Haberler

Antalya Devlet Opera ve Balesi’nden Şubat ayında Rusalka!

Antalya Devlet Opera ve Balesi Türkiye'de bir ilki daha gerçekleştirerek Çek besteci Dvořák'ın Rusalka operasını Ocak ayında sahneledi.

Opera sanatının en yetkin gelenekler zincirine eklenen Rusalka operası 20. yüzyılın eşiğinde yazılmış bir romantik opera olup sahnelendiği tüm ülkelerde seyircisini cezp etmeyi başarmıştır. Türkiye'de de ilk defa bu operayı yakından tanıma fırsatına erişeceğimiz yeni yılın ilk günlerinde Antalya'da bu eseri Türk sanatseverlerle paylaşmanın heyecanı yaşanıyor. Orijinal dili Çekçe seslendirilecek eser zorlu bir o kadar da keyifli bir çalışmanın ürünü olarak karşımıza çıkıyor. Türkçe üst yazıyla sahnelenecek eserin metni şiirsel bir duyarlılıkla işlenmiş. Besteci konunun duygusal içeriğini yaşamı olumlayan hümanist müzikli bir masal şeklinde yaratmıştır.

Konusunu yakından bildiğimiz Andersen'nin Denizkızı masalından alan eser fantastik öğelerin yanı sıra aşk, kıskançlık, aldatma, baba sevgisi, ölüm gibi insana ait duygu ve yaşanmışlıkları ele alması bakımından oldukça gerçekçi ve güncel. Eserin rejisörü Aytaç Manizade de duygu yüklü bir halk masalındaki zamanı, mekanı ve karakterleri ortaçağın şövalye öyküleri ortamından masal ülkesine kaydırmak gibi yüzeysel bir çalışma yerine başarılı bir çözümlemeyle, çok daha derinlere inebilen çağdaş bir sahneleme anlayışıyla eseri sahneledi.

Bir su perisinin ölümlü bir prense duyduğu aşktan nasıl etkilendiğini, insana ait duyguları tecrübe edebildiği için sonu trajik bitse de bu mutsuz aşktan pişmanlık duyulmadığını anlatan eserde dünyevi karakterler ve mekanlarla fantastik kişilikler ve gizemli doğaüstü olayların dünyası bir aradadır. Rusalka eseri büyülü bir anlatımla karakterlerin lirik değişimlerini müziğin de karşı konulmaz duygu yüklü yapısıyla işliyor.

Antalya Devlet Opera ve Balesi'nin Rusalka'yı sahnelemesiyle beraber özellikle bu eserin en tanınmış, sıkça seslendirilen Rusalka'nın "Ay Şarkısı" aryasındaki lirik anlatımın, müzikal keyfin tüm operaya yayıldığına tanık olunacak.

Müzikal açından büyük başarıya sahip eserin orkestra şefliğini Alexandru Samoila üstleniyor. Farklı çağdaş ve teknik uygulamaların Antalya Devlet Opera ve Balesi sahnesinde ilk kez uygulanacağı sahne tasarımı ise Çağda Çitkaya'ya ait.Eserin kostümünü Ayşegül Alev tasarlarken, koreografi ünlü koreograf Uğur Seyrek tarafından gerçekleştirildi. Koro şefi Krastin Nastev, ışık tasarımı Mustafa Eski'nin imzasını taşıyor. Eserde Rusalka karakterini Nurdan K. Aydın, Zişan Damcıoğlu, Prens'i Koray Damcıoğlu, Göksay Yaran, Jezibaba'yı Arzu Mecidova, Serap Çiftçi, Su Cini'ni Tamer Peker, Engin Suna, Şafak Güç, Yabancı Prensesi Burcu Kuru, Sevinç Bilgin,Orman Perilerini Sema Çavuşoğlu, Ebru Etizer, Seda Uzmen, Aşçı Yamağını Sinem S. Baddal, Bekçi'yi Oben Bostancı ve Avcı'yı Toygarhan Atuner canlandırıyor.

Rusalka operası 25 Şubat 2010 Perşembe günü saat 20.00'da ve 27 Şubat Cumartesi günü saat 16.00'da Haşim İşcan K.M.'nde sahnelenecek.

Kaynak: Bültenler / Kültür Sanat

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title