Haberler

Dünyanın Her Yerinden Balerin ve Baletler İstanbul'da Yarışacak

"Uluslararası İstanbul Bale Yarışması" için balenin yıldız ve yıldız adayları bu yıl dördüncü kez bale pabucunu giyecek Uluslararası dans arenasında Türkiye'ye prestij kazandıran yarışmanın i...

ANKARA - TUĞBA ÖZGÜR DURMAZ - Devlet Opera ve Balesi tarafından düzenlenecek olan "Uluslararası İstanbul Bale Yarışması" için balenin yıldız ve yıldız adayları bu yıl dördüncü kez bale pabucunu giyecek. Uluslararası dans arenasında Türkiye'ye prestij kazandıran Türkiye'nin ilk ve tek bale yarışmasının DVD seçmeleri için başvurular başladı.

İlk etap elemeleri için 2014 20 Mayıs'a kadar DVD'lerin gönderilebileceği yarışma, gelecek yıl 6-11 Temmuz'da İstanbul'da gerçekleştirilecek. Yarışmada toplamda 55 bin avro ödül dağıtılacak.

Yarışmanın sanat yönetmeni Nilay Yeşiltepe Güngör, AA muhabirine bilgi verdiği yarışmanın önemiyle ilgili "Uluslararası arenada Türk balesi olarak var olduğumuzu bütün dünyaya gösterdik" dedi.

-"Dünyadaki ilk üç yarışma arasındayız"

Bu tür yarışmaların Londra, Paris, Moskova, New York, Roma, Seul gibi dünyanın belli başlı ülkelerin metropollerinde yapıldığına işaret eden Güngör, bu yarışmanın da " Türkiye'de ilk ve tek" olarak sanat dünyasında yerini aldığını söyledi.

Güngör, yarışmanın yurt dışındaki tanıtımınına ağırlık verdiklerini belirterek, "Zaten bu nedenle çok bilinir hale geldi. Artık "İstanbul Ballet Competition" dediğimiz zaman dünyadaki ilk üç yarışma arasına giriyoruz" diye konuştu.

İlk yarışmanın ardından Uluslararası Bale Yarışmaları Federasyonuna da kabul edildiklerini de anımsatan Güngör, şunları dile getirdi:

"Bu yarışmanın Türkiye için önemi şu ki uluslararası arenada Türk balesi olarak var olduğumuzu  bütün dünyaya gösterdik. Bizim 62 yıllık bir bale geçmişimiz var fakat dünyadaki meslektaşlarımızla ilk defa böyle büyük bir organizasyonla işbirliği yapıyoruz. Yarışma tanınırlığımızı arttırdı ve bunu sonucunda yurt dışından çok fazla katılım oluyor. Türkiye'ye ilgi yoğun. İyi bir tanıtımla başladık, yarışmaları televizyonda da canlı yayınladık, bu senede bir kanalda yarı final, final, gala gecesi ödül törenini canlı yayınlanmayı arzu ediyoruz."

-"Gençlere kapı araladık, açıp kapamak onlara kalmış"

İstanbul Bale Yarışması'nın da 2008'den beri Yuri Grigorovich, Vladimir Malakov, Margherita Parilla, Charles Jude, Olivier Patey gibi  balenin küresel yıldızlarını ağırladığını hatırlatan Güngör, bu sene de zirve isimlerin İstanbul'da olacağını bildirdi.

Güngör, yarışmaların profesyonel hayata katılacak bütün dançılara uluslararası arenayı açması bakımından önem taşıdığını söyleyerek, isim yapmış pek çok bale starının bu yarışmalardan geçerek zirveye ulaştığını anlattı.

Her yarışmada kazanılan ödülün, dansçının tanınırlığını artırdığını vurgulayan Güngör, uluslararası dans okullarının, bale okullarının bu yarışmalarda beğendikleri dansçıya burs veya işbirliği teklif etme olanağının bulunduğu ve yarışmada pek çok bale okulunun direktörünün de yer alacağını dile getirdi.

Dansçıların kariyeri için bunların önemli basamaklar olduğuna dikkati çeken Güngör, yarışmanın ardından dans akademilerinde ders vermesi için davet edildiğini, yurt dışındaki yarışmalara jüri olarak çağrıldığını hatta bu yıl da Ukrayna, ABD ve Kore'deki yarışmalarda jürilik yapacağını ifade etti.

Güngör, "Bizler yarışmanın faydasını çok görüyoruz. Uluslararası tanınma, bilinme... Bütün bunlar yarışmayla oldu. Ama bu bizden çok genç nesillere hitap eden bir iş, onların ufkunu genişletecek. Biz bu yarışmayla onlara bir kapı aralıyoruz, artık kapıyı açmak ya da kapamak onlara kalmış" dedi.

Toplam 55 bin avro dağıtılacak

İki yılda bir düzenlenen "Uluslararası İstanbul Bale Yarışması"nın 4'üncüsünde ödül olarak toplam 55 bin avro verilecek.

Larışmanın Grand Prix ödülü 10 bin avro olurken, 20-26 yaş arası kızlar ve erkeklerde ilk üçe girenler 5 bin 500, 4 bin 500 ve 3 bin 500 avro alacak.

15-19 yaş arası kızlar ve erkekler kategorisinde ise dereceye girenlere 3 bin 500, 2 bin 500 ve bin 500 avro verilecek.

Eşli veya solo performans sergileyebilecek yarışmacılar için belirlenen repertuvar ve yarışmayla ilgili ayrıntılı bilgi ise "www.istanbulballetcompetition.gov.tr"  adresinden ulaşılabilecek. - Ankara

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Yeşiltepe İstanbul Türkiye Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title