Haberler

İzmir'de Havuzlu Villalar Krizde Boğuldu

İNŞAAT ve gayrimenkul sektörünün ayakta kalma mücadelesi verdiği İzmir'de, değerleri milyonlarca lirayı bulan bin'den fazla villa ve 29 rezidans satılmayı bekliyor.

İNŞAAT ve gayrimenkul sektörünün ayakta kalma mücadelesi verdiği İzmir'de, değerleri milyonlarca lirayı bulan bin'den fazla villa ve 29 rezidans satılmayı bekliyor. Ayrıca kayıtlara göre 20 civarında villa ve 17 dubleks daire de icralık. Sektör temsilcileri, lüks konut fiyatlarının giderek düştüğünü belirtti.

Küresel ekonomik krizden en fazla etkilenen lüks konut piyasası, İzmir'de de zor bir dönemden geçiyor. Türkiye'nin en yaygın kullanıcı ağına sahip internet sitelerinde bol bol satılık lüks konut ilanı yer alırken, İzmir satılık villa konusunda Antalya'yı bile geçti.

Verilere göre, İzmir'de bin'in üzerinde satılık villa bulunuyor. Bu villaların tavan ve taban fiyatları 10 milyon dolar ile 200 bin lira arasında değişiyor. Yine İzmir'de aralarında 2 milyon 750 bin TL'lik bir konutun da olduğu 29 rezidans alıcısını bekliyor. Kayıtlardaki en ucuz rezidans ise 125 bin TL'ye Seferihisar'da satılık.

20 VİLLA 17 DUBLEKS İCRALIK

Diğer yandan kentteki icralık lüks konutlar da dikkat çekiyor. Seferihisar, Çeşme, Bornova, Güzelbahçe, Karşıyaka, Dikili, Foça, Urla ve Menderes'te 20 villa icralık. Bunların içinde en yüksek muhammen bedel 1 milyon lira ile Menderes'teki 900 metrekarelik bir villaya ait. İcralık lüks konutların içinde Buca, Narlıdere, Konak, Çiğli, Dikili, Kemalpaşa, Urla ve Çeşme gibi ilçelerde bulunan 17 de dubleks daire var.

FİYATLAR UCUZLADI

Konuyla ilgili değerlendirme yapan İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, Türkiye genelinde son zamanlarda yeni konut üretiminin arttığını belirterek, buna karşılık ekonomik koşullardan kaynaklı gayrimenkul piyasasındaki sıkıntıların sürdüğünü dile getirdi. Güleroğlu, "Konutlar bir anda inşa edilmeye başlayınca hem fiyatlar ucuzlamaya başladı, hem de merkezden uzak konutlar da arttı. Bu noktada ulaşım sıkıntısı çıkmaya başladı. Örneğin Torbalı Ayrancılar'da inanılmaz konutlar var ama 50- 60 bin TL'den satılıyor. Görüldüğü gibi yapılaşma var ama planlı değil" diye konuştu.

TOKİ DE ETKİLEDİ

Lüks konutların bu sayede fiyatlarının giderek düştüğüne işaret eden Güleroğlu, "Bin tane villanın satılık olması normal değil ama, sürecin getirdiği nokta bu. İhtiyacın üstünde konut var. Diğer yandan TOKİ'nin sosyal konutlar dışında lüks konut yapımına yönelmesi de bu stokların çoğalmasında etkili olmuştur diye düşünüyorum" dedi.

POTANSİYEL ALICILAR ŞİMDİ SATICI

İzmir Ticaret Odası Gayrimenkul Faaliyetleri Grubu ve Meclis Üyesi Aygün Cevizci ise, sorunun büyük kısmının dünyanın ve Türkiye'nin içinde bulunduğu genel ekonomik durumdan kaynaklandığının altını çizdi. Cevizci, yatırımcının gözünde İzmir'in bir lokasyon olarak görülmemesi gibi bir durumun olmadığını kaydederek şunları söyledi:

"Türkiye'de ekonomik kriz hala devam ediyor. Bunu esnafın halinden görebiliyoruz. Krizden en fazla iş sahipleri etkileniyor. Dolayısıyla villaları alacak olan insanlar da zaten sanayiden, ticaretten para kazanan insanlar. Ama bu kişiler krizin etkilerinden kaynaklı ellerindeki gayrimenkulü satılığa çıkarıyor. Villaları satanlar elindeki gayrimenkulü çıkarmak zorunda olan insanlar."

FİYATI YARIYA DÜŞENLER VAR

Cevizci, icralık lüks konutların da görünenden fazla olduğunu, bazı satılık konutların sahibinin banka çıkabildiğini de belirterek "Kayıtlara girmeyen icralık konutlar da var. Paranın sirkülasyonu artmadığı sürece insanlar gayrimenkullerinden vazgeçmeye devam edeceklerdir. Daha önce 1 milyon 200 bin TL'lik fiyat belirlenen bu tür konutlar bu arzın yoğunluğundan kaynaklı 600- 700 bin TL'lere kadar düştü. Biz umutla piyasanın normale dönmesini bekliyoruz" diye konuştu.

Burcu TANER / İZMİR - DHA

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title