonra komşunun samanlığından çıktı

Akıllara durgunluk veren olay! 17 yaşında kayboldu, 27 sene sonra komşunun samanlığından çıktı

Aziz Yıldırım, basın toplantısındaki 'Viski' itirafıyla baltayı fena taşa vurdu

Aziz Yıldırım, basın toplantısındaki "Viski" itirafıyla baltayı fena taşa vurdu

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title