Haberler

İl Özel İdarelerinin Kapatılması

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Büyükerşen, Devir, Tasfiye ve Paylaştırma Komisyonu'nun kararlarını eleştirdi.

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, İl Özel İdarelerinin kapatılması gereği oluşturulan Devir, Tasfiye ve Paylaştırma Komisyonu kararlarının iptali için Bölge İdare Mahkemesi'ne başvurduklarını bildirdi.

Büyükerşen, belediye meclis salonunda düzenlediği basın toplantısında, 6360 sayılı kanun ile hizmet alanlarının bin 660 kilometrekareden 13 bin 925 kilometrekareye çıkarak, yüzde 839 oranında genişlediğini açıkladı.

Mevcut nüfusun da 799 bin 724 kişiye yükselerek, yüzde 17 oranında arttığını belirten Büyükerşen, şöyle konuştu:

"Önceden 147 olan hizmet verilecek yerleşim alanı sayısı 553'e yükselmiş ve yüzde 276 oranında artmıştır. Büyükşehir Belediyesi hizmet alanındaki büyüme, yüzde 839 artış göstermesine rağmen nüfusa dayalı olarak alınan İller Bankası payı artışının yüzde 17 ile ne kadar yetersiz kaldığı, çok açık bir şekilde ortadadır. İl Özel İdaresinin kapanışından ve Büyükşehir Belediye sınırlarının il sınırları olarak belirlenmesinden sonra toplam 1 milyon 200 bin lira olan merkezi yönetim vergi gelirlerinden alınacak paylarda meydana gelen artış tutarı, İl Özel İdaresi ve ilçe belediyelerinden devrolan 319 personelin 1 milyon 383 bin 415 liralık aylık ücretlerini dahi karşılamaya yetmemektedir."

Büyükerşen, söz konusu komisyonun aldığı çoğunluklu kararlar sonucunda Büyükşehir Belediyesi ve ESKİ Genel Müdürlüğüne devredilen borcun ise 53 milyon 151 bin 172 lira olduğunu kaydetti.

-"Alacaklar, devredilen borçların yüzde 15'ini dahi karşılamıyor"

Alacakların tamamının tahsil edilebileceği varsayılsa bile, devredilen 7 milyon 954 bin 669 liralık yekunun, belediyeye devredilen borçların sadece yüzde 15'ini dahi karşılamadığını vurgulayan Büyükerşen, paylaştırmada adil ve tarafsız olunmadığını savundu.

Büyükerşen, bunun en açık örneğinin, davaların, görevlerin, makine, teçhizat, taşıt ve demirbaşlar ile gayrimenkuller paylaşımında da görüldüğünü öne sürerek, şunları kaydetti:

"Hizmetlerin tamamı Büyükşehir Belediyesine devir edildiği halde kapatılan İl Özel İdaresine ait toplam 7 bin 415 makine, teçhizat, taşıt ve demirbaşın sadece bin 96'sı (yüzde 14,78) Büyükşehir Belediyesine, 6 bin 319'u da (yüzde 85,22) diğer kurum ve kuruluşlara devredilmiştir. Kapatılan belde belediyeleri ve mahalleye dönüşen köylerin mülkiyetinde bulunan 35 milyon 882 bin 692 metrekare alandan 7 milyon 288 bin 393 metrekaresi, Büyükşehir Belediyesine devredilmiştir. Bu oran yüzde 20,31'dir. Alanın 3 milyon 696 bin 646 metrekaresi mezarlık yeri olup, alanın yarısını geçmektedir. Sonuçta, Eskişehir Valiliğince oluşturulan Devir, Tasfiye ve Paylaştırma Komisyonu'nun, kapatılan İl Özel İdaresine ait birçok taşınmazı, dava dosyasını, borcu, taşıtları, tesisleri vesaire dağıtımların yanlış yaptığı açıkça görülmektedir."

İl Özel İdaresince ilçelerde 5 halı saha yaptırılarak çeşitli kurumlara tahsis edildiğini, ancak yapımlarına ilişkin kredi borçlarının tamamının Büyükşehir Belediyesine devredildiğini söyleyen Büyükerşen, "Yani yörük sırtından kurban kesiliyor" ifadesini kullandı.

Büyükerşen, komisyon kararlarının iptali için Bölge İdare Mahkemesine başvurduklarını, kendilerine göre aksi bir karar çıkması halinde ilçe ve köylere hizmet götüremeyeceklerini sözlerine ekledi. - Eskişehir

Kaynak: AA / Yerel

Alaaddin Yılmaz İller Bankası Eskişehir Yerel Haberler

Yargıtay başkanlığına 37'nci tur oylamada 193 oy alan Ömer Kerkez seçildi

Yargıtay başkanlığına 37'nci tur oylamada 193 oy alan Ömer Kerkez seçildi

Kızılcık Şerbeti'nin Nilay'ı Feyza Civelek, polisi torbacı sanıp uyuşturucu istedi

Kızılcık Şerbeti'nin Nilay'ı Feyza Civelek, polisi torbacı sanıp uyuşturucu istedi

FETÖ operasyonunda 544 gözaltı! Şüphelilerin çoğu ByLock kullanıcısı çıktı

FETÖ operasyonunda 544 gözaltı! Şüphelilerin çoğu ByLock kullanıcısı çıktı

Aziz Yıldırım gemileri yaktı! Mourinho'dan sonra Romelu Lukaku'yu da bitirdi

Aziz Yıldırım gemileri yaktı! Mourinho'dan sonra Romelu Lukaku'yu da bitirdi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title