Haberler

Karacaören Köylülerinden Hes Protestosu

Antalya'nın Kumluca İlçesine Bağlı Karacaören Köyünden Geçen Alakır Çayı Üzerine Kurulacak Nehir Tipi Hidroelektrik Santralleri (hes) Yöredeki Köylüler ve Çevreciler Tarafından Protesto Edildi

Antalya'nın Kumluca ilçesine bağlı Karacaören köyünden geçen Alakır Çayı üzerine kurulacak nehir tipi hidroelektrik santralleri (HES) yöredeki köylüler ve çevreciler tarafından protesto edildi.

Karacaören köyü Karabük mevkisinde toplanan köylüler, hidroelektrik santralini kuran ADO Madencilik Elektrik Üretim Sanayi ve Ticaret AŞ aleyhine sloganlar attı.

Karacaören Kültür Turizm Doğa Tanıtma ve Dayanışma Derneği Başkanı Mehmet Başar, yaptığı konuşmada, bölgedeki köylülerin tarım yaparak geçindiklerini, tarımında su olmazsa yapılamayacağını söyledi. Hidroelektrik santralleri yapıldığında su sıkıntısını sadece köylülerin değil, tüm doğa ve yaban hayatının da çekeceğini vurgulayan Başar, 'Alakır Çayı üzerine 10 kilometre boyunca bu santrallerin yapılmasına izin verilirken, kime bize bir şey sormadı' dedi.

Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Antalya Şubesi Başkanı Hediye Gündüz de Alakır Çayı üzerine yapılacak santraller konusunda köylülerin duyarlı davranıp, doğaya sahip çıkmalarından mutluluk duyduğunu söyledi. 'Santral yapıyoruz' diyerek suyun satışını yapıldığını iddia eden Gündüz, şöyle kaydetti:

'Suyu satmak, o toprakları satmak demektir. Suyu satmak akşam çocuklarımızın önüne koyacağımız bir tas çorbanın parasına el koymak demektir. Şu suya el koymak sizin, çocuklarımızın üniversite parasına el koymak demektir. Bütün Türkiye'de bunu gören toprağın sahibi, doğanın sahibi, suyun sahibi insanlar ayağa kalktı. Alakırlılar, tıpkı sizin gibi. Karadeniz'de ne kadar dere varsa hepsinin sahipleri tıpkı sizin gibi ayakta. Peki bizim Çevre Bakanımız ne yapıyor? Ne yapsın bütün bunlara kulağını tıkadı, köylünün ekmeğini sularını satmaya başladı. Şu anda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bin 700 tane HES yapılacağını söylüyorsa, bu Anadolu'nun köylüsüne ihanettir, ihanet. Bu ülkede halka ihanet eden Çevre Bakanı'nı bakan olarak görev yaptırtmayacağız. Çevre Bakanı'na şöyle bir çağrıda bulunmak istiyorum, Anadolu'daki insanları 50-60 yıllık modellerle kandırma, kandıramazsın. Bu halk bilimi takip ediyor, halk doğayı seviyor, halk ekmeğine sahip çıkıyor, sana buraları sattırmayacağız.'

Alakır'a yapılacak HES'lerle ilgili internet ortamında yapılan eleştirilerin okunmasının ardından, protesto gösterilerine katılan köylüler, hidroelektrik santrallerinin yapımını üstlenen firmanın şantiyelerine kadar ellerinde Alakır ile ilgili çeşitli dövizler taşıyarak yürüdüler. Şantiye bahçesine ellerindeki dövizleri bırakan köyüler, daha sonra dağıldılar.

(MÇ-GÜÇ-ÖY) - ANTALYA

Kaynak: AA / Yerel

Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye teröristana izin vermeyecek, harekete geçmekten çekinmeyiz

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye teröristana izin vermeyecek, harekete geçmekten çekinmeyiz

Ağrı'da bir kadın, caddede üstsüz şekilde dolaştı

Ağrı'da bir kadın, caddede üstsüz şekilde dolaştı

Yeniden yapılanma sürecine giren FETÖ'cü kadınlara ağır darbe! Görüntüyü izleyen ekipler tepelerine bindi

Yeniden yapılanma sürecine giren FETÖ'cü kadınlara ağır darbe! Görüntüyü izleyen ekipler tepelerine bindi

Adliye odasına astığı silahlarla poz vermişti! Hakim Oktay Tabur'un görevine son verildi

Adliye odasına astığı silahlarla poz vermişti! Hakim Oktay Tabur'un görevine son verildi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title