Haberler

İsrail'de "Şiddet Karşıtı" Gösteriler

Batı Şeria'da Filistinli bir bebeğin hayatını kaybettiği saldırının ardından Tel Aviv, Kudüs ve Hayfa'nın da aralarında bulunduğu birçok şehirde "şiddet karşıtı" gösteriler yapıldı.

Batı Şeria'da Filistinli bir bebeğin hayatını kaybettiği saldırının ardından Tel Aviv, Kudüs ve Hayfa'nın da aralarında bulunduğu birçok şehirde "şiddet karşıtı" gösteriler yapıldı.

Gösterilerde Yahudi yerleşimcilerce Filistinli aileye düzenlenen saldırının yanı sıra Perşembe günü Batı Kudüs'teki "Eşcinsel Gurur Yürüyüşü"ne yapılan saldırı da protesto edildi.

Tel Aviv'de binlerce İsrailli, iki farklı noktada toplandı. Eşcinsellere düzenlenen saldırıyı protesto edenler Meir Park'ta bir araya gelirken, Filistinli aileye yönelik saldırıya karşı eylem gerçekleştirenler Rabin Meydanı'nda buluştu.

Yahudi yerleşimcilerin yaktığı evde hayatını kaybeden Ali Devabişe isimli Filistinli bebeğin amcası, Rabin Meydanı'ndaki gösteriye katıldı. "Şimdi Barış" ismi verilen gösteride bir konuşma yapan amca Nasır Devabişe, şunları söyledi:

"Huzur içerisinde uyuyan, şiddeti desteklemeyen bir aileyi yaktılar. Netanyahu başsağlığında bulundu ama biz Filistin köyleri için koruma istiyoruz. Ali neden öldürüldü? Yerleşimcilere ne yapmıştı? O daha 18 aylıktı. Ali'den önce Muhammed Abu Hudayr (Geçen yıl Yahudi yerleşimciler tarafından Kudüs'te kaçırıldıktan sonra yakılarak öldürülen 16 yaşındaki Filistinli) vardı. Bir sonrakinin kim olacağını bilmiyoruz."

İsrail ana muhalefet lideri İzak Herzog da gösteri de yaptığı konuşmada, "Eğer ben başbakan olsaydım sadece kınamada bulunmakla yetinmezdim. Yumruğumu masaya vurur ve güvenlik güçlerine 'Suçluları bulun' emri verirdim" dedi.

Perez: "Yahudi terörizmi demokrasimizin altını oyuyor"

Gösteriye katılan eski İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Perez de, "Yahudi terörizmi demokrasimizin altını oyuyor, bu ülkeyi üzerine temellendirdiğimiz adaleti zedeliyor" dedi.

Hayfa'da düzenlenen gösteride de protestocular Netanyahu'ya istifa etmesi çağrısında bulundu. Arapların ağırlıklı olarak yaşadığı şehirde düzenlenen gösteride Filistin bayrakları açılarak, "Devle destekli terörizm", "Homofobi ve ırkçılık aynı türden suçlar" ve "İşgale son" pankartları taşındı.

Batı Kudüs'te düzenlenen "Dayanışma" gösterisine binlerce kişi katıldı. Zion Meydanı'nda bir araya gelen göstericiler "Nefret öldürür", "Sevgi kazanır" ve "Kınamayı bırak, değişime başla" şeklinde pankartlar açtı.

İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin de Kudüs'teki gösteriye katılarak bir konuşma yaptı. Rivlin, "Arkadaşlar, şiddet ve nefret alevleri topraklarımızda yayılıyor. Bu alevleri, Tevrat adına, hukuk adına, İsrail sevgisi adına kan akmasına izin veriyor" İfadelerini kullandı.

Yahudi yerleşimcilerin dün Nablus kentinin güneydoğusundaki Duma beldesinde Filistinlilere ait bir evi ateşe vermesi sonucu çıkan yangında Ali Devabişe isimli bir bebek hayatını kaybetmiş, anne ve babası yaralanmıştı. Saldırı, Filistin ve uluslararası toplumda büyük infiale yol açmıştı.

Perşembe günü de Batı Kudüs'te "Eşcinsel Gurur Yürüyüşü" düzenleyen İsrailli gruba bir Ortodoks Yahudi tarafından bıçaklı saldırı yapılmış, 6 kişi yaralanmıştı.

Kaynak: AA / Güncel

Batı Şeria Tel Aviv İsrail Kudüs Politika Güncel Haberler

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet getirdi

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet getirdi

İlkokulda başladı, lisede devam etti! İstanbul'da 15 kişi, talihsiz kız çocuğuna şantajla tecavüz etti

İlkokulda başladı, lisede devam etti! İstanbul'da 15 kişi, talihsiz kız çocuğuna şantajla tecavüz etti

Özel'in Arapça tabela çıkışına Şahan Gökbakar'dan tepki: Bu ülkeye yapılmış en büyük haksızlık

Özel'in Arapça tabela çıkışına Şahan Gökbakar'dan tepki: Bu ülkeye yapılmış en büyük haksızlık

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title