Haberler

"Fantasturka", Yeşilçam'ın Fantastik Filmlerini İzleyiciyle Buluşturacak

"Fantasturka Türk İşi Fantastik Filmler Festivali" kapsamında Süpermen, Tarzan, Drakula, uzaylılar, devler, cüceler, sihirbazlar, hayaletlerin yer aldığı Yeşilçam'ın siyah beyaz ve renkli filmleri, 19 22 Eylül'de 2'si kısa,16 filmlik özel bir seçkiyle ücretsiz izlenebilecek Festival Başkanı Akkoyunlu: "Fantasturka, çoğu 1950 1980 yıllarında çekilmiş 5 bin fantastik Türk filmini içeren bir dönemi kapsamakta" "Gümüş nitrat çıkarılmak amacıyla eritildiği için birçok filme ulaşılamadığı bir dönemin, şimdiye kadar Türk sinemasında sadece 'dalga' konusu olarak yer alması, bizi bu festivali düzenlenmekte teşvik etti"

TUĞBA ÖZGÜR DURMAZ - Fantastik film deyince herkesin aklına Star Wars, Yüzüklerin Efendisi, Harry Potter, Karayip Korsanları gibi milyonlarca dolar hasılat yapan Hollwood yapımları gelse de bir dönemin fantastik Türk filmleri, "Fantasturka"  ile yeniden beyaz perdeyle buluşacak.

Ankara Kısa Filmciler Derneğince bu yıl ikinci kez düzenlenen "Türk İşi Fantastik Filmler Festivali" ile Tarzan, Drakula, uzaylılar, devler, cüceler, sihirbazlar, hayaletlerin yer aldığı Yeşilçam'ın siyah beyaz ve renkli filmleri, 19-22 Eylül'de sinemaseverlerin beğenisine sunulacak.

Beyoğlu Majestic sinemasında, 16 filmlik özel bir seçkinin ücretsiz izlenebileceği festival, fantastik Türk sinemasının son dönem temsilcilerinden Can Evrenol'un "Baskın" adlı kısa filminin galasıyla başlayacak.

Fantastik yapımların temsilcilerinin de katılacağı film gösterimleri ve panellerin yer alacağı festivalin kapanış töreninde fantastik sinema emekçilerine "onur ödülleri" takdim edilecek.

-"Fantasturka, yeni fantastik filmlere vesile olacak"

Festival Başkanı Kerem Akkoyunlu, AA muhabirine, "Fantasturka, çoğu 1950-1980 yıllarında çekilmiş 5 bin fantastik Türk filmini içeren bir dönemi kapsamakta. Gümüş nitrat çıkarılmak amacıyla eritildi için birçok filme ulaşılamadığı bir dönemin, şimdiye kadar Türk sinemasında sadece 'dalga' konusu olarak yer alması, bizi bu festivali düzenlenmek konsunda teşvik etti" dedi.

Fantastik film alanında Hollywood'un egemenliğine işaret eden Akkoyunlu, Türk sinemasında Hollywood uyarlaması bir çok film olmasına rağmen, dönemin kült yönetmenlerinin de kendi fantastik dünyalarının filmlere yansıttığını kaydetti.

Akkoyunlu, Fantasturka'nın dönemin "kayıp" filmlerini izleyiciyle buluşturacağına ve yeni fantastik filmler çekilmesine vesile olacağına inandığını ifade etti.

-Türk işi fantastik filmler

Festivalde "Baskın" ve "Enterchat" kısa filmleri izleyiciyle buluşacak. 1953-1994'te çekilen 14 fantastik uzun metrajlı Türk filmi ise şunlar:

3 Dev Adam, Aybiçe Kurt Kız, Drakula İstanbul'da, Dünyayı Kurtaran Adam, Korkusuz Kaptan Swing, Karanlık Sulak, Klink Uçan Adama Karşı, Sihirbazlar Kralı Mandrake Kiling'in Peşinde, Ölüler Konuşmaz ki, Pamuk Prenses ve 7 Cüceler, Süpermen Dönüyor, Tarzan İstanbul'da, Turist Ömer ve Yılmayan Şeytan. - Ankara

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Gümüş Eylül Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title