Haberler

Sürü Lideri Koyunlar" Çekirdekten Yetişiyor

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Evinde kuzuyla ilgilenen vatandaş Kuzunun sahibinin peşinde dolaşması Kuzuya biberonla süt verilmesi Abbas Çalışkan'ın açıklaması Aileden görüntü HALİL FİDAN - Küçükbaş hayvancılığın önemli merkezlerinden Şanlıurfa'da bazı besiciler, merada hayvanlarının kontrolünü daha kolay sağlayabilmek ve kaybolmalarının önüne geçmek amacıyla gelecekte "sürü lideri" olması için belirledikleri kuzuları özenle besleyip büyütüyor.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

Evinde kuzuyla ilgilenen vatandaş

Kuzunun sahibinin peşinde dolaşması

Kuzuya biberonla süt verilmesi

Abbas Çalışkan'ın açıklaması

Aileden görüntü HALİL FİDAN - Küçükbaş hayvancılığın önemli merkezlerinden Şanlıurfa'da bazı besiciler, merada hayvanlarının kontrolünü daha kolay sağlayabilmek ve kaybolmalarının önüne geçmek amacıyla gelecekte "sürü lideri" olması için belirledikleri kuzuları özenle besleyip büyütüyor.

Yaklaşık 2 milyon koyunun bulunduğu bölgede üreticiler, et ve süt üretiminde ülke ekonomisine ciddi katkı sağlıyor. İşlerini daha iyi yapabilmek ve kolaylık sağlamak için çeşitli yöntemler geliştiren üreticiler, doğumdan kısa bir süre sonra annesinden ayırdıkları kuzuları bebek edasıyla büyütüp sürünün başına geçiriyor.

Harran ilçesine bağlı Yağmurlu Mahallesi'nde besicilik yapan Abbas Çalışkan (77), AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocukluğundan beri hayvancılıkla uğraştığını ve mesleğini çok sevdiğini söyledi.

Sürülerini daha iyi kontrol edebilmek için bazı özellikli hayvanları belirlediklerini ve bunları küçüklükten itibaren özel olarak eğittiklerini anlatan Çalışkan, seçtikleri hayvanlarını mümkün olduğunca insanlardan uzaklaştırmamaya çalıştıklarını ifade etti.

Çalışkan, sürüye katıldıktan sonra da bu hayvanlarla ilgilenmeye devam ettiklerini belirterek, şunları kaydetti:

"Hayvancılık zor bir meslek. Herkes katlanamaz ancak seversen bu işi yapabilirsin. Bizim burada çoğunlukla insanlar besicilik yapıyor ama yeni nesil bu işi yapmak istemiyor. Ben küçüklüğümden beri hayvan otlatırım. Bunun da teknikleri var. Öncelikle hayvanları iyi anlamak gerekiyor. Biz de bunun için hayvanları yönetecek bazı kuzuları belirliyoruz. Doğumdan kısa bir süre sonra onları annesinden ayırıyoruz. Annesinden sağdığımız sütü biberona doldurarak onu besliyoruz. Mümkün olduğu kadar alışması için hayvanı ev ahalisine yakın tutuyoruz. Şimdi bu kuzuya 'Berdan' ismini verdik. Sürekli benim yanımda, büyüdükten sonra da sürekli arpa vererek sürüyü kontrol altında tutmasını sağlıyoruz."

Söz konusu hayvanları ürkmemeleri için yünlerini kırkmadıklarını aktaran Çalışkan, doğum olayından dolayı sürü lideri olacak kuzuları erkeklerden seçmeye çalıştıklarını sözlerine ekledi.

"Çobanların adeta gözü kulağı oluyorlar"

Mehmetçik Mahallesi'nde besicilik yapan Mehmet Turan ise söz konusu hayvanların çobanların adeta gözü kulağı olduğunu ve yetiştiricilere büyük kolaylık sağladığını belirtti.

Yetiştirdikleri özel hayvanların sahibine çok sadık olduğunu anlatan Turan, "Havalar ısınınca sürüleri gece dahil hep merada bırakıyoruz. Gece çoban yattığı zaman belirlediği bir koyunu özel iple koluna bağlar, bu sayede hayvanlar gidince o da çobanı uyandırıyor. Bir çoban için bu koyunlar çok önemlidir. Asla satılmaz, ölünceye kadar sürüde bırakılır ve özenle bakılır." şeklinde konuştu.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Mehmet Turan Şanlıurfa Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title