Haberler

Kerpe Sahilindeki Tarihi Liman Turizm Amaçlı Restore Edilecek

Kocaeli'nin Karadeniz'e sahili olan Kandıra'nın Kerpe bölgesinde Cenevizliler döneminde yapıldığı belirlenen ve Osmanlı döneminde de kullanılan Antik Kerpe Limanı Mendireği turizm amaçlı kullanılmak üzere restore ediliyor.

Kocaeli'nin Karadeniz'e sahili olan Kandıra'nın Kerpe bölgesinde Cenevizliler döneminde yapıldığı belirlenen ve Osmanlı döneminde de kullanılan Antik Kerpe Limanı Mendireği turizm amaçlı kullanılmak üzere restore ediliyor. Dalış turizmine de uygun hale getirilecek olan limanla ilgili olarak Büyükşehir Belediyesi'nin açtığı rekonstrüksiyon ihalesi sonuçlandı.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı Tarihi Mekanlar ve Kent Estetiği Şube Müdürlüğü tarafından Antik Kerpe Limanı Mendireği  Rekonstrüksiyon Yapım ihalesine tek katılımcı olan Nomak İnşaat 329 bin 998 TL teklif verdi. Tarihi Kerpe limanının gün yüzüne çıkarılacağı rekonstrüksiyon çalışmalarıyla yüzyıllar önce Cenevizliler ve Osmanlı Devleti'nin Karadeniz'de yoğun olarak kullandığı Kerpe Limanı turizm amaçlı kullanılmak üzere şekillendirilecek.

İKİ CENEVİZ GEMİSİ YAPILACAK

Projeye göre, büyük bir bölümü deniz suyu altında kalan mevcut tarihi limanın bir bölümü orijinal halinde bırakılacak. Bir bölümü ise restore edilecek. Bu restorasyon çalışmasında  imanın mevcut taşları ve yöresel malzeme kullanılacak. Limanın bulunduğu alanın turizme kazandırılması için de, restorasyon çalışması tamamlandıktan sonra Ceneviz dönemini yansıtan iki küçük Ceneviz gemisi yapılacak. Gemilerden biri denize batırılarak dalış turizmine hizmet verecek, diğer gemi su üstünde turistik gezi amaçlı kullanılacak.

Bu arada Limanın bulunduğu alanda yapılan dalışlarda Osmanlı dönemine ait 2 top bulundu. Bölgede dalış yapanlar bu topları da görebilecek. Limanın bulunduğu alana ayrıca yine dalış turizmi için imitasyon anforalar konulacak. Limanın yanında bir de dalış kulüpleri için dalış evi yapılacak. - Kocaeli

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Karadeniz Kandıra Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title