Haberler

Kadem 1. Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan: (4) "Biz, açık kapı politikasıyla bize sığınan tüm oradaki mağdur, mazlum insanlara kapımızı açacağız. İçerde de bizi eleştirenler var. Varsın eleştirsinler.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, açık kapı politikasıyla Türkiye'ye sığınan mağdur, mazlum insanlara kapılarını açmaya devam edeceklerini belirterek, "İçerde de bizi eleştirenler var. Varsın eleştirsinler. Biz, sığınan insanları bombaların altına terk edemeyiz. Çünkü biz, Doğu'nun ilim ve medeniyet birikimini tevarüs edebilmiş, kendisini yeni medeniyetler inşa edebilmiş birikimini Batı ile tarihte kucaklaştırabilmiş bir ülkeyiz" dedi.

CVK Otel'de düzenlenen, Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) 1. Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesi'nde konuşan Erdoğan, Türkiye'nin son yıllarda hem bölgesel sorunlara hem küresel sorunlara farklı bakış açılarını yansıtmaya, bu bakış açılarını da çok kararlı şekilde savunmaya başladığını söyledi.

Ülke olarak bölgesel ve küresel sorunlara bakışta çok ciddi bir avantajları olduğunu anlatan Erdoğan, "Biz Doğu'dan gelen ama yönü Batı'ya dönük olan bir ülkeyiz. İşte şu anda Türkiye'de 1 milyon 600 bin mülteci var. Peki, Batı'da, Avrupa'da kaç tane var? 130 bin kişi. Sadece Türkiye'de 1 milyon 600 bin. Bizim şu ana kadar bunlara yaptığımız harcama 4,5 milyar doları buldu. Bize dışarıdan gelen destek ne kadar biliyor musunuz? 200 milyon dolarcık" dedi.

Erdoğan, bu süreci aynen sürdüreceklerine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Peki, Batı niçin bu noktada hassas değil? Onlar sadece bu işin lafını yapıyor. Hassasiyet yok. Ama biz diyoruz ki; biz, açık kapı politikasıyla bize sığınan tüm oradaki mağdur, mazlum insanlara kapımızı açacağız. İçeride de bizi eleştirenler var. Varsın eleştirsinler. Biz, sığınan insanları bombaların altına terk edemeyiz. Çünkü biz, Doğu'nun ilim ve medeniyet birikimini tevarüs edebilmiş, kendisini yeni medeniyetler inşa edebilmiş birikimini Batı ile tarihte kucaklaştırabilmiş bir ülkeyiz. Böyle bir ülkeyiz. Türkiye son yıllarda Allah'a hamd olsun öz güvenini tekrar kazanmaya, öz güveniyle sorunlara özgün çözümler üretmeye başladık. Bir yandan güçlü ve gittikçe de güçlenen bir ekonomiye sahibiz, bir yandan standartları her geçen gün ilerleyen bir demokrasiye sahibiz. Bunu sürdürüyoruz. Ülke içinde huzuru, istikrarı, emniyet ortamını, en önemlisi de birlikte yaşama kültürünü her geçen gün güçlendiren bir siyasi yapıya sahibiz."

"Biz yolumuza aynı kararlılıkta devam edeceğiz"

Erdoğan, bütün bunların yanında Türkiye'nin artık bölgesel ve küresel sorunlara da farklı, samimi, adil çözüm önerisi sunan, sunabilen bir ülke olduğunu aktararak, "İçeride ya da dışarıda bazıları bizim iddialarımızı, tezlerimizi, ezber bozan çıkışlarımızı istihza konusu yapabilirler. Biz bunlara aldırmayacağız. Biz yolumuza aynı kararlılıkla devam edeceğiz" diye konuştu.

Yerleşik kalıpları zorlamaya, ezberlerin üzerine gitmeye, ön yargılarla mücadele etmeye devam edeceklerine işaret eden Erdoğan, açıkçası kadınların hak mücadelesinde de Türkiye'nin yeni açılımlar yapması, yeni yaklaşımları gündeme getirmesinin hayati derecede önem arz ettiğini, bu nedenle KADEM'e bu alanda çok farklı bir görev düştüğünü ifade etti.

Erdoğan, "Yılmayacaksınız, usanmayacaksınız ve ben inanıyorum ki sonunda maksuda ulaşacaksınız" diyerek, bugün birçok gelişmiş ülkede kadınların hak mücadelesinin belli kalıplara, kavram ve söylemlere hapsolduğunu gördüğünü aktardı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, en başta kadınların hak mücadelesinin eşitlik kavramına takılıp kaldığını ancak adalet duygusunu ıskaladığını gözlemlediklerini dile getirerek, şöyle devam etti:

"İşte Türkiye, farklı bakış açısıyla adalet, vicdan, samimiyet gibi kavram ve duyguları işin içine katarak farklı bir söylem ve eylem biçimini pek hala gündeme taşıyabilir. İthal kavram ve eylemlerin yerine Türkiye kendi özgün mücadele biçimini inşa edebilir. KADEM, benzeri sivil toplum örgütleri yapacakları, yapacakları cesur çalışmalarla bir yandan inşallah Türkiye'de kadınların maruz kaldığı sorunların üzerine giderken, bir yandan da küresel bir kadın hareketinin çerçevesini oluşturabilir. Açıkçası KADEM'in bunu başarıyla yaptığını görüyor ve umutlanıyorum, umudum atıyor. Filistinli kadınların maruz kaldığı insanlık dışı muameleyi samimiyetle dile getirmek küresel bir farklılık demektir. Mısırlı, Suriyeli, Iraklı kadınların maruz kaldığı insanlık dışı muameleyi cesaretle dile getirmek küresel ölçekte farklı bir duruş demektir."

"Yapacağınız her çalışma siyasetin ve idarenin ilgi alanına girecektir"

Erdoğan, kadın sorunlarını, adalet kavramıyla birlikte ele almanın dahi başlı başına farklı bir tavır demek olduğuna inandığını dile getirerek, şu değerlendirmede bulundu:

"KADEM'in tüm mensuplarından, yöneticilerinden benim özel bir ricam var. Bu duruş asla sarsılmamalıdır. Bu tavır asla geri adım atmamalıdır. Yapılan eleştiriler KADEM'in haklı ve adalet arayan duruşunu hiç bozmamalıdır. Sizler cesur olmalısınız, adam ol diyorsunuz ya... Sizler öz güven sahibi olacaksınız. Sizler bu konuda dünyaya söyleyecek sözünüz olduğunu, bölge ülkelerinin kadınları adına söyleyecek sözünüz olduğunu hiç unutmayacaksınız. Batı'daki kadına da Doğu'daki kadına da aynı anda söz söyleyebilecek bir dile ve birikime inanın sizler sahipsiniz, hiç şüphem yok. Aynı anda bir meta olarak, medyada istismar vasıtası olarak kullanılan kadının da Filistin'de, Suriye'de zulüm gören kadının hakkını da dile getirecek olan inanın sizlersiniz. Sizler, yine altını çizerek ifade ediyorum, sadece Türkiye'nin kadınları değil, bölgenin tüm mazlum, mağdur kadınları için umutsunuz, umut ışığısınız, adalet ışığısınız."

Erdoğan, KADEM'in, KADEM gibi sivil toplum örgütlerinin yapacağı her çalışmanın siyasetin ve idarenin de mutlaka ilgili alanına gireceğini vurguladı.

"Kadınların hak mücadelesinde bundan sonra da yanlarında olacağız"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 1994 yılında İstanbul Büyükşehir Belediye başkanlığı seçimlerine hazırlanırken, hiçbir siyasi partinin yapmadığı kadar kadınları siyasete teşvik edici olduklarını belirterek, kadınların seçim çalışmalarında kendisini hiç yalnız bırakmadığını ve kapı kapı dolaşarak çalışmaları sürdürdüğünü anlattı.

Erdoğan, 13 yıllık siyasi parti genel başkanlığı sürecinde, 12 yıllık başbakanlık sürecinde kadınların siyasete girmesi, siyaset yapması, ekonomik alanda olduğu kadar, siyasi alanda da varlık görmesi için mücadele verdiğine işaret ederek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bunu hanım kardeşlerimiz de çok iyi bilir. Hanım kardeşlerimizle birlikte verdiğimiz siyaset mücadelesinin Türkiye'yi 1994 yılına göre çok farklı bir yere taşıdığını bugün görüyoruz. Anayasa'da değişiklik yaptık. Cumhuriyet tarihinde bizim Anayasa'da yapmış olduğumuz kadınlar lehine değişikliği hiçbir iktidar yapmamıştır. Bunu referanduma getirdik biliyorsunuz. Referandumda da halkımız yüzde 58 destek verdi ve tüm hanım kardeşlerimizle alakalı lehte yasal düzenlemeleri böylece çıkardık. Milletvekilliği konusunda kadınları teşvik edici olduk. Belediye başkanlıkları, il genel meclisi, ilçe meclis üyelikleri konusunda hanım kardeşlerimizi teşvik edici olduk. Çalışma hayatında kadınlara yönelik tarihi reformlar yaptık. Şiddete, ayrımcılığa karşı aynı şekilde tarihi nitelikli adımlar attık.

Hiç kuşkusuz ideal noktada olduğumuz iddiasında değiliz. Ancak çok umutlu, çok umut verici bir noktada olduğumuza ben yürekten inanıyorum. Öz güvenlerini yükselen, cesaretlerini sergileyebilen Türkiyeli kadınların gittikçe yaygınlaşan şekilde hak ve adalet mücadelesini daha ileri seviyeye taşıyacaklarına da ben eminim. Türkiyeli kadınların sadece ülkemizdeki değil, bölgedeki, yeryüzündeki tüm kadın kardeşlerine, dostların umut ışığı olacaklarına da aynı şekilde yürekten inanıyorum. Bugüne kadar kadınların hak mücadelesinde hep yanlarında olduk, inşallah bundan sonra da bu mücadelede teşvik edici olmayı sürdüreceğiz."

Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan konuşmanın ardından zirveye yurt dışından gelen konuk bakan ve diğer ilgililerle aile fotoğrafı çektirdi.

Daha sonra KADEM Başkanı Sare Aydın Yılmaz, Erdoğan Erdoğan'a tablo hediye etti. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'a bir hediye takdim etti.

- İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Türkiye Politika Güncel Haberler

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Eurovision'da LGBT propagandası yaparak birinci olan Nemo: Kupayı kırdım

Eurovision'da LGBT propagandası yaparak birinci olan Nemo: Kupayı kırdım

İsrail basınından skandal Eurovision manşeti: Sayemizde reyting gördünüz

İsrail basınından skandal Eurovision manşeti: Sayemizde reyting gördünüz

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title