Haberler

Türkçe'nin Sultanı Ali Şir Nevai doğumunun 580. yıl dönümünde anıldı

Güncelleme:

Türkçe'nin Sultanı Ali Şir Nevai doğumunun 580. yıl dönümünde anıldı 'Türkçe'nin Sultanı' olarak anılan şair Ali Şir Nevai, doğumunun 580. yılında Gazi Üniversitesi'nde düzenlenen "Ali Şir Nevai ve Eserleri Sempozyumu"nda anıldı.

Türkçe'nin Sultanı Ali Şir Nevai doğumunun 580. yıl dönümünde anıldı

ANKARA - 'Türkçe'nin Sultanı' olarak anılan şair Ali Şir Nevai, doğumunun 580. yılında Gazi Üniversitesi'nde düzenlenen "Ali Şir Nevai ve Eserleri Sempozyumu"nda anıldı.

Ali Şir Nevai, doğumunun 580. yıl dönümünde Özbekistan Devlet Başkanı Şevket Mirziyoyev'in talimatıyla Özbekistan'da çeşitli etkinliklerle yad edildi. Yaşadığı dönemde 24 eser hayata geçiren Ali Şir Nevai için Gazi Üniversitesi Rektörlüğü Mimar Kemaleddin Salonu'nda da 'Ali Şir Nevai ve Eserleri Sempozyumu" düzenlendi. Sempozyuma Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Yıldız'ın yanı sıra Bilge Türk Eğitim Kültür Vakfı Başkanı Güngör Azim Tuna, Özbekistan'ın Ankara Büyükelçisi Alişir Azamhocayev ve Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Serdar Çam da katıldı. Prof. Dr. Yıldız, yaptığı konuşmada Ali Şir Nevai'nin bugünkü Özbekistan sınırlarında yaşadığını hatırlatarak, Türkçe eserlerinde ağlayan anlamına gelen 'Nevai' mahlasını, Farsça eserlerinde ise 'Fani' mahlasını kullandığını anımsattı. Prof. Dr. Yıldız, Ali Şir Nevai'nin yaklaşık 30 civarında eser hayata geçirdiğini belirterek, "Bana göre en önemli eseri 'Muhakemetü'l-Lugateyn'dir. Çok önemli bir eser bu. Bu eserinde özellikle değerli büyüğümüz şair ve devlet adamı Ali Şir Nevai, o dönemde devlet dili olan Farsça'dan Türkçe'nin incelikleriyle, ifade gücüyle, cümle yapısıyla, özellikle akrabalık konusunda kelimeleri ile çok zengin bir dil olduğunu 15. yüzyılda ortaya koymuş bir büyüğümüzdür. O yüzden kendisine çok şey borçluyuz" dedi.

Ali Şir Nevai'nin "Türkçe'nin Sultanı" unvanını fazlasıyla hak ettiğini dile getiren Prof. Dr. Yıldız, Türkçe'yi ön plana çıkaran Nevai'yi yıllar sonra rahmetle ve minnetle andıklarını söyledi. Hoca Ahmed Yesevi'nin hikmetlerini Türkçe söylediğini hatırlatan Rektör Yıldız, şunları kaydetti:

"Bulunduğu dönemde Türkçe Hikmet söylediğinde olayları at gözlüğüyle bakan sözde ilim adamları Hoca Ahmed Yesevi'ye demişler ki; 'Devletin dili Farsça, dinin dili Arapça, sen nasıl olur da Türkçe söyler, insanları Türkçe olarak dinimize davet edersin.' Ama o bu eleştirilere kulak asmamış ve onlara şöyle cevap vermiş; 'Sevmiyorlar bilginler sizin Türkçe dilinizi. Bilgelerden işitsen açar gönül ilini. Ayet-hadis anlamı Türkçe olsa anlarlar. Anlamına erenler başın eğip uyarlar. Miskin kul Hoca Ahmed Fars dilini bilir de sevip söyler Türkçe'yi.' Ali Şir Nevai büyüğümüz de Fars dilini bilmesine rağmen Türkçe'yi sevip söyleyerek baş tacı olmuş ve çağlar ötesine de mesajını vermiştir."

Prof. Dr. Yıldız, Ali Şir Nevai'nin "Bağrıma ey ayrılık dikeni her zaman saplanma. Ey gönül yüz eziyet gelse göze başkasını alma. Bin bela yüklense ey can yardan ayrılma. Olsa yüz bin canın al ey hicran lakin kılma yarimi benden cüda yahut beni ondan cüda" şiiri ile sözlerini sonlandırdı.

Konuşmaların ardından Özbekistan Büyükelçisi Azamhocayev, Rektör Yıldız'a hediye ettiği Özbekistan yerel giysisi "çapan"ı giydirdi. Yıldız ise Azamhocayev'e katkı ve desteklerinden dolayı teşekkür plaketi takdim etti. Hediye ve plaket takdimlerinin ardından Gazi Üniversitesi'ndeki "Nevai Minyatürleri" sergisinin açılış kurdelesi kesildi. Kurdeleyi kesen Yıldız, serginin hayırlı ve uğurlu olmasını diledi. Ardından sempozyum katılımcıları sergiyi gezerek minyatür eserleri inceledi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Kültür Sanat

Gazi Üniversitesi Ali Şir Nevai Musa Yıldız Özbekistan Haberler

Erdoğan'dan İmamoğlu'na gönderme: Belediyelerin görevi gazetecileri şarap festivaline götürmek değil

Erdoğan'dan İmamoğlu'na gönderme: Belediyelerin görevi gazetecileri şarap festivaline götürmek değil

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Bütün firmalar için asgari kurumlar vergisini getireceğiz

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Bütün firmalar için asgari kurumlar vergisini getireceğiz

Yanından hiç ayırmadığı eşyası da enkazdan çıktı! İşte Reisi'yi taşıyan helikopterin bulunduğu ilk anlar

Yanından hiç ayırmadığı eşyası da enkazdan çıktı! İşte Reisi'yi taşıyan helikopterin bulunduğu ilk anlar

Bakmadan Geçme

Astrolog şampiyonluk tahminleri 2024! Astrologlar Galatasaray mı Fenerbahçe mi şampiyon olacak diyor? Milli yasta bankalar açık mı? 21 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? X çöktü mü, Twitter çöktü mü, sorun mu var, problem ne? 21 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 21 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 21 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 21 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 21 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 21 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 21 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 21 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 21 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 21 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Cüneyd öldü mü, intihar mı etti? Kızıl Goncalar Cüneyd diziden ayrıldı mı? 21 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 21 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi!
Kocaeli'de genç kızın ölümüyle mide bulandıran gerçek emniyette gün yüzüne çıktı

Kocaeli'de genç kızın ölümüyle mide bulandıran gerçek emniyette gün yüzüne çıktı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title