Haberler
Güncelleme:

Sivas Müftülüğü Başvaiz'i Saffet Bölükbaşı: Sevgi izi dövmesi yaptırmak caiz

Engelli çocukların kaybolmaması adına yapılan sevgi izi dövmesinin dinen doğru olup olmadığı tartışılırken Sivas Müftülüğü Başvaiz'i Saffet Bölükbaşı bu dövmelerin yapılmasında dinen bir sakınca olmadığını belirtti. Bölükbaşı, "Rahatsız olan kişinin kaybolması daha mahzurlu bir durum. Bundan dolayı sevgi izinin Alzheimer gibi kişilerin rahatlıkla bulunabilmesi için onlara has olmak üzere caiz görebiliriz" dedi. Daha fazla detay >>

500

Yorumlar (82)

haksız mıyım:

namaz, oruç, zekat, ana babaya, komşuya, akrabaya sevgi saygı tamam; zina, içki, kumar, faiz, hırsızlık, gıybet, hased de ortadan kalktı. bir meselemiz sevgi dövmesiydi değil mi. ne diyeyim sana sivas müftülüğü

60
476
yanıtYanıtla
GÖBEĞİNİ KAŞIYAN ADAM :

Allah ailenden birisine alzheimer hastalığı vermesin, olanların halini anlamanız zor yoksa!

yanıt75
yanıt7
haksız mıyım:

ya hu ben hastalarımıza mı bişey dedim. Allah, şifasını versin tüm kardeşlerimizin. müftülüğe yazmışım okumadınız mı?

yanıt15
yanıt34
ASD:

BU SAYDIĞIN İBADETLERLE İLGİLİ SORUNUN NE BİLMİYORUM. FAKAT BU SAYDIĞIN İBADETLERİ SIRAYA GÖRE ÇÖZDÜKTEN SONRA MI DİĞER SORUNLARA ÇÖZÜM ARANACAK YANİ? BU ARADA KULLANICI ADINI PEK TAŞIYAMIYORSUN NE ZAMAN YORUMUNU GÖRSEM GENELDE HAKSIZSIN :D

yanıt15
yanıt3
Serkan Aygun:

Zeybek olmayan aklınla sen bir şey deme zaten

yanıt8
yanıt1
haksız mıyım:

afferin lan ASD... sen en azından yazılanları anlıyorsun. diğerleri gibi yazmadıklarım üzerinden saçmalamamışsın. seninki bir seviye... şaşırttın yani beni, ne yalan söyleyeyim. hem muhalif, hem de yazılanları anlıyor... hakikaten şaşırttın beni:)) evet önce toplumun yüzde 99 unun ilgilendiren meseleler öncellenmeli. buna karşı çıkman da seviyenin hala istendik düzeyde olmadığını gösteriyor. ama doğru yoldasın, çabalamaya devam, gelişeceksin

yanıt1
yanıt14
GÖBEĞİNİ KAŞIYAN ADAM :

Haksız mıyım ben mi saçmaladım? Ben hastalara söz mü ettin dedim bence sen anlamamışsın okuduğunu ! Hasta yakınları için çok zor onları yalnız bırakmak, takip etmek. Hasta yakınları için iyi bir çözüm demek istedim. Sana da kötü bir şey de demedim.

yanıt7
yanıt0
Abs:

İçki, kumar, faiz ve zina bana göre zihinsel engelli birisinin kaybolması için yapılacak dövmeden daha az problemli konular.Bu daha şart toplum için.

yanıt1
yanıt0
HALİS ER:

onun çıkaramayacağı bir bileklik takarsın olur biter. bu bence gerçek alimlerin fetvası gerektiren bir konu

225
156
yanıtYanıtla
GAGS:

sen engelli bireylere evcil hayvan gibi tasma takalım istiyorsun yani.. bir de zincire vuralım kafamız rahat olsun.. ya da dur bak kafes kafes, evet yaa kafese koyalım olsun bitsin ohh miss..

yanıt37
yanıt44
Onder Yildiz:

Bu ülkede 200.000 trol beslenecegine, 200.000 koyun ,inek beslense fahiş et fiyatları yerle bir olur.

yanıt34
yanıt9
mahalle sakini:

Moda için künye takıyorsun bilezik takıyorsun tasma gibi kolye takıyorsun burnunu deldirip hızma takıyorsun güvenlik için bileklik takınca mı hayvan oluyorsun GAGS ? Trol işler Başkanlığı basın sözcüsü Onder Yıldız çok haklı sizin gibiler yerine inek beslemeliyiz.

yanıt4
yanıt10
HALİS ER:

Ameliyat olurken takılan bilekliğin biraz daha iyisi çıkarılamayacak kadar iyisi olabilir

yanıt3
yanıt6
GAGS:

mahalle maliki kardeşim akıl var mantık var.. engelli ya da alzheimer düşünemez bilemez bilekliği çıkarmak için eline geçen kesici delici bir aletle kendini kesse nerede bunun güvenliği? hiç alzheimer ya da başka türlü engelli biri görmemişsin belli ki! laf ola beri gele ancak gürültü çıkarıyorsun.. ayrıca moda falan bilmem, mecburi giymek zorunda olduğum kıyafet dışında aksesuarım yok.. :)

yanıt7
yanıt0
OkuYorum:

Halis bey, siz 25 yaşında zihinsel engelli birinin kuvvetini bilir misiniz? Yada ufacık kıyafeti üstünde tutmak istemeyen bir hasta, yada sizi tanımadığı için yarasına krem sürdürmeyen bir anneniz oldu mu? Allah açlıktan ölecek müslümana domuzu bile helal kılmıştır, bu kadar düşüncesiz olmayın

yanıt7
yanıt0
OkuYorum:

Sizce bu insanlar dış görünüşü güzel olsun diye mi dövme yaptırıyor? Sigara içerek Allah ın verdiği vücudu zehirleyen insanlar gelmiş burda, ihtiyaç için yapılan bir dövmeye caiz mi değil mi kararı veriyor.

yanıt7
yanıt0
Abs:

Allah son kitap olarak Kuran'ı indirmiş . Bi zahmet kendin oku anlamaya çalış. Niye araya illa birisini sokmaya çalışıyorsun.

yanıt1
yanıt0
atilla çekiç:

caiz değil her türlü dövme

162
174
yanıtYanıtla
GAGS:

tükenmez kalemle bir şeyler çizsek? kömürle boyasak?

yanıt72
yanıt40
Dadaş Erzurumlu:

Kardeş neyi anlamıyorsunuz. Bu insanlar bakıma muhtaç kendi ihtiyaclarini veya yollarını bulabilecek kapasite yok. Bu insanları İslam'a göre günah kayıtları bile tutulmuyor. Aklı yerinde olan insan İslam kurallarına tabii ama bunun dışında değil. Buradaki dövmenin amacı ile diğerlerini karıştırma.

yanıt208
yanıt19
ahyed yıldız:

Zaruret haramı helal yapar. Sana bana haram çünkü bizim zaruriyetimiz yok. Engelli kardeşlerimize helal çünkü onlar için gerekli ve zaruri. Dinde bu hüküm var. Zaruri ihtiyaç halinde haram dahi olsa zaruri ihtiyacın karşılanması kadar(fazlası değil) haram olan şey o şahsa özel helal olur. O yüzden fetvada sıkıntı yok

yanıt138
yanıt8
Bidüşün:

Atatürkün kurduğu diyanet haram diyecek değil ya

yanıt21
yanıt87
Sabahattin Polat :

Bir fetvada benden, halkın yani devletin paralarını çalanları ve rüşvet alanları idam etmek caizdir.

130
11
yanıtYanıtla
Dadaş Erzurumlu:

Ağır olmuş şeriat bile bu kadar ağır ceza kesmez kolunu bacağını keser

yanıt26
yanıt46
anti mizantropist:

Tüm Dinleri Din adamları geliştirmeye devam ediyor, İlahi olan bir Din için neden Din adamları kendi görüşleri üzerinden hüküm açıklıyor? Fetva mekanizmasına neden ihtiyaç duyuldu! Bir Dinin binlerce yıl sonrası için hüküm vermesi ve yeterli düzeyde yol göstermesi mümkün mü? Elbette değil bu nedenle tüm Dinler bir çok farklı anlayışa ve gruplara ayrılmıştır, ayrılmaya da devam edeceklerdir! Her grup birbirinden farklı bir Din anlayışını benimsemektedir. Bu anlayışlar ayrı birer Din olmaktadır.

56
5
yanıtYanıtla
erdinç emiroğlu:

Laik ve ateist insanlardan oluşan topluluklarda da bir hukuk vardır. Bu hukukun bir anayasası vardır (ayrıntılar içermeyen.) Sonra kanun, yönetmelik, yönergeler çıkarılır, ayrıntılı yol ve yöntemi gösteren. Hatta zaman içinde emsal dava, içtihat, teamül gibi kavramlar işin içinde yer alır. İşte Kur'an-ı Kerim anayasadır. Hadisler; yönetmelik. Mezhep alimleri yönerge. Alim görüşü kıyas. Müslümanın bakışı feraset...

yanıt41
yanıt26
anti mizantropist:

Erdinç neden Dinleri; tarihsel sürecinde derinlemesine bilimsel bakış açısı ile araştıran insanlar (en dindarları dahil) Dininden çıkıyor?

yanıt1
yanıt0
suleyman altıntaş:

Teknolojik imkanlar varken, cahiliye devrindeki kafayla düşünüp önlem almaya çalışıyorlar. Gerçi Diyanet işleri başkanının faize caiz dediği bir ortamda ne beklersin ki. Tabi ki buna da caiz diyecekler.

39
-4
yanıtYanıtla
GAGS:

teknolojik imkan diyor, evine tansiyon aleti alabiliyor musun da teknolojik imkanlarla bunun için üretilen bir şeyi alıp kullanabileceksin?? hayallerle yaşayanı, gerçekler titretmeli artık.. rahat üçlü koltuğunuzdan kalkıp, tvdeki haberi kapatıp, on dk camdan dışarıya bir bakın.. belli ki halkın arasına karışmıyorsunuz..

yanıt38
yanıt10
suleyman altıntaş:

Arkadaşım burada konu insanların alım gücü değil. Diyanet işlerinin rahatsızlığı bulunan insanlara dövme yapılmasına verdiği fetvayla ilgili yaptığı açıklama. Ekonomiyle ilgili bir konu olsaydı, teknolojik imkanlardan önce temel ihtiyaçların pahalılığını ve enflasyonun uçtuğunu konuşurduk. Yorum yapmak için yorum yapma.

yanıt24
yanıt2
GAGS:

anlayacağın dilden yazıyorum sülocuğum.. yaauuv gardaaşş nasul alacağuuk tehnolocük edavatlaru çoh baahalı hemide gullanmayı beceremeyuukk hee..

yanıt8
yanıt1
OkuYorum:

Uygun gpsli aletler de var. Ama asıl sorun, o aleti alzeimer yada zihinsel özürlü birinin üzerinde 7/24 tutabilmek. Siz burda konuşurken o insanlar hasta olan sevdiklerine bir kıyafeti bile ne zahmetle giydiriyor. Gpsli aleti, hergün üstü 10 kere değişen bir hastaya nereye takacaksın, yada saldırgan biri o saati kolundan kaç kere fırlatıp atıyor haberiniz var mı?

yanıt12
yanıt0
Unknown 123:

merak ettim! nerde faize caiz dedi,kanitla,sana cay ismarlayacam

yanıt6
yanıt2
Dadaş Erzurumlu:

Çok doğru diyaneti kutluyorum. Bunun amacı belli dikkat ilgi çekmek falan filan değil. Muhtaç insanların kolayca akrabaları ile iletişime geçmenin yolu. Tebrikler. O insanın zaten İslam'da suç kaydı bile olmuyor yobaz yorumları yapmanın anlamı yok.

17
3
yanıtYanıtla
GAGS:

en doğru yorum.. bu vesile ile GÖZTEPE 3 ERZURUMSPOR :)

yanıt8
yanıt0
GAGS:

kalp yapmıştım 3 çıkmış.. yanlış anlama olmasın gönüller bir olsun.. :)

yanıt5
yanıt1
Dadaş Erzurumlu:

Gags skora ne gerek vardı şimdi konudan koptum :?-?D

yanıt5
yanıt0
GAGS:

bazı karakterler çıkmayınca skor gibi oldu, yanlış anlaşılmak istemedim.. :))

yanıt5
yanıt0
ferhat yamam:

müftüye bak..dinden haberi yok..siz fetva filan vermeyin..öyle bi yetkiniz yok..dövme yaptırmak haramdır..bunun vebalini nasıl ödeyecek bakalım

3
13
yanıtYanıtla
GAGS:

haklısın balım, kredi falan da çekemez artık bankalar kredi vermiyor verse de faizi krediden pahalı.. geçmiş olsun müftümüze.. kendi günahlarını unutup milletin vebalini düşünüp ahkam kesen koca yürekli ferhat abimize saygılar, sevgiler..

yanıt6
yanıt1
Dadaş Erzurumlu:

Sen merak etme kardeş sen kendi dinine sahip çık sakın ailenden biri hastalanır kendi yolunu bulamazsa dert etme inandığın seni muhafaza etsin İslam'la alakan yok senin

yanıt9
yanıt0
ahyed yıldız:

Kardeş fetva demek yeni bir hüküm icat etmek değil. Zaten dinde var olan bir hüküm var. O da zaruret halinde haram olan şey, zaruret sahibi kişiye helal olur. Açlıktan ölmek üzere olan biri izinsiz bir şekilde ölmeyecek kadar başkasının bahçesinden bir şeyler yiyebilir mesela. Sana bana haram ama zaruri ihtiyaç sahibine helal olur. Fetva doğru bence

yanıt8
yanıt0
corci:

2024 yılında tartışılan konulara bak ya, delirmemek elde değil.

14
2
yanıtYanıtla
Yahya Akçay:

git düzenbazlaar işinize geldiği gibi hareket ediyorsunuz, sen mi karar veriyorsun sen kimsinki fetva veriyorsun,bende her dövme caizdir , oruç tumak caiz değildir fetva veriyorum diyorum hadi bakalım şarlatanlar yine insanların dinii sömürüyorsunuz,

3
12
yanıtYanıtla
GAGS:

aha sahi mi yahya şeyhim? sen ne güzel bir adamsın, yüzündeki nur, dolma parmaklarınla yazdığın harfleri aydınlatıyor.. tarikat kur müridin olayım.. işte sizler bizi gerçek islama götürecek olan seçilmiş kimselersiniz..

yanıt7
yanıt1
Dadaş Erzurumlu:

Arkadaş sen niye herşeye at gözlüğü ile bakıyorsun. Şöyle düşün hasta birisi nasıl oruçtan muafsa buda aynı. Amacına bak olayın niye yapılıyor bı düşün. Körü körüne inanç olmaz sorgulanır okunur anlaşılmayan yer sorulur.

yanıt10
yanıt0
Murat Kaya:

Dini anlamayan bir vaizin söyledikleri ile olmaz bu. Zaruret başkaca hiçbir çözümüm bulunmaması demektir. Halbuki hasta olan kişilerin kaybolmasını engellemek için dövme yaptırmaya fetva verilemez zira çok sayıda başka çözüm yolu vardır.

3
9
yanıtYanıtla
Fatih Erdem:

Caizdir caiz değildir meselesi değil bu Peygamber Efendimiz zamanında döğmemi vardı şuan konu hafıza kaybı ve Alzheimer hastalarının kaybolmaları durumda kimlik tespitlerinin yapılarak güvenli bir şekilde ailesine kavuşmalarının sağlanması için alınabilecek önlemlerdir.

11
0
yanıtYanıtla
Serkan Aygun:

Yorumları okuyorum da herkes takva müslüman mış

11
0
yanıtYanıtla
Tamer Çakır:

cip tak daha iyi hemen bulursun

3
8
yanıtYanıtla
GAGS:

cip taktırmak caiz mi hojaam? :(

yanıt9
yanıt1
ahyed yıldız:

Dinde bu hüküm var. Zaruri ihtiyaç halinde haram dahi olsa zaruri ihtiyacın karşılanması kadar(fazlası değil) haram olan şey o şahsa özel helal olur. O yüzden fetvada sıkıntı yok diye düşünüyorum.

10
1
yanıtYanıtla
Ancinsan Toranaga:

Kendine gel müftü efendi kendine gel pisliğe giden yolu açıyorsun

2
9
yanıtYanıtla
Yusuf Odemis:

Kesinlikle CAİZ değil. Zaten Diyanet verdiyse fetvayı tersini yapın.. Sistemin kölesi diyanet

1
10
yanıtYanıtla
Yusuf Odemis:

Diyanet kim fetva vermek kim

3
7
yanıtYanıtla
Wonder Woman:

Elon musk a söyleyin de çip taksın :)

2
8
yanıtYanıtla
OkuYorum:

Bir gün o çipe ihtiyaç duymazsın umarım.

yanıt4
yanıt0
Gokay Ergul:

Maalesef İslam'ın güncellenmesi gerekir deyip de ayetleri bile değiştirmeye çalışilan bir dönemden geçiyoruz

3
7
yanıtYanıtla
Dadaş Erzurumlu:

Bu güncelleme değil anlama anlaşılma

yanıt7
yanıt0
Medeni Bingöl:

Diyanet önce lüks Mercedes ten vazgeçsin Sonra insanların özeline karışsın İnsanlar istediği gibi inanir istediği gibi din Görevini yerine geririr

8
2
yanıtYanıtla
mahalle sakini:

Bu sorunu halletmenin birçok yolu varken caiz olmayan dövmeyle halledilmesine caiz fetvası veren müftülük diyanetin kimlerin elinde olduğunu açıkça anlatıyor.

2
7
yanıtYanıtla
ülker kaya:

Caiz görebiliriz nedir. Biz veya siz kimiz ki hüküm verelim. Kendi kafadan fetva vermiş.

3
6
yanıtYanıtla
Orhan çaylakoglu:

Dövmenin sevgisi sevgisisi olmaz yasak yasakdır diyanet işleri başkanı mutlaka o müftünün defderini dürer.

0
9
yanıtYanıtla
Murat ÇAMUR:

iyice şaşırdılar müftüler para bozuyor bunları çok fazla maaş geçiyor ellerine.

3
6
yanıtYanıtla
Fakır:

diyanetin verdiği fetvaların dinle alakası yok inanmayın. dövme haram. haramın esnekliği olmaz

2
7
yanıtYanıtla
birgörüş:

Bu vücut bize emanet . Zarar vermeden emaneti sahibine teslim etmeliyiz.

1
7
yanıtYanıtla
erdinç emiroğlu:

Caiz değildir. Ancak Alzheimer ve benzeri akli melekelerin yoksunluğu nedeniyle bu tür hasta ve engelli kulların kullanmarından ötürü, kendilerine sual sorulmayacağı için daha iyi bir yöntem geliştirilinceye kadar kullanılmasında zaruret vardır" denilse daha iyi olur. Örneğin kolu olmayan kişiye, "abdest alırken kolunu yıkamadın, abdest olmadı" denilmez.

8
0
yanıtYanıtla
Hamit Gündoğdu:

Kur'an 6236 ayettir.. ve tespit edilen 114 ayette emir ve yasaklar ifade edilmiştir. Eee peki geriye kalan ayetlerin ne anlama geldiğini yok sayıp veya 114 ayetle Kur'an'ı anlamak veya anlatmak mümkün mü?

5
2
yanıtYanıtla
Cem Ergül:

Devlet böyle rahatsızlıkları olanlara bedelsiz eletronik kelepçe versin dövmeden daha yararlı acısız ve caiz bir uygulama olur kaybolma durumunda kelepçeden alınan sinyal ile bulma imkanı olur sevgi izi dövmesi olanı kaybolduğu zaman bir bulacakta onun sevgi izi dövmesi olduğunu anlayacak kişiyi haber verecek bu daha zor olasılık

1
6
yanıtYanıtla
Murat ÇAMUR:

senin aldığın maaş bir kere caiz mi ?

0
7
yanıtYanıtla
Mustafa Kinali:

Seni ben takkam diyanet sen hak yiyenleri savunan acissin

0
7
yanıtYanıtla
Se. Ba.:

Yani bu da şunu açıklıyor,, dini kafanıza göre yorumluyorsunuz, işinize gelen şey caiz işinize gelmeyen caiz değil

1
5
yanıtYanıtla
kallanpa kurtoglu:

Bunu söylemesi icin çoğu bakanligi geride bırakacak milyarlarca bütce ayriliyor diyanete

4
2
yanıtYanıtla
OkuYorum:

Allahın verdiği vücudu kaç paket sigarayla hastalığa boğan insanlar gelmiş burda süs amaçlı olmayan bir dövmeye caiz değil diyor. Dövme neden günahtır, Allah ın verdiği vücudu beğenmeyip değiştirdiğin için günahtır demiş peygamberimiz. İnsanların tek derdi, kendini anlatamayan yakınlarının kolunda, ölü olsa bile bulunmasını sağlayacak bir iz. Siz bu çaresizliği anlamayıp sigaranızı içmeye devam edin ve işinize bakın

6
0
yanıtYanıtla
Recep Aykun:

Diyanete göre covit aşısı olmak farzı ayn dır. Covit aşısı olmayanlar kul hakkından dolayı cehenneme gideceğini söylüyor. demek ki diyanet küresel çetenin emrinde

1
4
yanıtYanıtla
Unknown 123:

haberi oku,anla,düsün sonra yaz Atillacim

4
0
yanıtYanıtla
Nidhogg Nors:

Bunu gidip de diyanete soran cidden aklını kullanmaktan aciz bir zırcahildir.

2
0
yanıtYanıtla
Harun SİZER:

Vah vah müftüme bak ne fetva ama gps li araç takip benzeri bir bileklik vs takın yada hayvanlara takılan kimlik gibi bir şey takın demek cok mu zormuş

0
2
yanıtYanıtla
Amsykırıkkale:

Haberi okumadan önce fotoğrafı gördüm adama sağlık ekipleri müdehale ediyor sandım meğer dövme yaptırıyormuş ..rabbim akıl sağlığı ver amin

1
0
yanıtYanıtla
Cengiz:

Zırhlı mercedesle gezmek sevap mıymış acaba ?

1
0
yanıtYanıtla
Hamdi Baba :

Birinci caiz değil neyin dövmesi. İkincisi çok utanç verici. Almanların savaşta yahudilerin yada esirlerin koluna verdiği numara gibi. Üçüncüsü Türkiye’nin % de kaçı hasta tüm insanları bu yola sevk ediyorsunuz Kayıp olanın kimliği üstünde yokmudur yani. Diyanet hükümetten aldığı emri uyguluyor , dinin emirlerini değil

0
0
yanıtYanıtla
oturan:

Kaybolup organ mafyadının eline mi düşsün bencede bravo müftüye. Adam keyfinden yapmıyor

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title