Haberler

Devlet Tiyatroları Sait Faik'i Sezon Boyunca Anacak

Güncelleme:

Çağdaş Türk Edebiyatının önde gelen isimlerinden Sait Faik Abasıyanık, ölümünün 60. yılında Ankaralılarla tiyatro sahnesinde buluşacak.

ŞENAY ÜNAL - Çağdaş Türk Edebiyatının önde gelen isimlerinden Sait Faik Abasıyanık, ölümünün 60. yılında Ankaralılarla tiyatro sahnesinde buluşacak.

Savaş Dinçel'in yazdığı, Murat Çidamlı'nın yönettiği "Meraklısı İçin Öyle Bir Hikaye", 1 Ekim'de seyircinin karşısına çıkacak.

Murat Çidamlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eserin, farklı üslubu ve kendine has anlatım tarzıyla edebi akımlara öncülük de eden Sait Faik'in yaşamından ve öykülerinin kolajından oluştuğunu söyledi.

Sanatseverlerin, yazarın dünyasına yolculuk yapacağını anlatan Çidamlı, "Sait Faik gerçek ve gerçek üstü ifade tarzı arasında gidip gelen, Anadolu insanı ile İstanbul yaşamını gözlemlemiş. Özellikle küçük insanların yaşantısındaki gizli ruh hallerini incelemiş. Kendisi en önemli edebiyatçılarımızdandır" dedi.

Sait Faik'in kimi zaman hayvanları, öykülerinin kahramanı yaptığını kimi zaman da esnafın ve zanaatkarların zengin dünyasını incelediğini dile getiren Çidamlı, yazarın 60. ölüm yılı olması nedeniyle böyle bir eser sahnelemeyi istediklerini bildirdi.

2 perdelik eserin hazırlıklarının 6 ay sürdüğünü dile getiren Çidamlı, "1980'li yıllarda Sait Faik'ten ve Orhan Veli'den yola çıkarak bir oyun sahnelemişti ve bu oyun yıllar boyunca hem edebiyat hem de tiyatro çevrelerinde çok büyük beğeniler topladı. Savaş Dinçel, Macit Koper'le birlikte buradan yola çıkarak bunun bir üst katmanını gerçekleştirmek için adım attı ve Dinçel'in uyarlamasıyla hikayemizin metnini oluşturdular" diye konuştu.

-"Cinayet haberleri, katliamlar, savaşlara alıştık"

Sahneye koydukları varyasyonda ise biraz daha farklılaştırmaya gitmeye çalıştıklarını vurgulayan Çidamlı, şöyle devam etti:

"Günümüzde özellikle gençlerimiz kitaptan kopmuş durumda. "Yeni insan" diye tabir ettiğimiz insan, daha çok görsel medyayla ilgili. Okumadan ve görsel bir besinle beslenerek yetişiyor. Bunun uzun vadede getirecği sonuçları göreceğiz ama yakın vadede olumsuz sonuçları ortada. Cinayet haberleri, katliamlar, savaşlara alıştık. Artık çok fazla dehşete düşürmüyor. İnsanın ruhunda bir kirlenmeye yol açıyor. Kültürümüzde yer alan sözlü anlatım biçimleri de kaybolmaya başladı. Biz de 'bu olumsuzlukları nasıl dönüştürürüz' diye bir ortak düşünce biçimi geliştirmek amacıyla yola çıktık."

Çidamlı, oyunda görsel medyayı ve müziği kullandıklarını tema olarak da savaş ve şiddet karşıtlığının yer aldığına dikkati çekti.

Eserde fiziksel tiyatronun ve video artın da yer aldığına işaret eden Çidamlı, tek kişilik oyunda Erdinç Doğan'ın yer aldığını sözlerine ekledi.

Stüdyo Sahne'de tiyatroseverlerin beğenisine sunulacak "Meraklısı İçin Öyle Bir Hikaye"nin müzikleri Onur Yüce'ye, kostümleri de Hakan Dündar'a ait. - Ankara

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Sait Faik Abasıyanık Devlet Tiyatroları Savaş Dinçel Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

GÜNCEL DOLAR KURU! Dolar ne kadar, 1 Dolar kaç lira? Bugün (1 Mayıs) Dolar ne kadar oldu? PSG - B.Dortmund maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? PSG - B.Dortmund maçı şifresiz mi? KPSS BAŞVURULARI 2024! KPSS lisans, ön lisans, ortaöğretim, DHBT sınav ve başvuru tarihleri başladı mı? Başvuru ücreti kaç TL? 1 MAYIS SARAÇHANE SON DAKİKA! Saraçhane'de son durum ne? 1 Mayıs kutlamalarında İstanbul'da yaşananlar… 1 Mayıs'ta Borsa İşlem Görecek mi? Resmi Tatilde Borsa Durumu TV YAYIN AKIŞI 1 MAYIS: Bugün hangi diziler var? Bu akşam hangi diziler ve programlar var? Emlak Konut THY kura sonuçları açıklandı mı, ne zaman belli olacak? 2024 THY Emlak Konut kura çekilişi sorgulama! 1 Mayıs Çarşamba EFT-HAVALE işlemi yapılır mı? 1 Mayıs'ta FAST ile para gönderilir mi? 1 MAYIS İSTANBUL VAPUR SEFERLERİ | 1 Mayıs vapur seferleri iptal mi, vapurlar çalışıyor mu? Hangi vapur hatları iptal edildi? Bahar 11. bölüm izle! Bahar dizisi yeni bölüm tek parça izle! Bahar dizisi son bölüm neler oldu? 1 MAYIS TOPLU TAŞIMA ÜCRETSİZ Mİ? 1 Mayıs'ta otobüsler, Marmaray, vapurlar, tramvay bedava mı? 1 MAYIS BANKALAR TATİL Mİ? 1 Mayıs Çarşamba bankalar açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda bankalar çalışıyor mu? 1 Mayıs AVM'ler ve marketler açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs'ta AVM'ler ve marketlerin çalışma saatleri 2024! Resmi Gazete bugün (1 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! 1 MAYIS İŞÇİ BAYRAMI MESAJLARI 2024! 1 Mayıs sözleri neler? 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü sözleri! Anlamlı, kısa ve yeni 1 Mayıs mesajları...
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title