Haberler

İlaçta 'Karekod' Dönemi Başlıyor

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, İlaç Sektöründe 'Karekod' Uygulamasına Geçileceğini Belirterek, 'Karekod Sistemiyle Türkiye'de Üretilen ve İthal Edilen Herhangi Bir İlaç Üretildiği Andan İtibaren Bir Kimlik Numarasına Sahip Olacak. Karekodsuz İlacın Piyasaya Verilmesini Mayıs Ayından İtibaren Yasaklayacağız' Dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, ilaç sektöründe ''karekod'' uygulamasına geçileceğini belirterek, ''Karekod sistemiyle Türkiye'de üretilen ve ithal edilen herhangi bir ilaç üretildiği andan itibaren bir kimlik numarasına sahip olacak. Karekodsuz ilacın piyasaya verilmesini Mayıs ayından itibaren yasaklayacağız'' dedi.

Dinçer, Grand Cevahir Oteli'nde gazetecilerin sorusu üzerine, yıl başından itibaren ilaç sektörü ve eczacılarla ilişkilerde karekod denilen yeni bir uygulamaya geçmeye başladıklarını söyledi.

Bakan Dinçer, şöyle konuştu:

''Karekod, barkod bilgilerini, kimlik numaralarını, üretim seri numaralarını ve üretim tarihini içine alan bir muhteviyata sahip. Kimlik numarası olmayan hiçbir ilaç eczanelerde satılamayacak. İlaç, depolara giderken kimlik numarasıyla gidecek, bu numara ile eczane rafına konacak ve tüketicinin eline geçecek ve o kimlik numarasıyla başka bir ilaç satılamayacak. Bu açıdan bakıldığında çok önemli ve ciddi bir tedbir aldık.''

Karekod sistemine geçen eczacıların ücretlerini bir ay önce ödeme taahhüdünde bulunan Dinçer, ''Bunun da gerekçesi şu; karekod sistemine geçmek için az da olsa yatırım yapmak gerekiyor. Yatırımları finanse etmek için ek para ödeme imkanı yok, ama alacaklarını daha erken ödeyerek onlara bu fırsatı vermek istiyoruz'' dedi.

Bir gazetecinin, ''Eczacıların karekod sistemine geçmesi zorunlu mu?'' sorusu üzerine Dinçer, şu anda bir yaptırım düşünmediklerini, eczacaları sadece teşvik ettiklerini belirtti.

''Karekodsuz ilacın piyasaya verilmesini Mayıs ayından itibaren yasaklayacağız'' diyen Dinçer, şu anda ilaç sanayinin karekodlu ilaçları eczanelere göndermeye başladığını bildirdi.

Dinçer, ''Türkiye'de 2010 yılından sonra hiçbir şekilde karekodsuz ilaç satılmayacak'' dedi.

Bir gazetecinin, karekod sisteminin eczacılara maliyetini sorması üzerine Dinçer, ''300 ile 1000 lira arasında maliyet olacak. Eczacıların sadece karekod okuyacak bir makineye ihtiyaçları olacak. Bilişim altyapısını Sosyal Güvenlik Kurumu karşılayacak'' diye konuştu.

Kaynak: AA / Sağlık

Haberler

Miçotakis, Hamas için 'Terör örgütü' deyince Erdoğan devreye girdi

Miçotakis, Hamas için "Terör örgütü" deyince Erdoğan devreye girdi

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Japon deprem uzmanından Bursa ve Balıkesir için kritik uyarı: 7 büyüklüğünde olabilir

Japon deprem uzmanından Bursa ve Balıkesir için kritik uyarı: 7 büyüklüğünde olabilir

CHP'li belediye ilçe meydanındaki ay yıldızlı anıtı kaldırdı

CHP'li belediye ilçe meydanındaki ay yıldızlı anıtı kaldırdı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title