Haberler

İsrail ekibinin yanlarında götürdüğü tarihi eserle ilgili bakanlıktan açıklama: Ester parşömeni, Türkiye Hahambaşılığı tarafından muhafaza ediliyor

Güncelleme:

Arama kurtarma çalışmalarına katılmak için Türkiye'ye gelen İsrailli ekibin, yıkılan Antakya Sinagogu'ndaki tarihi Ester parşömenini İsrail'e götürmesiyle ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığı açıklama yaptı. Açıklamada, "Ester parşömeni, Türkiye Hahambaşılığı tarafından muhafaza ediliyor. En kısa zamanda eserin kendi mekanına kavuşması için diğer tüm hasar görmüş tescilli eserlerimizle birlikte Antakya Sinagogu'muzu da restore ederek Antakyalı vatandaşlarımızın ibadetine yeniden açacağız." denildi.

Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler 10 ilde ağır hasara neden olurken, İsrail, Türkiye'ye yardım gönderen ülkeler arasında yer aldı. Arama kurtarma çalışmalarına katılan İsrailli ekip Zaka'yla ilgili ülkelerine döndükten sonra dikkat çeken bir olay ortaya çıktı. Zaka'nın, depremde yıkılan Antakya Sinagogu'nda saklanan iki asırlık Ester Kitabı parşömenlerini ülkesine götürdüğü öğrenildi.

BAKANLIKTAN AÇIKLAMA GELDİ

Olayın ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan açıklama geldi. Bakanlık, eserin Türkiye Hahambaşılığı tarafından muhafaza edildiğini belirtti. Bakanlıktan yapılan açıklamada, ülke sınırları içinde asırlardır var olmuş her türlü inanca ve kültüre ait eserlerin, itinalı şekilde bu topraklarda korunmaya devam edeceği vurgulandı.

Kültür ve Turizm Bakanlığından tarihi Ester parşömenine ilişkin açıklama

"ESTER PARŞÖMENİ, TÜRKİYE HAHAMBAŞILIĞI TARAFINDAN MUHAFAZA EDİLİYOR"

Açıklamada, şunlar kaydedildi: "Depremlerde yıkılan Antakya Sinagogu'muzda bulunan tarihi Ester parşömeni, Türkiye Hahambaşılığı tarafından muhafaza ediliyor. En kısa zamanda eserin kendi mekanına kavuşması için diğer tüm hasar görmüş tescilli eserlerimizle birlikte Antakya Sinagogu'muzu da restore ederek Antakyalı vatandaşlarımızın ibadetine yeniden açacağız."

Kültür ve Turizm Bakanlığından tarihi Ester parşömenine ilişkin açıklama

"HAYATIMIN EN DUYGULANDIRICI ANLARINDAN BİRİYDİ"

Ynet ve The Jerusalem Post'un haberine göre Antakya'da yaşlı bir şahsın kendisine bu eseri verdiğini iddia eden ZAKA arama kurtarma kuvveti komutanı Binbaşı Haim Otmazgin, tarihi eseri gösterip, "On yıllardır ZAKA gönüllüsüyüm, bu hayatımın en duygulandırıcı anlarından biriydi. Depremle neredeyse yerle yeksan olduktan sonra bile böylesine önemli bir tarihi belgeyi kurtarmaktan ve ve Antakya'daki Yahudi cemaatinin mirasının bozulmadan kalmasını sağlamaktan gerçekten onur duyuyorum." ifadelerini kullandı.

Kültür ve Turizm Bakanlığından tarihi Ester parşömenine ilişkin açıklama

TÜRK YAHUDİ TOPLUMU: ESER İSRAİL'DEN TESLİM ALINDI

Durumun ortaya çıkmasının ardından sosyal medyada birçok kişi tepki gösterdi. Türk Yahudi Toplumu (Türkiye Hahambaşılığı Vakfı) ise yazmayı İsrail'den geri aldıklarını ve Antakya Sinagogu'nun tadili sonrası yerine koyacaklarını belirtti. Açıklamada, "İlgili Ester parşömeni İsrail'den teslim alınıp Hahambaşılığımızda muhafaza altındadır. Antakya sinagogumuzun tadili sonrası yuvasına dönecektir. Saygılarımızla." ifadelerine yer verildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığından tarihi Ester parşömenine ilişkin açıklama

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Kültür Ve Turizm Bakanlığı Türkiye Antakya İsrail Kültür Sanat Haberler

Pervin Buldan'dan Çiller'e: Senin eşin yatağında öldü, bizimkiler ise senin emrinle işkenceyle

Pervin Buldan'dan Çiller'e: Senin eşin yatağında öldü, bizimkiler ise senin emrinle işkenceyle

AK Parti kampta! Erdoğan'ın 'Türkiye için felaket' dediği konuyu Emine Hanım ele alacak

AK Parti kampta! Erdoğan'ın "Türkiye için felaket" dediği konuyu Emine Hanım ele alacak

İktidar ve muhalefeti kara kara düşündürecek anket! 'Enflasyonu hangi parti çözer' sorusuna vatandaşların verdiği cevap bir hayli manidar

İktidar ve muhalefeti kara kara düşündürecek anket! "Enflasyonu hangi parti çözer" sorusuna vatandaşların verdiği cevap bir hayli manidar

Fenerbahçeliler çok kızacak! Dursun Özbek'ten bomba Mourinho yorumu

Fenerbahçeliler çok kızacak! Dursun Özbek'ten bomba Mourinho yorumu

500

Yorumlar (23)

Erkan Can :

meraktan soruyorum ülkeden tarihi eser cıkarmak bu kadar kolay mı ?

134
5
yanıtYanıtla
Mustafa Bostan:

kolay degil acil durumdan yararlanıp iyiniyeti kötüye kullanılmıştır.

yanıt18
yanıt6
Hamit Gündoğdu:

Ben yine tekraren söylüyorum çalmış olsaydı kimsenin ruhu duymazdi. Ta ki ülkesine gidip televizyona çıkana kadar. Esas olan devlet arşivlerinde kayıtlı ise bu durum geç de olsa ortaya çıkacaktı ama faili meçhul olarak. Tek şüphem gelen orjinal mi? Yoksa nokta hırsızlık.

118
15
yanıtYanıtla
TT:

Türk Yahudi Toplumu dobra dobra ne olduğunu söylerken, Kültür ve Turizm Bakanlığı haberi eksik vermiş... Ne kadar enteresan... Bizden habersiz götürülmüş ise bu hırsızlıktır ve ona göre cezası olmalıdır...Buna niye ses çıkarmıyoruz anlamadım gitti...

115
7
yanıtYanıtla
Milletin Adami:

depremde bile milli degerleri satmaya cekinmiyorlar. yazik size

64
29
yanıtYanıtla
kzbn ktrncı:

BUNLAR YAĞMACI DEĞİLDE NE!!

86
2
yanıtYanıtla
Rafflesia:

İnanılmaz bir olay yardım için gelipte onu kaçırmak.. Üzgünüm ama güvenilmez olduklarını birmez daha kanıtladılar. Ayrıca buradada yahudi toplumuna ait olan bir şeydi zaten. Bu ne egoistlik illa li israil demi olacak.

55
7
yanıtYanıtla
aslan Ak:

yahudilere güven olmaz yardım diye gelip ülkemizde olanı çalıp gidiyorlar

43
6
yanıtYanıtla
Mehmet Vatandaş:

Ya depremzedeler için toplanan yardımları çalan, enkazları talan eden bizim içimizdekiler !!! Onlarda mı Yahudi? Beş parmağın beşi bir değildir demiş büyüklerimiz

yanıt18
yanıt18
aslan Ak:

yahudiler yine dünyanın en büyük hırsızı olduğunu belli etti orjinali iade edilmemiştir emin olun

35
5
yanıtYanıtla
Tüm 23 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title