Haberler

Kestane Balı Üretimine "Sağanak Yağmur" Darbesi

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği (TAB) Yönetim Kurulu Üyesi Cafer Kaba, kestane bal üretiminde son yılların en kötü sezonunu geçirdiklerini belirterek, sağanak yağışların rekolteyi düşüreceğini söyledi.

ONUR ORHAN - Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği (TAB) Yönetim Kurulu Üyesi Cafer Kaba, kestane bal üretiminde son yılların en kötü sezonunu geçirdiklerini belirterek, sağanak yağışların rekolteyi düşüreceğini söyledi.

Kaba, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son günlerde etkili olan sağanak yağmurun bal üretiminde ciddi sıkıntılara yol açtığını belirterek, "Türkiye genelinde bu sıkıntının yaşandığı biliniyor. Geçen yıl Batı Karadeniz'de 80-100 ton olan kestane balı üretiminin bu yıl 15-20 tona düşmesini bekliyoruz. Belki de bu oran bile yakalanmaz. Kestane balında hiç iç açıcı bir üretimimiz yok" diye konuştu.

Kaba, Çankırı ve Bolu Gerede bölgelerinde yağışların devam ettiğine dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"Hava şartları düzelir de bal üretimi artar diye bekliyoruz. Allah'tan umut kesilmez. Arıcılarımızın çoğu ayçiçek balı için Trakya'ya gitmeye başladı. Bir fırtına gelmezse orada sıkıntı olmaz. Arılarımız hazır. Arıcılarımızın yüzde 80'lik bölümü, ayçiçek balına gidecek. Bir kısmı da çam balına yönelir. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde bal üretiminin iyi olacağını tahmin ediyoruz. Bir sıkıntı yaşanacağını düşünmüyoruz. Bal rekoltesinin yüksek olabilmesi için hava sıcaklığının iyi olması önemli. Son iki yıldır kestane balında sıkıntı yaşanıyor. İnşallah önümüzdeki dönemlerde benzer durumla karşılaşmayız."

Çam balı üretiminin Ağustos'ta başlayacağını bildiren Kaba, kestane balı dışında üretimde sıkıntı yaşanmamasını ümit ettiklerini dile getirdi.

Sahte Rus ballarına dikkat

Kaba, kestane balı olmayınca sahte Rus ballarının piyasaya girebileceğini ifade ederek, tüketicilere çok dikkatli olmaları uyarısında bulundu.

"Bal" diye insanlara glikoz satıldığını anlatan Kaba, "O balların da arıcılar tarafından iyi yapılmışı var ama hiç arı görmeyenleri de var. Onlara dikkat edilmesi  gerekiyor. Tüketicinin ince eleyip sık dokuması lazım. Her bal kötü anlamında söylemeyelim çünkü oradaki iyi arıcılar da üretiyor ama istismar edilenler de çok" diye konuştu.

Kaynak: AA / Yerel

Batı Karadeniz Türkiye Yerel Haberler

Erdoğan'ın uykularını kaçıracak anket! Bugün seçim olsa AK Parti 2. oluyor

Erdoğan'ın uykularını kaçıracak anket! Bugün seçim olsa AK Parti 2. oluyor

İstanbul'da suya yüzde 36 ile 53 oranında zam

İstanbul'da suya yüzde 36 ile 53 oranında zam

Balıkesir'de üniversiteli motokuryeyi bıçaklayarak öldüren katilin 6 ayrı suç kaydı çıktı

Balıkesir'de üniversiteli motokuryeyi bıçaklayarak öldüren katilin 6 ayrı suç kaydı çıktı

Bakmadan Geçme

15 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 15 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 15 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 15 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 15 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 15 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 15 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Arda Güler Real Madrid'de kaç gol attı? 15 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 15 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 15 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Talisca Beşiktaş'a gelecek mi? Al Nassr Talisca'yı gözden çıkardı Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 15 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Otoyol ve köprü geçiş ücretlerine zam mı geldi? (ZAMLI) Köprü geçiş ücretleri ne kadar oldu? 15 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 15 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 15 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
Fidan'dan Hamas için 'Terör örgütü' ifadesini kullanan Avusturyalı mevkidaşına canlı yayında sert yanıt

Fidan'dan Hamas için "Terör örgütü" ifadesini kullanan Avusturyalı mevkidaşına canlı yayında sert yanıt

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title