Haberler

Küçük Menderes'te Susuzluk Tehlikesi

Küçük Menderes'te susuzluk tehlikesi Günde 3 bin ton süt üretilen Küçük Menderes Ovası'nda yer altı suları azalmaya başladı Süt hayvanları için mısır ekilen tarlalar, susuzluk nedeniyle boş bırakılmaya başlandıİZMİR - Günde 3 bin ton süt üretilen Küçük Menderes Ovası'nda yer altı suları...

Küçük Menderes'te susuzluk tehlikesi

Günde 3 bin ton süt üretilen Küçük Menderes Ovası'nda yer altı suları azalmaya başladı

Süt hayvanları için mısır ekilen tarlalar, susuzluk nedeniyle boş bırakılmaya başlandı

İZMİR - Günde 3 bin ton süt üretilen Küçük Menderes Ovası'nda yer altı suları azalmaya başladı, üreticiler susuzluk tehlikesi ile burun buruna geldi. Süt hayvanlarının beslenebilmesi için bölgede çok sayıda üreticinin mısır ekimi de yaptığını belirten Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük, "Şuanda ovada birçok arazi ekilemiyor. Üretimin bitmesi, hayvancılığın bitmesi demek, süt üretiminin bitmesi demek. 5-10 yıl içerisinde dünyanın en verimli topraklarında tarım bitecek gibi duruyor" dedi.

Küçük Menderes Ovası susuzluk tehlikesi ile karşı karşıya. Günde 3 bin ton süt üretilen ovada, pek çok üretici süt hayvanlarının beslenebilmesi için mısır üretimi de yapıyor. Ancak yer altı sularının günden güne azalmasıyla mısır üreticileri tarlaları boş bırakmaya başladı. Ovada su sıkıntısı yaşanacağını 17 yıl önce öngördüğünü söyleyen Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük, "Küçük Menderes Ovası, dünyanın en verimli topraklarına sahip ve ovamızda günde 3 bin ton süt üretimi yapılıyor. Süt hayvanlarının beslenmesi için bütün ova mısır ekimi ile kaplandı. Mısır, en fazla su tüketen bitkilerden. Yer altı sularımız 15 yıl önce azalmaya başlamıştı. Ben 2000 yılında afişler bastırmıştım Küçük Menderes çöl olmasın diye. Maalesef artık ovamızda sulu tarım her geçen gün azalmaya başladı. Şuanda ovada birçok arazi ekilemiyor. İneklerin içecek suyunu bile tankerlerle getiriliyorlar. Suları tamamen kesilen yüzlerce artezyenimiz var. Üretimin bitmesi, hayvancılığın bitmesi demek, süt üretiminin bitmesi demek. Su, şuanda hayati önem taşıyor. 5-10 yıl içerisinde dünyanın en verimli topraklarında tarım bitecek gibi duruyor" diye konuştu.

Çözüm önerisi sundu

Su sorunun çözümü için iki seçenek sunan Eskiyörük, "Üç tarafı dağlarla çevrili ovamızda, yağmurun bir damlasının bile denize dökülmemesi gerekiyor. Bu sebeple göletler yaparak bu suyu denize dökülmeden hapsetmeliyiz. Ayrıca damlama sulamanın zorunlu hale getirilmesi çözüm olabilir. Yoksa üretim bitecek. Çünkü tehlike başladı. 'Süt' denilince akla Tire geliyor. Tire Süt Kooperatifi'nin varlığı üreticiye güvence veriyor. En kaliteli süt burada üretiliyor. Tire, sanayicinin ilgi odağı haline geldi, yatırımlar başladı. Ancak bu durumun devam etmesi için öncelikle su sorununun çözülmesi gerekiyor" ifadelerine yer verdi.

"Zor günler bizi bekliyor"

Tarım ve hayvancılıkla uğraşan bazı üreticiler ise yaşadıkları su sorununu şu sözlerle özetledi: "Yıllardır su sıkıntısı yaşıyoruz. Ovamız kuruma tehlikesi ile karşı karşıya. Üreticiler yeni kuyular açmaya başladı. Birçok üretici mısır silajı ekimini bıraktı. Bu ovada mısır yetişmezse hayvanlar yemsiz kalır, verim düşer, süt üretimi düşer, hayvanlar kesime gider. Susuzluk bölgemizde büyük bir sorun. Bir an önce devlet büyüklerimizden bu sorunun giderilmesi için bir yol izlenmesini istiyoruz. Burada mısır üretilmezse hayvancılık olmaz. Tarlalar susuzluktan boş kalıyor. Et ve süt üretimi burada en üst seviyede ama su olmayınca bu durum sekteye uğrayacak. Zor günler bizi bekliyor."

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Genel

Menderes Tire Genel Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Yer: Diyarbakır! Genelev patronunun beyzbol sopasıyla saldırdığı müşteri ölümle pençeleşiyor

Yer: Diyarbakır! Genelev patronunun beyzbol sopasıyla saldırdığı müşteri ölümle pençeleşiyor

Bakmadan Geçme

Dolar ne kadar, yükseldi mi? #128184 11 Mayıs Dolar ne kadar oldu, kaç TL? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 11 Mayıs Cumartesi Survivor yeni bölüm! 11 Mayıs hangi burç? 11 Mayıs'ta doğanlar hangi burç oluyor? 11 Mayıs tarihi hangi burç olur? ANNELER GÜNÜ DUYGUSAL, KISA MESAJLAR! Anneler Günü resimli, uzun ve öz mesajları neler? Anneler Günü'ne özel kısa sözler neler? KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 11 MAYIS CUMARTESİ 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANDI 11 MAYIS | 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek! Öğretmenler il içi atama takvimi 2024! Öğretmenlerin il içi tayin ne zaman? İsteğe bağlı yer değişikliği başvuruları ne zaman, nasıl yapılır? Güneş patlaması ne zaman oldu 2024? #128165 Güneş patlaması dünyaya etkileri nedir, elektrik kesintisi olur mu? NASA'dan uyarı geldi! BUGÜN HANGİ MAÇLAR VAR? 11 Mayıs günü maç var mı, hangi kanaldan yayınlanıyor, şifresiz mi? HAFTA SONU HAVA DURUMU 11-12 MAYIS | Hafta sonu yağmur yağacak mı, hava nasıl olacak? İSKİ BARAJ DOLULUK ORANI 11 MAYIS | Baraj doluluk oranı seviyesi nedir? İstanbul'da sağanak yağışlar barajları nasıl etkiledi? 11 Mayıs TV yayın akışı! Bu akşam TV'de hangi diziler var? Bugün TV'de hangi filmler var? 11 Mayıs Cumartesi ATV, Kanal D, Star, Show'da neler var? Bugün hava yağmurlu mu? 11-12 Mayıs hava yağmurlu mu? Hafta sonu yağmur yağacak mı? Resmi Gazete bugün (11 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Onaylı randevu nasıl iptal edilir? (Telefonla ve E-Nabız'dan)?
Kürt kökenli vatandaşlarla yapılan ankette çarpıcı sonuçlar! Listede Demirtaş ve İmamoğlu yarışı var

Kürt kökenli vatandaşlarla yapılan ankette çarpıcı sonuçlar! Listede Demirtaş ve İmamoğlu yarışı var

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title