Haberler

3. Uluslararası Ahilik Sempozyumu

ERÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aydın: "Tarihi bir yapı olan Ahilik sistemini tamamen günümüze taşımamız mümkün değil" "Her dönemin Müslümanları kendi şartları içinde Kur'an ve sünnetten anladıklarını ortaya koyuyorlar. Bu nedenle Ahilik teşkilatı, o gün ki Müslümanların, o gün ki ihtiyaçlarını karşılamak için o gün ki şartlarda hazırlanmıştır"

Melikşah Üniversitesi ile Kayseri'deki meslek örgütleri tarafından düzenlenen 3. Uluslararası Ahilik Sempozyumu başladı.

Melikşah Üniversitesi Rektörü Prof. Dr.  Mahmut Mat, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Salonunda düzenlenen sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada, günümüzde Ahilik ilkelerinin topluma ve iş hayatına yeniden yerleşmesine büyük ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Bu sayede dünyaya örnek bir toplum oluşacağını ifade eden Mat, "Ahilik ilkelerinin gelecek nesillere öğretilmesi amacıyla üniversitemiz 'Ahilik ve iş Ahlakı' başlıklı bir dersi önümüzdeki sömestirden sonra müfredatına koymayı kabul etmiştir. İnşallah bundan sonra da bu tip derslerin sayısı artar ve öğrencilerimiz, yeni nesil Ahiliği daha etkin bir şekilde öğrenir ve hayatlarına tatbik ederler" dedi.

Kayseri Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Mustafa Alan ise Ahi Evran-ı Veli'yi geri getirmenin mümkün olmadığını ancak gençlere onun ilkelerini öğreterek çok önemli kazanımlar elde edilebileceğini kaydetti.

Konuşmaların ardından İİBF Dekanı Prof. Dr. Mahmut Özdevecioğlu, Türkiye'de yılın ahisi seçilen Kayserili terzi Mahir Solak'a plaket verdi.

"İş Ahlakı" paneli

Erciyes Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi ve Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Prof. Dr. Muhammet Şevki Aydın, açılışın ardından düzenlenen "İş Ahlakı" konulu panelde yaptığı konuşmada, bugünün penceresinden bakarak Ahiliği değerlendirmenin doğru olmadığını ifade etti.

Ahiliğin kendi şartları içerisinde değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Aydın, tarihi bir yapı olan Ahilik sistemini tamamen günümüze taşımanın mümkün olmadığını vurguladı.

Aydın, Ahilik teşkilatının İslam medeniyetinin bir ürünü olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Her dönemin Müslümanları kendi şartları içinde Kur'an ve sünnetten anladıklarını ortaya koyuyorlar. Bu nedenle Ahilik teşkilatı, o gün ki Müslümanların, o gün ki ihtiyaçlarını karşılamak için o gün ki şartlarda hazırlanmıştır. Ayrıca Ahilik teşkilatı kapalı tarım toplumunun içinde icra ediliyordu. Kapalı toplamlarda ahlaklı olmayanlar bile ahlaklı görünmek zorundadır. Aksi halde toplum tarafından dışlanırlar. Bugün ise açık bir toplumda yaşıyoruz. Açık toplumlarda sosyal kontrol yoktur. Bu nedenle Ahilik sistemini günümüze uygun olarak nasıl güncellememiz gerektiğini düşünmemiz gerekiyor."

Aydın, ezberci eğitim sisteminin de bir kenara bırakılarak, sorgulayan, tartışan, araştıran bireyler yetiştirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Diğer konuşmacılar

KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Torlak ise iş ahlakındaki sorunları aşmak için genel ahlaktaki yozlaşmanın ele alınması gerektiğini anlattı. Torlak, mesleklerin onurunu korumanın mesleki örgütlerin işi olduğunu ifade ederek, "Kol kırılır yen içinde kalır" mantığıyla hareket edilmemesi gerektiğini kaydetti.

Nevşehir Üniversitesi İİBF Dekanı Prof. Dr. Şevki Özgener de bugün ahlakla ilgili verilen örneklerin 600 yıl öncesine dayanmasının, bu konuya daha fazla önem gösterilmesi gerektiğini ortaya çıkardığını belirtti.

Yöneticilerin davranışlarıyla çalışanlarına örnek olduğu işletmelerde ahlaki bir yapının oluşacağına işaret eden Özgener, geçmiş gibi bir gelecek yaratmanın mümkün olmadığını, bu nedenle yeni değerler ortaya konulması gerektiğine dikkat çekti.

Atatürk Üniversitesi İİBF Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fatih Karcıoğlu ise gençlerin parayla her şeyi elde edebileceklerine inandırılarak yetiştirildiğini savunarak, saygınlığın günümüz gençlerine öğretilmediğini öne sürdü.

Yurt içinden ve yurt dışından çok sayıda bilim adamının katıldığı sempozyum, yarın sona erecek. - Kayseri

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Melikşah Üniversitesi Mustafa Alan Kayseri Aydın Kültür Sanat Haberler

'Evet-Hayır' yarışması ile hafızalara kazınan ünlü sunucu Erkan Yolaç hayatını kaybetti

"Evet-Hayır" yarışması ile hafızalara kazınan ünlü sunucu Erkan Yolaç hayatını kaybetti

Tahliye olan Çetin Doğan'ın ilk sözleri: Bu bir af değil, anayasal bir görevin Cumhurbaşkanı tarafından geç yerine getirilmesidir

Tahliye olan Çetin Doğan'ın ilk sözleri: Bu bir af değil, anayasal bir görevin Cumhurbaşkanı tarafından geç yerine getirilmesidir

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'e açıkça soruldu: Cemaatçi misiniz?

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'e açıkça soruldu: Cemaatçi misiniz?

Bakmadan Geçme

Low Carb Diyeti Nedir? Nasıl Uygulanır? Kurban Bayramı emekli ikramiyesi ne kadar? Kurban Bayramı emekli ikramiyesi ne zaman banka hesaplarına yatacak? #128004 #128226 19 Mayıs resmi tatil mi? 20 Mayıs Pazartesi günü tatil olacak mı? Sağlık Bakanlığı personel alımı başvuru tarihleri açıklandı mı? #129658 Sağlık Bakanlığı 35 bin personel alımı başvuruları hangi gün alınacak? ERKAN YOLAÇ KİMDİR? Erkan Yolaç neden öldü, kaç yaşındaydı, eşi kim? TÜM DETAYLAR! Yeni Kaledonya hangi ülkeye bağlı? Yeni Kaledonya hakkında bilinmesi gerekenler ERKAN YOLAÇ ÖLDÜ MÜ? "Evet-Hayır" yarışması ile hafızalara kazınan ünlü sunucu Erkan Yolaç neden öldü? YALI ÇAPKINI FRAGMAN! #128253 Yalı Çapkını 70. bölüm son fragman TEK PARÇA izle! Halis Ağa her şeyi öğreniyor! #127916 GTA 6 ne zaman piyasaya çıkacak? GTA 6'nın çıkış tarihi belli oldu mu? FENERBAHÇE KONGRE NE ZAMAN 2024? #9917 Fenerbahçe Başkanlık seçimi ne zaman? Ali Koç, Aziz Yıldırım aday mı? #129349 KIZILCIK ŞERBETİ SON FRAGMAN İZLE! Kızılcık Şerbeti 63. bölüm TEK PARÇA fragman! Doğa ile Fatih barışacak mı? #128250 DİYABET ve KARDİYOLOJİ ilaçlarını aile hekimleri yazıyor mu? #128138 Bakanlıktan yeni haber: Milyonları ilgilendiriyor! #129658 Tuğba Ekinci'nin sahne kıyafeti tepki topladı! Tuğba Ekinci sahnede ne giydi? SON DAKİKA! İLAÇ RAPORLARI ile ilgili yeni karar ne? Vedat Işıkhan ne dedi? Tüm zamanların en çok satan müzik albümleri hangileri?
Burdur Belediye Başkanı, belediyeye akrabalarını doldurdu! Savunması da bir o kadar skandal

Burdur Belediye Başkanı, belediyeye akrabalarını doldurdu! Savunması da bir o kadar skandal

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title