Haberler

Bergama Antik Kenti 3 Boyutlu Gezilebilecek

Bilkom'un "Tarih, 3 Boyutlu Canlanıyor" Projesi kapsamında tablet bilgisayarlar ve akıllı telefonlar üzerinden sağlanan uygulama, yapıların orijinal halini 360 derece sanal olarak görebilme imkanı sunuyor

Bilkom'un "Tarih, 3 Boyutlu Canlanıyor" Projesi kapsamında Bergama antik kenti 3 boyutlu gezilebilecek.

Bilkom'dan yapılan açıklamaya göre, modelleme yazılımları ve mobil teknolojilerin kullanımıyla Bergama antik şehri 3 boyutlu olarak ziyaret edilebilecek.

Tablet bilgisayarlar ve akıllı telefonlar üzerinden sağlanan 3 boyutlu uygulama, Bergama'nın 4 antik alanı Zeus Sunağı, Athena Tapınağı, Kızıl Avlu ve Asklepion'u ziyaret edenlere, yapıların orijinal halini 360 derece sanal olarak görebilme imkanı sunuyor.

Proje kapsamında, Dokuz Eylül, Gedik ve Yaşar üniversitelerinden 12 mimarlık öğrencisi ve bir araştırma görevlisi, Bilkom'un Dijital Yaşam Koçu ünvanına sahip mimar Ender Aydın'ın önderliğinde, Bergama Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü UNESCO Dünya Mirası ve Alan Yönetimi Birimi koordinasyonuyla 2 kez Bergama'da düzenlenen haftasonu kampında biraraya geldi. Alanların 2 boyutlu çizimleri "ArchiCAD" programı üzerine aktarılarak, 3 boyutlu hale getirildi. Yapılan modellemeler taranarak Bilkom'un "iVisit Anatolia" aplikasyonuna yüklendi.

Uygulamayla Bergama'da 4 tarihi alan, 16 farklı bakı noktasıyla sanal ortamda ziyarete açıldı.

Bergama Belediyesinin de destek verdiği proje kapsamında ören yerlerinde yapılan tüm faaliyetlerin tahsisi, Kültür ve Turizm Bakanlığı Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğü tarafından gerçekleştiriliyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Bilkom Genel Müdürü Cömert Varlık, projeyi hayata geçirmekten mutluluk duyduklarını belirtti.

Kurumsal sosyal sorumluluk projesi sayesinde misyonlarını ve vizyonlarını pekiştirdiklerini aktaran Varlık, şunları kaydetti:

"Teknolojinin amaç değil, araç olduğuna inanan ve iş ortaklarımıza, markalarımıza, Türk halkına, müşterilerimize değer yaratma hedefini taşıyan bir platformuz. Dijital çağda yaşıyoruz. Gençlerimiz teknolojiyi başarıyla kullanarak dünyaya örnek teşkil eden bir çalışmaya imza attı."

Varlık, projeye diğer belediyelerden talep almaya başladıklarını, ilgiden memnun olduklarını ifade etti.

Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç de teknolojinin sunduğu imkanlarla hayal gücünü zorlayan birçok projenin gerçeğe dönüştüğüün belirterek, "Bergama'nın bundan 2 bin yıl önceki halini canlandırmak ve izleyebiliyor olmak bunun en büyük kanıtı. Teknolojik imkanların genellikle mali, ekonomik ve bilişim gibi alanlarda kullanıldığı sanılırdı. Oysa Bilkom bunun yanlış bir kanı olduğunu herkese kanıtladı. Teknoloji, kültürün ve tarihin de hizmetinde" değerlendirmesinde bulundu. - İstanbul

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Ender Aydın Bergama Athena Kültür Sanat Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 yılı doğum istatistiklerine dikkat çekti: Türkiye için endişe verici

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 yılı doğum istatistiklerine dikkat çekti: Türkiye için endişe verici

En beğenilen siyasetçiler anketinde Mansur Yavaş ilk, Erdoğan 3. sırada

En beğenilen siyasetçiler anketinde Mansur Yavaş ilk, Erdoğan 3. sırada

Manken Tuğba Özay'dan milli yas kararına tepki: Ateşleri bol olsun

Manken Tuğba Özay'dan milli yas kararına tepki: Ateşleri bol olsun

Bakmadan Geçme

Seferberlik mi çıktı, seferberlik nedir? Sefer görev emri nedir? Sefer görev emri e-devlet üzerinden nasıl sorgulanır? Seferberlik Kararnamesi 22 Mayıs Salı 2024! Yeni seferberlik kararları neler? 22 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 22 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 22 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 22 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 22 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 22 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 22 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! HSK atama kararnamesi 22 Mayıs Çarşamba yayınlandı! Hakim ve Savcılar atama kararları PDF indir, OKU! 22 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 22 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 22 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 22 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 22 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
Anlaşma tamam gibi! 1. Lig takımı Adanaspor satılıyor

Anlaşma tamam gibi! 1. Lig takımı Adanaspor satılıyor

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title