Haberler

İzmir'de Kültür Sanat

Güncelleme:

İzmir Devlet Opera ve Balesi, Giacomo Puccini'nin Tosca operasının prömiyerini 27 Ocak'ta Elhamra Sahnesinde gerçekleştirecek.

İzmir Devlet Opera ve Balesi (İZDOB), Giacomo Puccini'nin Tosca operasının prömiyerini 27 Ocak'ta Elhamra Sahnesi'nde gerçekleştirecek.

Puccini'nin en önemli operalarından olan ve tarihsel bir konunun gerilim, tutku ve sadizm ile birleştiği gerçekçiliğin ve doğalcılığın müzikteki en güzel örneği olarak gösterilen Tosca operası, İzmirli sanatseverlerle buluşacak.

Atatürk'ün de en sevdiği opera olarak bilinen Tosca'ın prömiyeri 27 Ocak'ta saat 20.00'de Elhamra Sahnesi'nde yapılacak.

İzmir Devlet Opera ve Balesi tarafından ilk kez 1989 yılında sahnelenen, ikinci sahnelenişi 2003 yılı olan opera, bu yıl üçüncü kez farklı prodüksiyonla sahnelenecek.

Haldun Özörten'in rejisiyle sahneye koyulan Tosca'da İzmir Operası'nın usta sesleri Ayşe Tek, Aydın Uştuk, Aykut Çınar, Gökhan Koç, Tamer Peker, Cengiz Sayın, Alparslan Mater, Hasan Taş ve diğer sanatçılar yer alıyor.

Orkestra yönetmenliğini  Tulio Gagliardo, sahne yönetmenliğini Haldun Özörten, dekoratörlüğünü Nihat Kahraman, kostüm kreatörlüğünü Nursun Ünlü, koro yönetmenliğini Ali Hoca, ışık dekoratörlüğünü Müfit Özbek'in yaptığı operanın konusu şöyle:

"Primadonna Tosca, sanatından başka bir şey düşünmeden sırça köşkünde yaşamaktayken, Scarpia'nın karanlık oyunlarıyla hayatın gerçekleriyle karşılaşacak, sevgilisi Cavaradossi'yi kurtarmaya yönelecektir. Yaşama vedası, izleyici için elbette şok edicidir."

İzmir Devlet Tiyatrosu

İzmir Devlet Tiyatrosu Akıl Defteri adlı oyunla 22, 23, 24, 27, 28 ve 29 Ocak tarihlerinde Konak Sahnesi'nde tiyatroseverlerle buluşacak.

Jean-Claude Carriere'nin yazdığı, Esen Özman'ın Türkçeye kazandırdığı oyunu, aynı zamanda rol alan iki oyuncudan biri olan Levent Ulukut yönetiyor.Ulukut'a sahnede Gülay Toprak eşlik ediyor.

Oyunun konusu ise şöyle:

"Hayat tesadüflerle doludur. Bazen tesadüf sonucu hiç görmediğiniz bir arkadaşınızı görürsünüz, bazen de hayatınızı baştan aşağıya değiştirecek bir kadın gelir ve sizi bulur. Komik ve bir o kadar da şaşırtıcı olaylar, tiyatro sahnesinde izleyici ile buluşuyor. Aşk bu, sakın dalga geçmeyin, her an kapınızdan içeri giriverir."

Konak Sahnesi'nde pazar günü ise Canlanan Masallar adlı çocuk oyunu sahnelenecek.

Umut Uğur'un yazdığı, Emre Başer'in yönettiği oyun şöyle özetleniyor:

"Yıllardır büyüklerimizden dinlediğimiz, okuduğumuz masal kitapları açılıyor, kahramanları  tozlu sayfaların arasından çıkıp canlanıyor. Keloğlan, Sultan Kızı'nın peşinden gitmek istemiyor, Pinokyo, babasını kurtarmak yerine arkadaşlarıyla oyun oynamayı tercih ediyor. İyilik Perisi, emek harcayıp hak edenlere iyiliği bağışlıyor… Masal kahramanları canlanıyor ve kitaplarda yazılanı değil, kendi hayatlarını yaşamak istiyor… Bakalım bu yeni masalın sonu nasıl bitecek?"

- İzmir Devlet Senfoni Orkestrası

İzmir Devlet Senfoni Orkestrası 23 Ocak Cuma akşamı sanatseverlerle buluşacak.

Hakan Şensoy'un şefliğindeki konserde flüt sanatçısı Şefika Kutluer sahne alacak.

Konserin programı ise şöyle:   F. Borne Carmen Fantezi, V. Lobos Bachianas Brasileiras, G. Rossini Cezayir'de Bir İtalyan Kızı,  C.Nielsen Aladdin Süit Op.34

-Diğer etkinlikler

Kültür ve Turizm Bakanlığı İzmir Devlet Klasik Türk Müziği Korosu 22 Ocak'ta 2014-2015 Sanat Sezonu Periyodik Konseri ile Ege Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi Ahmet Adnan Saygun Salonu'nda sanatseverleri ağırlayacak. Hayati Çiftçi'nin şefliğinde konuk sanatçı Bora Uymaz sahne alacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığı İzmir Devlet Türk Dünyası Dans ve Müzik Topluluğu 27 Ocak'ta Ege Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi Yunus Emre Salonu'nda sahne alacak.

Ali Gevrek şefliğindeki etkinlikte Halil Çokyürekli, Ali Çakar, Cafer Nazlıbaş konuk sanatçı olarak sahne alacak. - İzmir

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Mustafa Kemal Atatürk Giacomo Puccini İzmir Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title