Haberler

Prag Büyükelçisi Egemen Bağış Türk Beşleri'ni andı

Güncelleme:

Türkiye Cumhuriyeti Prag Büyükelçisi Egemen Bağış, Klasik Türk Müziği'nin köşe taşlarından olan ve Atatürk'ün eğitim için yurt dışına gönderdiği 'Türk Beşleri'ni andı.

Prag Büyükelçisi Egemen Bağış Türk Beşleri'ni andı

İSTANBUL, (DHA) - Türkiye Cumhuriyeti Prag Büyükelçisi Egemen Bağış, Klasik Türk Müziği'nin köşe taşlarından olan ve Atatürk'ün eğitim için yurt dışına gönderdiği 'Türk Beşleri'ni andı.

Çağdaş Türk Müziği'nin kurucuları olan ve Türk Müziği'nin gelişimine önemli katkılarda bulunmuş Türk Beşleri adıyla anılan grubun üyeleri Cemal Reşit Rey, Hasan Ferid Alnar, Ulvi Cemal Erkin, Ahmed Adnan Saygun ve Necil Kazım Akses'i anan Prag Büyükelçisi Egemen Bağış "Türk müzik gelenekleri ile Klasik Batı Müziği arasında köprü kurulmasında da önemli bir rol oynayan bu beş üstat Cumhuriyetin ilk yıllarında Atatürk'ün çağdaşlaşma vizyonu çerçevesinde yurt dışına burslu olarak gönderilen ve eğitimlerini tamamladıktan sonra anavatanlarına dönerek eserler üretmeleri ile küresel müzik otoriteleri tarafından saygıyla anılmaya başlayan kişilerdir. Ancak onların muazzam hikayelerini daha geniş çevrelere duyurmak için kolları sıvadık" ifadelerini kullandı.

Türk Beşleri için düzenlenen geceye, Çek Dışişleri Bakanı Jan Lipavsky onur konuğu olarak katılırken, kutlama merasiminde Çek Cumhuriyeti'nin eski Cumhurbaşkanı Vaclav Klaus, eski Başbakanlar Andrej Babis ve Jirí Paroubek'in yanısıra bir çok milletvekili, senatör, iş insanı, sanatçı, akademisyen ve 60'a yakın ülkenin büyükelçisi dahil olmak üzere 600'ün üzerinde misafir yer aldı.

Çekoslovakya döneminde bir süre parlamento olarak da kullanılan Prag'ın en görkemli kültür merkezi Rudolfinum binasında düzenlenen gecede Çek Dışişleri Bakanı Jan Lipavsky ve Prag Büyükelçisi Egemen Bağış Türk-Çek ilişkilerinin geldiği seviyeyi anlattı.

Çek Filarmoni Orkestrası'nın iki ülke milli marşlarını seslendirdikleri gecede İtalyan besteci ve piyanist Giulia Mazzoni, Türk Beşleri'nden Ahmed Adnan Saygun'un 1934 yılında bestelediği 'İnci' adlı eserin özel bir düzenlemesini seslendirdi. Sanatçı daha önce yayımlanmamış bazı düzenleme ve besteleriyle harmanladığı ve Cumhuriyeti'n 100. yılına armağan ettiği bu eserin dışında Venedik Film festivalinde ödül alan film Anna'dan Wildness adlı özgün bestesini de icra etti.

Çekya'da 'Muhteşem Piyanist' olarak tanınmaya başlayan 13 yaşındaki Nora Lubbadova, Wolfgang Amadeus Mozart'ın Türk Marşı'nı seslendirirken, Çek Filarmoni Orkestrası Prag'da eğitim gören Türk Beşleri'nden Necil Kazım Akses'in Dağlar ve Köy adlı eserlerinin de aralarında bulunduğu farklı parçaları coşkulu bir ortamda seslendirdi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Kültür Sanat

Türkiye Cumhuriyeti Egemen Bağış Türkiye Eğitim Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title