Haberler

Ani Ören Yeri'nin Fethi Kutlanıyor

Güncelleme:

BÜYÜK Selçuklu hükümdarı Sultan Alparslan'ın 16 Ağustos 1064 yılında Anadolu'nun kapılarının Türklere açılışını başlatan Ani Ören Yeri'nin fethinin 959'uncu yıl dönümü kentte çeşitli etkinlik ve törenlerle kutlanıyor.

Kars'ta, Büyük Selçuklu Devleti hükümdarı Sultan Alparslan'ın 16 Ağustos 1064'te Ani'yi fethinin 959. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen etkinlikte, okçular hedefleri 12'den vurdu.

Türkiye-Ermenistan sınırında bulunan UNESCO Dünya Miras Listesi'ndeki Ani Ören Yeri'nin fethinin 959. yıl dönümü kentte çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.

Bu kapsamda Kars Atletizm Pisti'nde düzenlenen müsabakalarda, yayları geren okçular hedefleri başarıyla vurdu. Minik sporcular arasında da düzenlenen atletizm yarışmasında da çocuklar kıyasıya mücadele etti.

Okçuluk ve atletizm faaliyetlerinde dereceye giren sporculara, Ani Ören Yeri'nde düzenlenecek kutlama programında ödülleri takdim edilecek.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Hayrettin Çetin, gazetecilere, Ani'nin fetih yılını her yıl farklı etkinliklerle kutladıklarını söyledi.

Ani Ören Yeri'nin tarihi ve kültürüyle çok önemli bir konumda olduğuna dikkati çeken Çetin, "Bu sene 959'uncu yılını kutladığımız Ani fethini çeşitli etkinliklerle hatırlamaya çalıştık. Dumanlı Dağı'na yürüyüş, bisiklet, yüzme yarışlarını gerçekleştirdik. Bugün atletizm ve okçuluk yarışmaları var, yarın da satranç müsabakaları düzenlenecek. Ani şehri Orta Çağ'ın en önemli dini ve ticari merkezlerinden bir tanesidir. Dönemin dünya emperyal gücü olan Bizans'a karşı Sultan Alparslan ve askerlerinin kazanmış olduğu çok önemli bir zafer olup, bu zafer neticesinde Anadolu'nun kapısı Türklere sonuna kadar açılmıştır. O zaferle birlikte bugünkü modern Türkiye Cumhuriyeti'nin ve Osmanlı Devleti'nin temelleri atılmış oldu." dedi.

Ani Ören Yeri

Kars'ta Arpaçay nehrinin geçtiği vadide yer alan, 884-1045 yıllarında Bagratlılar, 1045-1064 yıllarında Bizanslıların yönettiği Ani, 16 Ağustos 1064'te Selçuklu Sultanı Alparslan tarafından fethedildi.

Yaklaşık 100 hektarlık alana kurulan, tarih boyunca Bagratlı Hanedanlığı, Bizans, Büyük Selçuklu, Gürcü Krallığı, Moğollar, İlhanlılar, Karakoyunlular, Akkoyunlular ve Osmanlı Devleti'nin hüküm sürdüğü Ani Ören Yeri'nde geçmişte Hristiyan ve Müslümanlar yan yana yaşadı.

Bundan dolayı "Dünya Kenti", "Medeniyetler Beşiği", "Binbir Kilise" ve "40 Kapılı Şehir" olarak da adlandırılan Ani'de cami, kilise, katedral gibi dini yapıların yanı sıra kültür hazinesi birçok tarihi yapı bulunuyor.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Sultan Alparslan Selçuklu Kültür Sanat Güncel Haberler

Helikopterin enkazını bulan Akıncı, İran'da paniğe neden oldu: Füzelerimizin yeri ifşa oldu

Helikopterin enkazını bulan Akıncı, İran'da paniğe neden oldu: Füzelerimizin yeri ifşa oldu

Erdoğan'dan İmamoğlu'na gönderme: Belediyelerin görevi gazetecileri şarap festivaline götürmek değil

Erdoğan'dan İmamoğlu'na gönderme: Belediyelerin görevi gazetecileri şarap festivaline götürmek değil

İran Cumhurbaşkanı Reisi helikopter kazasında hayatını kaybetti! İşte son 24 saatte tüm yaşananlar

İran Cumhurbaşkanı Reisi helikopter kazasında hayatını kaybetti! İşte son 24 saatte tüm yaşananlar

Bakmadan Geçme

Milli yasta bankalar açık mı? 21 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? X çöktü mü, Twitter çöktü mü, sorun mu var, problem ne? 21 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 21 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 21 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 21 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 21 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 21 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 21 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 21 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 21 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 21 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Cüneyd öldü mü, intihar mı etti? Kızıl Goncalar Cüneyd diziden ayrıldı mı? 21 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 21 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Gaddar neden bitiyor? FİNAL YAPIYOR! Gaddar niye final yapıyor?
Cumhurbaşkanı Erdoğan: İran'daki helikopter kazası nedeniyle 1 günlük milli yas ilan ediyoruz

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İran'daki helikopter kazası nedeniyle 1 günlük milli yas ilan ediyoruz

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title