Haberler

Kapısı Kilitlenen Madenin Müdürü Konuştu: Kapılar, Kaçak İşçileri Önlemek İçin Kilitleniyor

Zonguldak'ta, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Üzülmez Müessese Müdürü Recep Danacıoğlu, maden ocağında asansör kapılarının kilitlenmesi uygulamasının, ocağa girmediği halde çıkış saatinde gelip kartını basarak o gün çalışmış gibi yevmiye almak isteyen işçileri önlemek için yapıldığını söyledi.

Zonguldak'ta, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Üzülmez Müessese Müdürü Recep Danacıoğlu, maden ocağında asansör kapılarının kilitlenmesi uygulamasının, ocağa girmediği halde çıkış saatinde gelip kartını basarak o gün çalışmış gibi yevmiye almak isteyen işçileri önlemek için yapıldığını söyledi.

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS), bin 800 işçinin çalıştığı maden ocağında, işçilerin ocaktan erken çıkmalarını önlemek için asansör çıkış kapılarının kilitlenerek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın iş güvenliği ve sağlığı yönetmeliğinin ihlal edildiği gerekçesiyle Zonguldak 3'üncü İş Mahkemesi'ne dava açtı.

KAPILAR 10 YILDIR KİLİTLİ

Maden ocağında kapı kilitlenmesi uygulamasının basına yansımasının ardından Üzülmez Müessese Müdürü Recep Danacıoğlu, işçilerin maden ocağına nasıl girip çıktıklarını kameralar önünde anlattı. Danacıoğlu, 2 asansörün bulunduğu alanda 2 kapı bulunduğunu, işçilerin ocağa giriş ve çıkışta ise diğer iki turnikeyi kullandıklarını söyledi. Diğer 2 kapının ise yaklaşık 10 yıldır kilitli olduğunu belirten Danacıoğlu, bu uygulamayı işe gitmediği veya ocaktan erken çıktığı halde çıkış saatinde asansör bölümüne girip çıkış noktasında kartlarını basarak o gün çalışmış gibi yevmiye almak isteyen işçileri önlemek için başlattıklarını belirtti. Danacıoğlu, şöyle konuştu:

"Normal ocakta çalışan işçimiz mesai bitiminde asansörle yukarıya çıkıp kartını basarak turnikeden geçip soyunma odalarına gidiyor. Asansörle ocaktan çıkan işçinin burada kaçışını engelleyen bir şey yok. Kilit yok. Kimseyi tutmuyoruz. Buradan erken çıkan, veya o gün işe gelmeyen işçiler, o kapılar açık olursa oradan girecek. Ama kapı kilitli olduğu için giremiyorlar ve kartlarını basamıyorlar. Tepki bu yüzden. Bu uygulama kurumun puantaj sistemine uygun yapılan bir şey. Yani dışarıdaki kaçak işçilerin kart basmalarını engellemeye yönelik bir uygulama. Buna da bu şekilde kaçmaya alışmış 100-200 kişilik grup var, onlar tepki veriyor."

GMİS: İŞÇİNİN MORAL MOTİVASYONUNU ETKİLİYOR

GMİS Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Osman Tutkun ise kapıların kilitli olmasının madencinin moral ve motivasyonunu olumsuz etkilediğini belirterek, şöyle konuştu:

"Her sabah madencilerin tertibi yapılır. Her tertibin isim listesi yukarıya puantörlere bildirilir. Mazeret bildirmeden işe gelmeyen madenciye yevmiye verilmez. O gün sonradan gelip izinsiz kartını bastığında ise ayrıca disiplin cezası yer. İşe gitmeyen madencinin o gün yevmiye alma şansı yok. Kilit uygulaması, iş kanunu ve toplu iş sözleşme hükümlerine aykırı. Ayrıca dışarıdan gelen kaçak işçilerin denetim ve gözetimi kuyu başı kameraları ile görevli elemanlarca yapılıyor. Kapı kilitlemek yerine bu denetim mekanizmasının iş başında olması gerekir."

Tutkun, işçilerin çıkış yaparak lambahaneye gidişte kullandıkları kapının da kilitlendiğini iddia etti. - Zonguldak

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Türkiye Taşkömürü Kurumu Zonguldak Politika Güncel Haberler

Erdoğan'ın uykularını kaçıracak anket! Bugün seçim olsa AK Parti 2. oluyor

Erdoğan'ın uykularını kaçıracak anket! Bugün seçim olsa AK Parti 2. oluyor

İstanbul'da suya yüzde 36 ile 53 oranında zam

İstanbul'da suya yüzde 36 ile 53 oranında zam

Balıkesir'de üniversiteli motokuryeyi bıçaklayarak öldüren katilin 6 ayrı suç kaydı çıktı

Balıkesir'de üniversiteli motokuryeyi bıçaklayarak öldüren katilin 6 ayrı suç kaydı çıktı

Bakmadan Geçme

15 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 15 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 15 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 15 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 15 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 15 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 15 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Arda Güler Real Madrid'de kaç gol attı? 15 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 15 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 15 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Talisca Beşiktaş'a gelecek mi? Al Nassr Talisca'yı gözden çıkardı Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 15 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Otoyol ve köprü geçiş ücretlerine zam mı geldi? (ZAMLI) Köprü geçiş ücretleri ne kadar oldu? 15 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 15 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 15 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
Fidan'dan Hamas için 'Terör örgütü' ifadesini kullanan Avusturyalı mevkidaşına canlı yayında sert yanıt

Fidan'dan Hamas için "Terör örgütü" ifadesini kullanan Avusturyalı mevkidaşına canlı yayında sert yanıt

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title