Haberler

İşçi Çıkaran Üniversiteye Dava

Mehmet Tosun - Türk-İş'e bağlı Koop-İş Sendikası, Gaziantep Üniversitesi Rektörlüğü'nce işten çıkarılan 5 işçinin "işe iadeleri" için dava açtı.

Mehmet Tosun - Türk-İş'e bağlı Koop-İş Sendikası, Gaziantep Üniversitesi Rektörlüğü'nce işten çıkarılan 5 işçinin "işe iadeleri" için dava açtı.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Gaziantep Nöbetçi İş Mahkemesi Hakimliğine sunulan dava dilekçesinde, üniversite yönetiminin, aralıksız, sürekli ve asgari ücret ile çalışmakta olan işçilerin, iş akitlerini "sendikalı oldukları ve toplu sözleşmeden kaynaklı haklarını aradıkları" için son verdiği ileri sürüldü.

Zaman zaman taşeron firmalarda çalışıyormuş gibi gösterilen işçilerin, emir ve talimatları üniversite yönetiminden aldığı, işçilerin çalışma şartlarının üniversite yönetimince düzenlendiği belirtilen dilekçede, üniversite yönetiminin 2004'den beri sendikal faaliyetleri kabul etmeyerek toplu iş sözleşmesinin gereğini yapmadığı, Yüksek Hakem Kurulu kararlarını uygulamadığı kaydedildi.

Üniversite yönetiminin, yargı kararlarına rağmen işçileri, kendi işçileri olarak görmediği, iş akdi süren yada emeklilik nedeniyle işten ayrılan işçisine dava açmaksızın hakkını vermediği savunulan dilekçede, sendikal faaliyetlere müsamaha göstermeyen yönetimin, hakkını aramak için mücadele eden işçileri işten çıkardığı iddia edildi.

Dilekçede, 2009-2011 yılları arısında geçerli olan toplu iş sözleşmesinden doğan hakların da işçilere verilmediği belirtildi.

-"ÜYELERİMİZ AİLELERİYLE BİRLİKTE SOKAKTA"-

Koop-İş Sendikası Gaziantep Şube Başkanı Mehmet Akif Sarıca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gaziantep Üniversitesi Rektörlüğünün, toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşmaya yanaşmaması üzerine konunun Yüksek Hakem Kuruluna gittiğini, kurulun da toplu iş sözleşmesinin "taşeron işçileri de kapsayacak şekilde uygulanmasına" karar verdiğini anlattı.

Üniversite yönetiminin, Yüksek Hakem Kurlunun kararlarını hiçe sayarak uygulamadığını savunan Sarıca, yönetimin, üniversite bünyesinde taşeron firma kurarak işçileri buraya yönlendirdiğini, böylece toplu iş sözleşmesinden yararlandırmamaya çalıştığını ileri sürdü.

Üniversite yönetiminin, çalışanları taşerona yönlendirerek moral ve motivasyonlarını bozduğunu, iş verimini düşürdüğünü kaydeden Sarıca, şu ana kadar 32'si sendikalı 79 işçinin de işten çıkarıldığını söyledi.

İşten çıkarılanların, tazminatları ile 2009-2011 yılları arasındaki toplu iş sözleşmesinden doğan haklarının verilmediğini iddia eden Sarıca, "Biz Yüksek Hakem Kurulunun uyulması zorunlu kararının uygulanmasını beklerken Gaziantep Üniversitesi Rektörlüğü sendikamız üyesi 32 işçiyi işten çıkarmıştır. Bu arkadaşlarımızın her biri 10-15 yıldır hizmet vermişler. Şimdi aileleri ve çocuklarıyla birlikte sokağa atılmış durumdalar" dedi.

Rektörlüğün, işçileri daha önce de işten çıkardığını, işçilerin mahkeme kararıyla işlerine geri iade edildiğini anlatan Sarıca, üniversite yönetiminin,

"hukuka ve yargı kararlarına uymayarak" yalnız çalışanları değil, cezalar ve tazminatlarla üniversiteyi de zarara uğrattığını iddia etti.

İşçilerin işe iadeleri ve toplu iş sözleşmesinden kaynaklanan alacak ve alacak farklarının tahsili için Gaziantep İş Mahkemesi'ne dava açtıklarını belirten Sarıca, işçiler güvenceli bir çalışma ortamına kavuşuncaya kadar sendikal ve hukuki mücadelelerini sürdüreceklerini söyledi.

- GAZİANTEP

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title