Haberler

Kızıltepe'de Anız Yangını Nedeniyle 50 Kişi Hakkında Tutanak Tutuldu

Mardin’in Kızıltepe ilçesinde anız yangınları nedeni ile 50 kişiye tutanak tutuldu.

Mardin'in Kızıltepe ilçesinde anız yangınları nedeni ile 50 kişiye tutanak tutuldu.

Alınan bilgilere göre şu ana kadar 4 mahallede çıkan yangınlarda yaklaşık bin dekar buğdayın yandığı belirtildi. Yangınlarda ekili 2 bin dekar buğday, saman balyaları, 800 sulama borusu, bir tarlada bulunan bir ev ile bir su kuyusunun yandığı bildirildi. Konu ile ilgili gazetecilere açıklama yapan Kızıltepe Kaymakamı Erdoğan Turan Ermiş, "Bu günlerde karşılaştığımız en büyük sorun anız yakılması meselesidir. Bu sorun yaklaşık 10 gündür başladı. Buğday hasadı ile beraber tabii beraberinde çok fazla da problem getiriyor. Topraktaki mikro organizmaların ölmesi, toprak verimliliğinin azalmasının yanında hava kirliliğine sebep oluyor. Kızıltepe gibi bölgelerde bazen güneyden esen rüzgarlarla beraber toz bulutları oluşur. Suriye bölgesinden gelen bunun üstünde şimdi de anız yangınlarının oluşturduğu sis dumanları var. Bu da normal insanların sağlığına zarar verdiği gibi astım, kronik bronşit, akciğer rahatsızlıkları gibi hastalıkları olan vatandaşlarımızda son derece risk oluşturmaktadır. Anız yakılan yerlerde elektrik direkleri, telefon direkleri, bazen yerleşim alanlarına kadar zarar verildiğini görüyoruz. Hala biçilmemiş tarlalar var. Anız yakılırken bu tarlalar da zarar görüyor. Akyüz bölgesinde itfaiyenin yetişememesi nedeniyle iki üç tane TOMA ile müdahale etmek zorunda kaldık ancak oradaki ekili araziyi kurtarabildik. Bütün vatandaşlarımızı duyarlı olmaya davet ediyorum. Bu sadece kolluk güçlerinin alacağı bir tedbirle yeterli değil elbette, anız yakmanın cezası var. Çevre mevzuatı gereğince dekara 38 lira gibi bir cezası var. Yerleşim alanına, su kaynaklarına ve ormanlık alana yakın olduğu zaman bu ceza 5 katına kadar artıyor. Vatandaşlarımız cezaya maruz kalmamaları için çevremiz ve dünyamızın korunması için duyarlı olmaları lazım. Anız yakanları gördüklerinde 155 ve 156 kolluk birimlerine haber vermeleri lazım. Binlerce çeşit hayvanın yanmasına sebep oluyor. Bu dinimizce de son derece sakıncalı, büyük günahlardan birisidir. Neticede bu çevre ve dünya hepimize ait. Gelecek nesillere sağlıklı bir çevre bırakmamız lazım. Son 15 gün içerisinde 50 civarında anız yakan çiftçiye tutanak tutuldu. Bu tutanaklar Çevre İl Müdürlüğü'ne gönderildi. Haklarında gerekli müeyyideler uygulanacaktır" dedi.

YANGINA TOMA'LARLA MÜDAHALE EDİLİYOR

Kızıltepe'de çıkan anız yangınlarına TOMA ile Mardin Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekiplerince müdahale ediliyor. Kızıltepe Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Menduh Çakar, "Anız yangınlarının canlı cansız ve toprak üzerindeki zararlarını defalarca anlattık ancak kimse konuya duyarlı davranmıyor. Maalesef Kızıltepe'nin dört bir yanında gene anız yangınları oldu, gökyüzünü dumanlar kapladı. Olay yerine gittik, Akdoğan yolu üzerinde bulunan tarlalarda bulunan anızlar yanıyordu. Kaymakam beyin bilgilendirilmesiyle Mardin Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri ve Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı TOMA'larla yangına müdahale edildi. Vatandaşlarımız duyarlı olsun istiyoruz" diye konuştu. - MARDİN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Erdoğan Turan Ermiş Kızıltepe Yerel Haberler

AK Parti'nin 'Neden oy vermediniz?' anketinde çarpıcı sonuç! Vatandaş ekonomiden oldukça dertli

AK Parti'nin "Neden oy vermediniz?" anketinde çarpıcı sonuç! Vatandaş ekonomiden oldukça dertli

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

ABD'li senatörden skandal Gazze yorumu: Gazze Hiroşima olsun

ABD'li senatörden skandal Gazze yorumu: Gazze Hiroşima olsun

CHP'li Ağbaba ile AK Partililer arasında deprem tartışması! Hakaretler havada uçuştu

CHP'li Ağbaba ile AK Partililer arasında deprem tartışması! Hakaretler havada uçuştu

500

Yorumlar (2)

Selhatin Dağ:

Çok üzüldüm bir taraftan da çok sevindim. Üzüldüğüm taraf duyarsız halkımızın bu vicdansız davranışları bunlar cezal. andırmalı gerekeni yapılmalı. . Sevindiğim taraf olaylaaarda alıştığımız gördüğümüz tomalar olaylara insanlara su sıkıyordu bu sefer halk için onların şmdadına gelerek onlara yardım edıp yangına su sıktılar sevindim buna . Buradan İlçemiz Kaymakamı Erdoğan Turan Ermiş ve Kızıltepe Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Menduh Çakrar saygılarımızı ve onları tebrik ediyoruz.

1
0
yanıtYanıtla
Menduh Çakar Kızıltepe Çevgön Başkanı:

Ben olay yerinde beni telefonla aradılar hemen olay yerine gitim kaymakam beyi aradım. zaten kaymakam bey olay yerine gereken talimat verilmişti orada 4 toma racı bir çevik küvet toması ve Mardin Büyük Şehir İtfaiye r aracı müdahele ediyordu orada bulunan halkın taraktörleride yerleşim alanlara geçmemesi için çalışma yapıyordu felaket vicdanı sızlayan bir görünüm çekim yaptım resim çektim çekilen resimleri Basın mensubu arkadaşlara gönderdim halkımızı duyarlı olmaya çağırıyorum .

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title