Haberler

Kaliteli Kaman Cevizi Anadolu'ya Yayılıyor

Güncelleme:

Kırşehir'in sertifikalı Kaman-1 ve Kaman-5 cevizinden elde edilen yaklaşık 100 bin fidan, çevre illere satılarak yaygınlaştırılıyor.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kenan Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun Türkiye Ceviz Eylem Planı'nı 2012 yılında Kaman ilçesinde açıklamasından sonra il genelinde ciddi çalışmalar yapılmaya başlandığını söyledi.

Eylem planı kapsamında Kırşehir'in pilot illerden biri olduğunu ifade eden Şahin, valiliğin de büyük katkıları ve önderliğiyle bir yandan kapama ceviz bahçeleri kurulduğunu, diğer yandan ise sertifikalı fidan üretimine önem verildiğini dile getirdi.

Şahin, Kaman Ceviz Yetiştiricileri Birliği Kooperatifi'nin kurulmasıyla bu yöndeki çalışmaların hızlandığına işaret ederek, İl Özel İdaresi'nden ceviz üreticileri için ciddi kaynaklar ayrıldığını vurguladı.

Fidan üretimi için seralar kurulmaya başlandığına dikkati çeken Şahin, şöyle konuştu:

"Valiliğimiz bu konuda çok duyarlı. Sera kurulması için 2012 yılında Özel İdare'den 25 bin lira kaynak ayrıldı. Bir müteşebbisin de katkısıyla 50 bin liraya sera kuruldu. 2013 bütçesinden 25 bin lira ayrılarak başka bir sera. 2014 yılı için de 75 bin lira gibi bir para ayrıldı. Sera desteği için İl Özel İdaresi'nde toplam 125 bin lira para tahsis edildi."

Fidanların, genellikle Ankara Orman Bölge Müdürlüğü ve bağlı işletmelerinden alınan ceviz fidanlarına Kaman-1 ve Kaman-5 sertifikalı ceviz kalemlerinin aşılanmasıyla elde edildiğini belirten Şahin, geçen yıl yaklaşık 100 bin fidanın başta İç Anadolu Bölgesi olmak üzere çevre illere satıldığını anlattı.

Şahin, "Ana amaç, İç Anadolu'ya adaptasyon sağlayan ceviz fidanını Kaman'da üretip ihtiyacı karşılamak. Sahil kentlerinden İç Anadolu'ya ceviz fidanı geldiğinde verim ve adaptasyon noktasında sıkıntı çekilebiliyor. Orta Anadolu iklim özelliklerine uyumlu bu fidanları, İç Anadolu Bölgesi'ne dağıttığımızda kalite açısından yüzde 100 gibi bir verim sağlayacağız. Bilimsel çalışmalar da bunu ispat ediyor. Bu fidanlar uyum sağladıkları başka bölgelere de gönderiliyor." dedi.

KAMAN'IN TESCİLLİ CEVİZ KALEMLERİ AŞILANIYOR

Kaman'da tescilli ve sertifikalı anaç ceviz bahçeleri olduğunu ifade eden Şahin, aşılama yöntemiyle ilgili şu bilgileri verdi:

"Şu anda işletmelerimiz fidanların yüzde 80'ini çöğür halinde Ankara Orman Bölge Müdürlüğü ve bağlı işletmelerinden alıyor. Kaman-1 ve Kaman-5 adıyla sertifika alınan aşı kalemlerimiz de burada üretiliyor. Kaman'da anaç ceviz bahçeleri vardır. Gayet hijyenik şartlarda, hastalıklardan arı bir şekilde uzman aşıcılarla aşılanıyor. Kaman cevizi en iyi aşıdan elde ediliyor. Kırşehir, yakın zamanda artık hem cevizin, hem de fidan dağıtımının merkezi olacak." - Kırşehir

Kaynak: AA / Güncel

Veysel Eroğlu Kenan Şahin Kırşehir Kaman Politika Güncel Haberler

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet getirdi

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet getirdi

Özel'in Arapça tabela çıkışına Şahan Gökbakar'dan tepki: Bu ülkeye yapılmış en büyük haksızlık

Özel'in Arapça tabela çıkışına Şahan Gökbakar'dan tepki: Bu ülkeye yapılmış en büyük haksızlık

Özhaseki'nin Hatay'da vatandaşları kentsel dönüşüme ikna etmeye çalıştığı programın görüntüleri ortaya çıktı

Özhaseki'nin Hatay'da vatandaşları kentsel dönüşüme ikna etmeye çalıştığı programın görüntüleri ortaya çıktı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title