Haberler

Khan Academy Türkçe Birinci Yılında Milyonlarca İnsana Ulaştı

Güncelleme:

Eğitimde fırsat eşitliği ilkesiyle yola çıkan Khan Academy Türkçe'nin kuruluşunun üzerinden bir yıl geçti.

"Herkese, Her Yerde, Dünya Standartlarında ve Ücretsiz Eğitim" hedefi ile yola çıkan online öğrenim platformu Khan Academy Türkçe birinci yılını geride bıraktı. Khan Academy, eğitim alanında gerçekleştirdiği reform sebebiyle ABD Başkanı Barack Obama'nın geçtiğimiz yıl girişimcilik elçisi seçtiği Salman Khan tarafından 2006 yılında kuruldu. Türkiye'de ise 2012 yılında STFA'nın girişimiyle Khan Academy'nin ilk uluslararası iştiraki olarak faaliyete geçen Khan Academy Türkçe, geçtiğimiz yıl Kasım ayında düzenlenen bir basın toplantısı ile kamuoyuna duyuruldu. Bir yıl boyunca Türkçe eğitimde fırsat eşitliğini güçlendirmeye katkı sağlamak hedefiyle pek çok işbirliği de gerçekleştiren Khan Academy Türkçe kısa sürede milyonlarca kişiyi ücretsiz, online eğitimle buluşturdu.
STFA Grubu'nun kuruluşundan bu yana eğitime verdiği katkının altını çizen STFA CEO'su Mehmet Ali Neyzi: "STFA olarak, kurulduğumuz günden bugüne, köprüler, yollar, tüneller inşa ederek insanların hayatını kolaylaştırdık. Uzakları yakın etmek için çalıştık. En başından beri de eğitimde fırsat eşitliğinin her zaman arkasında olduk. Sosyal sorumluluk projesi olarak hayata geçirdiğimiz Khan Academy Türkçe ile de teknolojiden faydalanarak eğitim hakkını herkese ücretsiz ve kolay yollarla ulaştırmak istedik. Bugün de burada dünyanın en büyük ücretsiz eğitim platformu Khan Academy'yi Türkçe'ye kazandırmamızın birinci yılını gururla kutluyoruz. Elde ettiğimiz başarılar bize gelecek planlarımızla ilgili büyük bir heyecan veriyor" dedi.

Khan Academy Türkçe Direktörü Alp Köksal ise, "Khan Academy Türkçe olarak, eğitimde fırsat eşitliğini güçlendirmek amacıyla herkese, her yerde, dünya standartlarında ve bedelsiz eğitim imkanı sunabilmek hedefi ile yola çıktık. Yeni teknolojilerin gündelik hayatımızı fazlasıyla değiştirdiği bir dünyada, bilgiye ulaşmanın çok çeşitli yöntemleri, öğrenmenin ise daha efektif ve eğlenceli yolları var. Son bir senedir biz de eğitimde dönüşümün en önemli temsilcilerinden Khan Academy'nin sunduğu yenilikleri Türkçe konuşan ve öğrenmekte sınır tanımayan zihinlerle paylaşmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Yalnızca bir sene içinde milyonlarca insana ulaştık, öğrenmek ya da öğretmek isteyen herkesi Khan Academy Türkçe'de ağırladık. Khan Academy Türkçe ile ulaştığımız her bir birey, eğitimine katkı sağladığımız her öğrenci, derste fayda sağladığımız her öğretmen ve bize her zaman destek olan yüzlerce gönüllümüz bizi hep daha çok çalışmaya ve daha iyisini başarmaya itiyor. Khan Academy Türkçe'nin bugün tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de yaşanmakta olan eğitim reformunun en önemli paydaşlarından biri olacağından ve daha milyonlarca kişiye dünya standartlarında öğrenim imkanı ulaştıracağından eminiz".

Dopdolu Geçen Bir Yıl İşbirlikleriyle Güçlendi

Khan Academy'nin Türkçe içeriği, Milli Eğitim Bakanlığı YEĞİTEK Genel Müdürlüğü ile yapılan protokol ile kısa adı EBA olan Eğitim Bilişim Ağı'na dahil edildi ve Fatih Projesi kapsamında Türkiye genelindeki okullara ulaşmaya başladı.

MEB Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ile gerçekleştirilen işbirliği kapsamında ise geçmişte dilediği eğitimi alma şansı bulamamış ve toplumda eğitimle buluşmaya ihtiyacı olan herkese ulaşılması hedefleniyor. İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Türkiye Özel Okullar Birliği de Khan Academy Türkçe derslerinin okullarda kullanımının yaygınlaştırılması adına destek veriyorlar.

TED İstanbul Koleji, Robert Kolej, Doğa Koleji, Işık Lisesi ve Gaziantep Kolej Vakfı gibi birçok okul ile yapılan işbirlikleri ile Khan Academy bu okullarda okuyan öğrenci ve öğretmenler tarafından derslerde kullanılmaya başlandı. Ayrıca TEGV ve ERG gibi sivil toplum kuruluşları da Khan Academy Türkçe'nin okullarda kullanımının artırılması için destek sağlıyor.

Türkiye Korunmaya Muhtaç Çocuklar Vakfı ile de işbirliği gerçekleştiren Khan Academy Türkçe, proje kapsamında, matematikten sanat tarihine, sağlıktan uzay bilimlerine kadar sayısız eğitim içeriği, Bolluca Çocuk Köyü bilgisayarlarına yükleyecek. Böylelikle Koruncuk Vakfı çocukları, www.khanacademy.org.tr'de sunulan 3500'den fazla dersin video içeriğine internet olmadan da erişebilecek.

"Dünya Okulu" Türk Okuyucuyla Buluştu

Dünyanın en yaygın online öğrenim platformu Khan Academy'nin kurucusu Salman Khan'ın Yapı Kredi Yayınları tarafından basılan kitabı "Dünya Okulu" ise geçtiğimiz günlerde ilk kez Türkçe olarak okuyucuyla buluştu. STFA tarafından Türkçeleştirilen kitap, Khan Academy'nin hikayesini kurucusunun kaleminden anlatmanın yanı sıra, Salman Khan'ın eğitim reformu ve eğitim sisteminin geleceği ile ilgili görüşlerini de içeriyor.

Salman Khan, kitabında mevcut eğitim sisteminin gümümüz dünyasında artık eskisi kadar işe yarar olmadığından bahsederken, Khan Academy'nin kuruluş hikayesini içten cümlelerle anlatıyor: "Dünya nüfusunun yalnızca bir bölümünün çok iyi bir eğitime sahip olmasını artık kabul edemeyiz. Kafamda bu fikirlerle hem son derece iddialı ama tamamen gerçekleştirilebilir bir misyon bildirisi hazırladım: Herkese, her yerde, dünya standartlarında ve ücretsiz eğitim".

Kitabın sadece Türkçe baskısında kapakta Magnetic London-İstanbul'un desteğiyle Artırılmış Gerçeklik (Augmented Reality) teknolojisi de kullanıldı. Ücretsiz LAYAR uygulamasını indirerek kitabın kapağını tarayan okuyucular, dijital içeriğe buradan ulaşabiliyor. Alp Köksal, eğitimde yenilikçi uygulamaların öncüsü Khan Academy Türkçe ile bir diğer yenilikçi uygulama Artırılmış Gerçeklik'in buluşmasının birbiriyle örtüştüğünü kaydediyor.

Khan Academy Türkçe Gönüllüleri Her Geçen Gün Çoğalıyor

İçeriklerin Türkçeleştirilmesi için 250'den fazla gönüllü Khan Academy'ye destek veriyor. Aralarında TEVİTOL, Koç Lisesi, Boğaziçi Üniversitesi gibi okullardan öğrenci, öğretmen ve akademisyenler ile iş hayatından profesyonellerin bulunduğu gönüllü çevirmenler bugüne kadar 3 binden fazla videoyu Türkçeleştirdi. Aralarında devlet tiyatro sanatçılarının da bulunduğu birçok seslendirme sanatçısı da ders videoların seslendirmesine katkı sağladı. Bir senelik yoğun çalışmanın ardından Khan Academy Türkçe 100 bin matematik problemi ile birlikte Khan Academy'nin sunduğu gelişmiş seviye tespit, yönlendirme, raporlama algoritmalarını da Türkçe olarak sunuyor.

2,5 milyon ders izlendi

Khan Academy Türkçe, STFA tarafından 1992 yılında kurulan Bilimsel ve Teknik Yayınları Çeviri Vakfı'nın çatısı altında bir gönüllülük ve sosyal sorumluluk hareketi olarak doğdu. Bugüne kadar Türkçeleştirilen 3 bin 500'den fazla video www.khanacademy.org.tr adresinde tamamen ücretsiz olarak yayınlanıyor. Bugüne kadar 2,5 milyon kez izlenen Khan Academy Türkçe dersleri sadece Türkiye'de değil, tüm dünyada Türkçe konuşan milyonlarca insana ulaştı.

Geçtiğimiz sene boyunca Geleneksel Eğitim Sempozyumu, Sonbahar Öğretmenler Sempozyumu, Eğitim Teknolojileri Platformu, Eğitim Teknolojileri Zirvesi, Eğitimde İyi Örnekler Konferansı, Eğitim ve Gelişim Zirvesi, Web 3.0 Konferansı, İstanbul Kitap Fuarı ve daha pek çok önemli etkinlikte yer alan ve sunumlar ile tanıtılan Khan Academy Türkçe binlerce katılımcıya ulaşarak farkındalık yaratmayı başardı. Khan Academy Türkçe'yi sosyal medyada ise 120.000 kişi takip ediyor.

"Tek bir şeyi bilmelisin: Her şeyi öğrenebilirsin!"

Khan Academy'nin tüm dünyada büyük ilgi gören "You Can Learn Anything" (Her Şeyi Öğrenebilirsin) kampanyasının tanıtım videosu Khan Academy Türkçe'nin birinci yıldönümü vesilesiyle Türkiye'de de yayına girdi. Kampanya ve video, zekânın doğuştan, genetik faktörlerle belirlendiği yönündeki yargıları yıkıp gelişme odaklı bir zihniyeti teşvik ediyor. Khan Academy'nin kurucusu Salman Khan bu konudaki düşüncesini, "Öğrenme konusuna olan bakışımız, öğrettiğimiz her şeyden çok daha önemli. Eğer toplum olarak öğrenirken çabalamamız gerektiğini kabullenirsek, insanlığın potansiyeli uçsuz bucaksız bir hal alacaktır" cümleleriyle özetliyor. Khan ayrıca "Her insan öğrenebilir. Zekâmız sabit değildir ve zekâmızı geliştirmenin en iyi yolu da zorlanabileceğimiz ve hata yapabileceğimiz işlerle uğraşmaktır" sözleriyle herkese "her şeyi öğrenebilirsin" diyor ve herkesi öğrenmeye davet ediyor.

#HerŞeyiÖğrenebilirsin

Kaynak: Bültenler / Güncel

Barack Obama Salman Khan İstanbul Türkiye Güncel Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Yer: Diyarbakır! Genelev patronunun beyzbol sopasıyla saldırdığı müşteri ölümle pençeleşiyor

Yer: Diyarbakır! Genelev patronunun beyzbol sopasıyla saldırdığı müşteri ölümle pençeleşiyor

Bakmadan Geçme

ANNELER GÜNÜ DUYGUSAL, KISA MESAJLAR! Anneler Günü resimli, uzun ve öz mesajları neler? Anneler Günü'ne özel kısa sözler neler? KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 11 MAYIS CUMARTESİ 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANDI 11 MAYIS | 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek! Öğretmenler il içi atama takvimi 2024! Öğretmenlerin il içi tayin ne zaman? İsteğe bağlı yer değişikliği başvuruları ne zaman, nasıl yapılır? Güneş patlaması ne zaman oldu 2024? #128165 Güneş patlaması dünyaya etkileri nedir, elektrik kesintisi olur mu? NASA'dan uyarı geldi! BUGÜN HANGİ MAÇLAR VAR? 11 Mayıs günü maç var mı, hangi kanaldan yayınlanıyor, şifresiz mi? HAFTA SONU HAVA DURUMU 11-12 MAYIS | Hafta sonu yağmur yağacak mı, hava nasıl olacak? İSKİ BARAJ DOLULUK ORANI 11 MAYIS | Baraj doluluk oranı seviyesi nedir? İstanbul'da sağanak yağışlar barajları nasıl etkiledi? 11 Mayıs TV yayın akışı! Bu akşam TV'de hangi diziler var? Bugün TV'de hangi filmler var? 11 Mayıs Cumartesi ATV, Kanal D, Star, Show'da neler var? Bugün hava yağmurlu mu? 11-12 Mayıs hava yağmurlu mu? Hafta sonu yağmur yağacak mı? Resmi Gazete bugün (11 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Onaylı randevu nasıl iptal edilir? (Telefonla ve E-Nabız'dan)? Onaylı randevu nasıl onaylanır (Telefonla ve E-Nabız'dan)? Fenerbahçe kart sınırında olan oyuncular kimler (GS-FB derbi öncesi)? Galatasaray kart sınırında olan oyuncular kimler (GS-FB derbi öncesi)?
Kürt kökenli vatandaşlarla yapılan ankette çarpıcı sonuçlar! Listede Demirtaş ve İmamoğlu yarışı var

Kürt kökenli vatandaşlarla yapılan ankette çarpıcı sonuçlar! Listede Demirtaş ve İmamoğlu yarışı var

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title