Haberler

İran'da Suriye Zirvesi

Suriye'deki soruna çözüm bulunması amacıyla İran'da yapılan uluslararası istişare toplantısı sonuç bildirisi açıklandı.

Suriye'deki soruna çözüm bulunması amacıyla İran'da yapılan uluslararası istişare toplantısı sonuç bildirisi açıklandı.

Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi, 29 ülkeden temsilcinin katıldığı istişare toplantısında üzerinde uzlaşılan sonuç bildirisini, düzenlediği basın toplantısıyla kamuoyuna duyurdu.

Bildiride, Suriye'de süregiden çatışmalar, can ve mal kaybı ile insan hakları ihlallerinden derin endişe duyulduğu belirtildi, şiddet ve terörün kurbanlarının acılarının paylaşıldığı vurgulandı.

Suriye'de taraflar arasında milli müzakerelere başlanması ve siyasi çözüm yollarının aranmasının zaruri olduğuna değinilen bildiride, tüm tarafların bir an önce şiddet olaylarına son vererek diyaloğa başlamaları gerektiği ifade edildi.

Siyasi reformların hayata geçirilmesi, demokrasinin güçlendirilmesi, siyasi parti ve grupların ülke yönetimine katılımı yönündeki halkın meşru taleplerinin desteklendiği vurgulanan bildiride, barışçıl ve sakin bir ortamda, yabancı müdahalesi olmaksızın bu taleplerin değerlendirilmesi gerektiği kaydedildi.

Bildiride, BM'nin soruna çözüm çabaları ile Kofi Annan'ın altı maddelik planının desteklendiği belirtildi, sükunet ve huzurun sağlanmasına katkı amacıyla Suriye'de bulunan BM gözlemcilerinin görev sürelerinin uzatılmasının gerekliliğine değinildi.

Ülkelerin içişlerine karışılmamasını öngören uluslararası ilkelere uyulması ve dengelerin gözetilmesinin zaruretine vurgu yapılan bildiride, silahlı gruplara her türlü teçhizat yardımına son verilmesinin şart olduğu kaydedildi.

Bildiride, acı çeken ve sıkıntı içinde olan Suriye halkına hükümetle işbirliği içinde insani yardım yapılmasının gerekliliğine dikkat çekildi.

Suriye'de şiddeti durdurmak için yönetim ve muhalefet arasında diyalog başlatmaya yönelik olarak Tahran'daki istişare toplantısına katılan ülke temsilcilerinden bir temas grubunun oluşturulmasının gerekliliğine değinilen bildiride, tanınmış terörist grupların bu ülkedeki çatışmalara katılmasından ve terörizmin yayılmasından derin endişe duyulduğu ifade edildi.

Bildiride, diyalog zeminin hazırlanması, barışçıl çözüm yollarının bulunması amacıyla tarafların üç aylığına şiddete ve çatışmalara son vermesi yönündeki İran'ın önerisine destek verildi.

Toplantıya ev sahipliği yaptığı için İran'a teşekkür edilen bildiride, Suriye halkının acılarını dindirecek, bölgede barış ve istikrarı sağlayacak adımların atılmasına yönelik bu tür toplantıların devam etmesi temennisinde bulunuldu.

Tahran'daki toplantıya Çin, Rusya, Beyaz Rusya, Moritanya, Endonezya, Kırgızistan, Gürcistan, Türkmenistan, Benin, Sri Lanka, Ekvator, Afganistan, Pakistan, Cezayir, Irak, Zambiya, Umman, Venezüella, Tacikistan, Hindistan, Kazakistan, Ermenistan, Nikaragua, Küba, Sudan, Ürdün, Tunus, Filistin ve BM'den temsilciler katıldı.

Muhabir: Kerim Gülbetekin

Yayıncı: Selçuk Aval - TAHRAN

Kaynak: AA / Güncel

Suriye Tahran İran Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title