Haberler

Ürdün'ün Ay Görünümlü Vadisi: Vadi Rum

Ürdün'ün ay yüzeyini andırdığı için Ay Vadisi olarak da anılan meşhur vadisi Rum, Avrupa'nın en önemli paraşütle atlama merkezinden gelen sporcuları ve dünya şampiyonu Martial Ferre'yi ağırladı 10 bin yıl öncesine dair hayat izleri bulunan Vadi Rum, yüksek dağlara, tarihi eserlere ve çöl ortamında turstik konoklama amaçlı çadırlara ev sahipliği yapıyor.

Ürdün'ün ay yüzeyini andırdığı için Ay Vadisi olarak da anılan meşhur vadisi Rum, Avrupa'nın en önemli paraşütle atlama merkezinden gelen sporcuları ve  bu alanın dünya şampiyonu Martial Ferre'yi ağırladı.

Ürdün'ün daveti üzerine bu ülkeye gelen Fransız Paradrenaline paraşütle atlama merkezi sporcuları ve Paraşütle Atlama Dünya Şampiyonu Ferre, yaklaşık 4 bin metreden Akabe kentinde yer alan Vadi Rum'a serbest atlayış yaptı. Sporcular, sanki ayın yüzeyine atlıyorlarmış gibi bir his yaşadıklarını aktardı.

Vadi Rum

Ürdün'ün önemli tarihi ve turistik merkezlerinden olan Vadi Rum, kaya ve kumdan oluşan yüzeye sahip. Lübnan, Suriye, Filistin gibi çevre ülkelere nazaran en yüksek iki dağ olan Ummu ed-Dami ve Rum yine buranın doğal güzellikleri arasında yer alıyor.

1962 yapımı Arabistanlı Lawrence filminin Vadi Rum'da çekilmesiyle şöhreti artan bölgede, doğal koruma alanı olması nedeniyle otel yerine turistik konaklama amaçlı çadırlar ve kamplar bulunuyor.

Yaklaşık 10 bin yıllık hayat izleri bulunan Vadi Rum'un geçmişte ağaçlık ve çok yağış alan bir bölge olduğu öngörülüyor. Vadi Rum'da çokça bulunan yer altı sularının kaynağının, eski çağlarda aldığı yağışlar olduğu tahmin ediliyor.

Ülkenin en çok turist çeken bölgelerinden olan Vadi Rum'da MS 4. yüzyılda Nebati Krallığı'ndan kalma, kaya üzerine çizilen resimler ve ibadethaneler bulunuyor.

Öte yandan Kuran-ı Kerim'de Fecr Suresinde İrem olarak geçen ve genellikle Yemen'de olduğu savunulan bölgenin, Ürdün'deki Vadi Rum olduğu da iddia ediliyor.

Vadi Rum'da halen yerleşik bulunan bazı bedevi aşiretler, gelenek ve göreneklerine göre hayatlarını sürdürüyor. - Akabe

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Ferre Ürdün Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title