Haberler

Kocaeli Afet Koordinasyon Merkezinin Temel Atma Töreni

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, "1999 depremi hepimiz için büyük bir felakete dönüştü ama çok önemli büyük işlerin başlangıcı da oldu " dedi.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, "1999 depremi hepimiz için büyük bir felakete dönüştü ama çok önemli büyük işlerin başlangıcı da oldu " dedi.

Kartepe'nin Sarımeşe Mahallesi'nde yapılacak olan Kocaeli Afet Koordinasyon Merkezinin temel atma töreninde konuşan Ergün, afetin ne demek olduğunu Kocaeli'de anlatmanın anlamsız olduğunu belirterek, kentin büyük bir afeti yaşadığını söyledi.

17 Ağustos Marmara depreminin acılarının hala devam ettiğini ifade eden Ergün, Kocaeli, Düzce, Bolu ve Sakarya'nın yeni bir deprem felaketiyle karşılaşma riskinin yüksek olduğunu söyledi.

Bugün bina açılışını yaptıkları Doğu Marmara Kalkınma Ajansının da (MARKA) Kocaeli, Düzce, Bolu ve Sakarya'yı içine alan bir kalkınma ajansı olduğunu kaydeden Ergün, MARKA'nın çalışmalarını yürütürken, bölgenin kalkınmasını ele alırken, bu durumu da ele alan projeler yapmak zorunda olacağını kaydetti.

Her 30-35 yılda 6, 5-7, 5 büyüklüğünde depremlerle karşılaşıldığını vurgulayan Ergün, şöyle devam etti:

"Çünkü üzerinde bulunduğumuz fay hattı, dünyanın 16 plakadan oluştuğunu düşünürsek, bu 16 plakanın kesiştiği nokta. Bu yeryüzü plakaları birbirini sıkıştırmaya devam ediyor ve o sıkışma esnasında küçük kaya parçalarının kırılmasıyla oluşan küçük depremler yaşanıyor. 3, 5-4 şiddetinde depremler sürekli oluyor. Hissetmediğimiz 2-2, 5 şiddetindeki depremler şu anda bile olmaktadır. Ama artık direne direne öyle bir noktaya geliyor ki bu plakalar direnç noktası aşılıyor ve büyük bir kırılma, büyük bir yıkım yerin altında meydana geliyor. Magma tabakasına doğru toprak ve kaya parçaları düşmeye başladığında, işte o zaman o fay hattının kırığı yeryüzüne de yansıyor ve deprem olarak karşımıza çıkıyor.

"Bu bölgede 30-35 yılda bir bununla karşılaşacağız. Yazın güneş açması gibi, kışın soğuk olması, yağmur yağması gibi doğal bir durum" diyen Bakan Ergün, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Önemli olan biz ne yapacağız? Olacak da biz ne yapacağız? Yerleşimlerimizi ona göre yapıyor muyuz? Çocukları, insanları ona göre eğitiyor muyuz? Olduğu zaman ne yapacağımızı biliyor muyuz? Devlet ne yağacağını biliyor mu? Toplum ne yağacağını biliyor mu? Önemli olan bu. 1999 depreminde gördük ki devlet ne yapacağını bilmiyor. Toplum ne yağacağını bilmiyor. Önceden kimse eğitilmemiş, bölgede bir hazırlık yok. Evlerimizi ona göre yapmamışız. Demek ki 1999 depremi hepimiz için büyük bir felakete dönüştü ama çok önemli büyük işlerin başlangıcı da oldu. Artık yapılarımıza dikkat ediyoruz. Çocuklarımızı, toplumu eğitiyoruz. İşte afet olduğu zaman ve olmadan önce bu işleri koordine edecek merkezler oluşturuyoruz. "

Bakan Ergün, 1999 Marmara depreminde toplumun ne yapacağını şaşırdığını, devletin 3-4 gün bu bölgelere ulaşamadığını, sadece sivil toplum kuruluşlarının bir şeyler yapmaya çalıştığını ifade etti.

Bunun için Afet Koordinasyon Merkezini önemsediklerini dile getiren Ergün, merkezin uluslararası ilişkilere de açık olması gerektiğini dile getirdi.

Ergün, büyük çaplı bir afete maruz kalındığında uluslararası destek mekanizmalarının bu bölgeye nasıl gelebileceğine dair kanalların ve altyapıların oluşturulması için bu merkezin çok önemi olduğunu vurguladı.

Japonya'da yaşanan depreme de değinen ve deprem sırasında hiç kimsenin panik yapmadığına dikkati çeken Ergün, sözlerini şöyle tamamladı:

"Deprem sırasında herkes bulunduğu yeri muhafaza ediyor. Alınacak bir tedbir varsa alıyor. Kimse bodruma doğru inmeye, sokağa çıkmaya çalışmıyor. Yakınsa çatıya çıkmaya çalışıyor. Yani tam tersine hareket ediyor. Biz de ise herkes panik içerisinde, herkes camdan atlamaya çalışıyor. Japonya'da bir kişi camdan atlamış o da bizim bir vatandaşımız. Dolayısıyla bütün bunları görerek, bilerek yeni Afet Koordinasyon Merkezinin dünyadaki bu tecrübelerden de istifade eden bir yaklaşımla hareket etmesini temenni ediyorum. "

Kocaeli Valisi Ercan Topaca, Kocaeli'de 1999 depreminde büyük acılar yaşandığını, birçok kişinin hayatını kaybettiğini, şehirlerin yıkıldığını bugün ise bu şehirleri yeniden inşa etmeye çalıştıklarını söyledi.

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ise yönetimlerin afetlere ve felaketlere karşı, insanları sarsan olaylara karşı mutlaka tedbir alması gerektiğini ifade etti.

"Bazen görüyorsunuz, yüksek standartlı tedbirler alsanız da bazı afetleri önleme imkanı olmayabilir" diyen Karaosmanoğlu, şöyle konuştu:

"Ama inanıyorum ki insanlara acı veren konuda önlem alırsak, tedbir alırsak, aklın ve mantığın gereklerini yerine getirirsek, acılarını çok daha minimize etme imkanımız var. Bu bölge deprem bölgesi ve depreme karşı almamız gereken önlemler var. 1999 depreminde yaşadığımız felaketin asıl hazırlayıcısı insanlardır. Bu gerçeği bilmemiz gerekir. Anne, baba, kamu görevlileri olarak kimseyi suçlayamayız ama toplum olarak suçumuz var. Bu felaketin verdiği acıyı unutmamak gerekir. "

Konuşmaların ardından Ergün, Vali Topaca ve Karaosmanoğlu, Sakarya Valisi Mustafa Büyük, Bolu Valisi İbrahim Özçimen tarafından Kocaeli Afet Koordinasyon Merkezinin temeli atıldı.

18 bin 327 metrekarelik alan üzerine kurulacak olan merkezde 6 bin 336 metrekare kapalı olan bulunacak. Yaklaşık 12 milyon TL'ye mal olacak merkezin yapımının 550 günde tamamlanması öngörülüyor.

Merkezde akaryakıt ve gıda maddelerinin depolanacağı bölümler ile helikopter pisti de olacak.

- KOCAELİ

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Talimatı verdim, bakanlığımıza bağlı 300 mal müdürlüğü kapatılacak

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Talimatı verdim, bakanlığımıza bağlı 300 mal müdürlüğü kapatılacak

Kongo'da darbe girişimi bastırıldı! Ordu sözcüsünden vatandaşlara sükunet çağrısı

Kongo'da darbe girişimi bastırıldı! Ordu sözcüsünden vatandaşlara sükunet çağrısı

Atatürk portresini İstanbul'un farklı noktalarına bıraktılar! Halkın tepkisi bakın ne oldu

Atatürk portresini İstanbul'un farklı noktalarına bıraktılar! Halkın tepkisi bakın ne oldu

Bakmadan Geçme

CANLI maç izle! (GALATASARAY-FENERBAHÇE) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 19 Mayıs günün maçları nereden izlenir? 19-20 Mayıs hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? 19-20 Mayıs Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Mourinho Beşiktaş'a mı geliyor? Jose Mourinho Beşiktaş ile anlaştı mı, teknik direktör olacak mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 19-20 Mayıs 2024 Konya su kesintisi listesi! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 19-20 Mayıs 2024 Bursa su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 19-20 Mayıs 2024 İzmir su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 19-20 Mayıs 2024 Antalya su kesintisi listesi! İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 19-20 Mayıs 2024 İstanbul su kesintisi listesi! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 19-20 Mayıs 2024 Ankara su kesintisi listesi! Galatasaray Fenerbahçe maçı VAR hakemi kim oldu? GS FB yabancı VAR hakemi kim, nereli? Tokat'ta ihbar üzerine gidilen evde patlama! Yaralı veya ölü var mı? Olay nerede oldu? Beşiktaş - Hatayspor maçından kareler #9917 FRANSA-TÜRKİYE MAÇI ne zaman, saat kaçta? Milletler Ligi voleybol maçı canlı izle! Başakşehir- Trabzonspor maçı kaç kaç bitti? Trendyol Süper Lig'de Trabzonspor kaçıncı oldu?
Bomba iddia: Cumhurbaşkanı Erdoğan kurmaylarına sokak köpekleriyle ilgili talimat verdi

Bomba iddia: Cumhurbaşkanı Erdoğan kurmaylarına sokak köpekleriyle ilgili talimat verdi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title