Haberler

KKTC'de Barış ve Özgürlük Bayramı Kutlanıyor

Kıbrıs Barış Harekatı'nın 37. yıl dönümü, Mersin'de düzenlenen etkinliklerle kutlandı.

Kıbrıs Barış Harekatı'nın 37. yıl dönümü, Mersin'de düzenlenen etkinliklerle kutlandı.

Cumhuriyet Alanı'nda düzenlenen tören, Atatürk Anıtı'na çelenk konulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Törende, şehitler anısına saygı atışı yapıldı.

Türk Mücahitler Derneği Genel Sekreteri Adnan Işıman, yaptığı konuşmada,

"Aradan 37 yıl geçmiş olmasına rağmen hala daha belleklerde, gönüllerde, hala yüreklerdeki sevinç, bir mutluluk olduğu kadar bir ağıt olan 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı hepinize kutlu olsun" dedi.

Mersin'in Kıbrıs için bambaşka bir anlam taşıdığını ve her zaman Anavatan Türkiye'nin kendilerine uzanan en yakın kucağı olarak bilindiğini ifade eden Işıman, şöyle devam eti:

"22 Nisan 1964 dağ çatışmalarında fiilen yer alanlardan olduğum için dillendirmek istiyorum. Düşerken toprağa, yumarken gözlerini en son gördüğü Toros Dağları'na bakarak Kelime-i Şahadet'le son nefeslerini veren arkadaşlarım oldu. Ağızlarından dökülen son kelimeler 'hala daha gelmediler' oldu. Bugüne gelene kadar biz Kıbrıs Türkleri olarak çok acılar çektik, çok meşaketlere katlandık, göçler yaşadık, yokluklarla mücadele ettik. Ama her zamanı geldiğinde, bize miras bırakılan o toprakları terk etmemek adına mücadele ettik, ölmesini bildik.

Padişah II. Abdulhamit idaresinin, Kıbrıs adasını 9 Temmuz 1878'de İngilizlere teslim edişiyle başlayan Kıbrıs Türk'ünün çilesi, Kıbrıs'ta kalan Türklerin yaşamında artarak hep var oldu. Ama Osmanlı döneminde serhat boylarında yaşayan atalarımızın bizlere aşıladığı mücadele ruhunu hesaba katmamışlardı. 21 Aralık 1963'te iki toplumun bir arada yaşamasının mümkün olamayacağı bir kez daha ortaya çıktı. Kıbrıs Türkü uyumludur, saygılıdır, onun için insan sevgisi vazgeçilmez bir değerdir. Ama özgürlük ve egemenlik kavramları, Ada'da Türk varlığının ilelebet yaşatılması Kıbrıslı için her şeyin üstünde gelir. İşte 1878'dan başlayarak verilen varoluş kavgaları 20 Temmuz 1974 Barış Harekatına gelene kadar böylesine mücadele dolu ve çetin geçti. Adada sükunet ancak her karış toprağının şehit kanlarıyla sulanmasından sonra gerçekleşebildi. "

Mücadelenin henüz bitmediğine işaret eden Işıman, "Bizlerin genç yaşlarda atıldığı mücadele şekil değiştirerek devam etmektedir. Başta AB olmak üzere, tüm dünya Kıbrıs Türk halkının haklarını teslim etmek yerine, Rum ve Yunanlılarla birlikte ekonomik ambargolar uygulayarak Kıbrıs Türkünü teslimiyete zorlamaktadır. İşte Türk'ün dostu Türk'tür deyişinden yola çıkan, her zaman yanı başımızda bulunan Anavatanımızın bizlere varlığı sonsuz güven vermeye devam etmektedir, devam edecektir. Ancak bizden sonraki kuşaklara aktarmak zorunda olduğumuz görevlerimiz bitmedi. Bizim gibi ömrünü silahlı mücadele içerisinde geçirmiş olanlardan çok daha zor bir görev bu. Bu soğukkanlılıkla ve akıl dolu yaklaşımlarla mücadeleyi, haklılığımızı dünyaya ve bizden sonraki kuşaklara aktarmaktır" diye konuştu.

Deniz Binbaşı Ali İhsan Kılıç'ın günün önemine ilişkin yaptığı konuşmanın ardından Büyükşehir Belediyesi halk oyunları ekibi gösteri sundu.

Askeri bando eşliğinde düzenlenen geçiş törenine, Kıbrıs ve Kore savaşlarına katılan gaziler ile KKTC'den gelen mücahit kıtası da üniformalı olarak katıldı.

Vali Hasan Basri Güzeloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral İsmail Taylan, CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, KKTC Mersin Konsolosu Zalihe Erden ve davetliler katıldı.

- MERSİN

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

Mikrofonunu açık unutan Hulusi Akar'ın sorusu CHP'li vekili küplere bindirdi

Mikrofonunu açık unutan Hulusi Akar'ın sorusu CHP'li vekili küplere bindirdi

Yok böyle para! İşte Fenerbahçe'nin anlaşmaya vardığı Mourinho'nun maliyeti

Yok böyle para! İşte Fenerbahçe'nin anlaşmaya vardığı Mourinho'nun maliyeti

Ankara'da çirkin olay! 'Sizden midem bulanıyor' diyerek başörtülü komşusuna keserle saldırdı

Ankara'da çirkin olay! "Sizden midem bulanıyor" diyerek başörtülü komşusuna keserle saldırdı

Hamas'tan Biden'ın açıkladığı ateşkes teklifine yanıt: Her türlü teklifi olumlu şekilde karşılamaya hazırız

Hamas'tan Biden'ın açıkladığı ateşkes teklifine yanıt: Her türlü teklifi olumlu şekilde karşılamaya hazırız

title